На 3 март в Троян – сняг, слънце и Валя Балканска

* Проф. Симеон Янев: „България възкръсна на 3 март, но остана разпокъсана и в най-справедливите си стремежи да влезе в собственото си тяло бе наказана с пет войни“
Празнично
Валя Балканска, гайдарите и "Излел е Дельо хайдутин", Троян, 3 март 2018 г.
Най-ентусиазираните
С МНОГО сняг, но и със слънце посрещна Троян този 3 март. И с едно космическо присъствие, което със сигурност бе сред причините за многолюдието на троянския площад – Валя Балканска. Великата родопчанка бе дошла на националния празник в Троян заедно със своя прочут гайдар Петър Янев и техният „Излел е Дельо хайдутин“ ни направи някак по-горди и силни в този ден. „Очаквах Валя да пее на Шипка, а тя е в Троян, браво!“, коментира троянец от публиката.

Кметът Донка Михайлова издига троянското знаме на пилона пред Общината
Въпреки снега и студа на градския площад бе многолюдно
Младежкият духов оркестър – на своя пост
ТРОЯНСКИЯТ 3 март премина по познатия начин. Започна с благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен в троянската църква „Св. Параскева“. И се пренесе на централния площад – където най-напред, с военен ескорт и  шпалир от красивите ни мажоретки, бе изнесено троянското знаме и кметът Донка Михайлова го издигна на единия от пилоните пред Общината, редом с националния трибагреник и синьото знаме на Обединена Европа. На живо свиреше общинският Младежки духов оркестър под ръководството на маестро Марин Цочев. А отпред бе импровизираната трибуна с важните гости, сред които личаха депутатите от нашия избирателен район д-р Валя Александрова и Джейхан Ибрямов, почетният гражданин на Троян Цвятко Дочев, наместникът на Троянската духовна околия отец Марин Божков, новоизбраният председател на Общинския съвет инж. Петко Пенков и др.

Словото на проф. Симеон Янев
ПРАЗНИЧНОТО слово този път произнесе литераторът проф. Симеон Янев, пристигнал от столицата заедно с издателя Иван Гранитски специално за троянския 3 март. „Какво е уникалното на празника 3 март? Това е денят на връщането ни като субект в историята или с други думи – нашето възкресение в историята на Европа. Никой друг ден, никой друг празник не може да поеме и изрази този огромен смисъл“, каза професорът. Но направи и важното допълнение: „България възкръсна на 3 март (преди 140 години), но остана разпокъсана; и в най-справедливите си стремежи да влезе в собственото си тяло бе наказана с пет войни. Бяхме набедени за големия грешник на Балканите, а всъщност бяхме големият губещ“.

Троянският 3 март – 140 години след Освобождението
ПРАЗНИКЪТ продължи в Музея на занаятите, където бе ден на отворените врати. И в чест на празника се откри изложба с ценни археологически артефакти, основно бижута, открити в нашия край.

Т21

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

На снимка номер 6, до Д. Михайлова се е стройнал турчина Джейхан нам къв си.Той какво точно чества ?

Анонимен каза...

Чества 500-годишното ни взаимно сътрудничество, които малоумните гербери ни натрисат всеки божи ден.
Даже в учебниците на малките всички имена - Иван, Мария, Тодор, Васил, Петър и други са заменени с турски имена.
Ако пак гласувате за тези - съвсем ще ни потурчат.

Анонимен каза...

.....тъпаци троенски,да си мюсюлманин ,не значи че не си българин!Набийте си го в тъпите глави.В Борима има повече български знамена от цял Троян.И доста повече човечни хора.Да сте пристрастени свинеядци не ви прави нито по свястни,нито по родолюбци.Прави ви само по дебели и смрадливи.

Анонимен каза...

3-ти,по-добрата ти половина се е стекла по задника на майка ти,и е оставила кафяво петно върху чаршафите ...

Анонимен каза...

Е все пак да поясня...във една битка има 2 страни победител и победен..бит и ебан и т.н. Естественно ако прадядо му на Ибрямов е бил от другата страна на Шипка..и се е понахендрил тук таме на някой руски щик..как няма да празнува човека,той чак Ердоган ни е пратил поздравителна телеграма..нищо добро не ни чака братя българи..мъти се някаква на балканите,тия мазни турчуля са със 1 милион армия, ххх танкове ххх самолети..нам кви си ракети..вий интернет не четете ли,имало изказване на член на правителсвото на Доган,че ако пойскали за 24часа щели да маршируват на жълтите павета.. лелее малиии.. ако е верно е ко прайм бе Бойко..а???

Анонимен каза...

Е, как какво правим?
Боко тиквата ще врътне една шайба и от НАТО ще дойдат да ни освободят.

Анонимен каза...

4-ти ,много грубо!Лично,перверзно,препратка към родител.... ....мисля ,че малко прекали.Били могъл да застанеш с личен профил зад подобно словоизлиание?

Анонимен каза...

4-ти,цял живот се опитвам да набивам в канчето на детето,че ако иска да бъде достоен човек трябва винаги да може да застане зад делата и думите си.Реакцията ти на негов пост ,поражда в мен желание за контакт с теб.Би ли посмял умнико ,да се запознаеш с извора на "по добрата част" от детето?

Анонимен каза...

Чудовище скандал !ШОК! България се тресе от възмущение!
Кмета на Троян празнува в една компания с турския поробител!
Патриоите в Троян се заканват !

Анонимен каза...

На 3 март трябва да празнуваме 100 години от истинската Брест-литовска България.
За Руско-българската война от 1915-1918 г. в родните учебници няма нито ред.

Анонимен каза...

Изключително грозни коментари, а сигурно на 3 март всички сме се поздравявали с националния празник. Нищо хубаво ли не се случи в крайна сметка на празника?
Като не ви харесва ситуацията в страната променете я, направете нещо полезно.

Анонимен каза...

Ами просто българите не харесваме турското присъствие в учебниците, в Борима и няколко други села.
Нека си ходят в Турция.
Изпосякоха ни горите и само въртят далавери.

Анонимен каза...

"Ами просто българите не харесваме турското присъствие в учебниците, в Борима и няколко други села.
Нека си ходят в Турция.
Изпосякоха ни горите и само въртят далавери."-уникално!!!!Понякога се чудя как може необразоваността толкова да се е ширнала?!И винаги да говори от множествено число.Ще се опитам малко да го перефразирам............ "-Ами просто АЗ не харесвам турците.Турци наричам всички мохамедани защото нямам никаква идея, че това е втората по разпространение религия в света.Нямам никаква идея че Мохамед е последния пророк божи(6век),който в своето учение допълва и припознава Исус(Иса)като пророк божи.Нямам представа ,че мохамеданите са измислили математиката,астрономията,нумерологията,поезията,и бог знае колко благини в моя живот.Мразя ги защото по принцип мразя.Мразя близки,мразя комшии,мразя светски хора,политици,всички.Понякога и родителите си мразя като не изпълняват прищевките ми.Никога не съм ходил в мохамеданските села,не зная колко работливи хора живеят там.Никаква работа не съм имал с тях затова няма как да разбера колко са услужливи и как държат на дадена дума.Мразя ги защото малко ме е страх от тях като не ги познавам.Мразя ги защото са трудолюбиви и не са като мен да подбират работа и професия по престиж и обществена нагласа-малко работа за много пари.Мразя ги защото използват един от малкото ресурси на нашето населено място-дърводобивът.Мразя ги защото никога не съм ходил из горите и дори нямам подходящи обувки за там и нямам ни най малка представа на колко проверки и администрация подлежи дърводобивът,и колко тежки са санкциите за нарушения.Мразя ги защото като гледам как се нижат пълните камиони и в мозъчето ми си калкулирам стойности,без въобще да познавам материята и да зная разходите.Мечтая за много пари и виждам че те изкарват,пък не ми дават.Нямам представа колко много хора са в сектора и как разходите са малко по малки от приходите.Много бих искал да ми дават дърва без пари,да ми ги нарежат ,ако може и в печката да ми ги слагат,а аз само да се препичам и с гордост да мисля как съм потомък на Аспарух.Нямам ни най малка представа че българите по времето на Тервел,Крум ,имат шериатски заемки в своето законодателство и отношения с Персия.Аз всички ги наричам турци и ги мразя.Ако ми дават дърва без пари няма да ги мразя ,ма те не искат.Искат да работя ,ма аз не искам.Затова искам да си ходят в Турция,нищо ,че те не я смятат за родина.Искам всичко да запустее и горите да навлязат и в града.Искам никой нищо да не пипа щото е българско- мое.Пари не зная откъде ще има затова търкам билетчета.Търкам билетчета,мразя и пия.И от време на време давам мнение в социалната мрежа и говоря от множествено число ,защото ми се иска да не съм сам в своето нещастие и своята омраза."

Анонимен каза...

Вън турците от Троян!
Вървете си в Анадола!
Тодор Живков беше прав!

Анонимен каза...

Абе брат ,ами нали ако си отидат турците в Турцияи циганите
в ЕВРОПА за разплод,защото и там са третополци и в нашата родина кой ще остане само арменци и македонци...все пак 200години византииско робство,500години турско съжителство ,45 германско и 45 кумунистическо иго...ааа и последните10г еничарско-продажно(като че ли най българо-унищожително и с най-голям упадък на морал и ценности) Какво остана

Анонимен каза...

13-ти, не знам дали си от рязаните карабини или си джендър или изобщо какво си, ама явно повечето хора тук споделят моето мнение.
Само ти делиш от останалите.
Явно и ти си един от тях, а?

Анонимен каза...

Ами ако речът турцити да нъ нападнат..де че бегаш бе брато,като вред по светът ни нещът.. де има банкомат източен..бъгърин,де има наркотик заловен..бъгърин,да не говорим за обири и взломи измами,телефонисте автоджамбази..рекордьори сме братяаа.Никой няма ръка да ни подаде и да ни освободи..лошото е че след атаката следващ 3ти март няма да има дъълги години,а на 14ти внуците му ще се казват Анадолчо и Диарбекирка..съкратено Кирка..тъжно..млоогу тъжно!

Анонимен каза...

На такива като 13-ти можем само да пожелаем сина му да му доведе един мазен рязан зет, а дъщеря му да му доведе една тлъстичка снаха.
Пък да го питаме тогава коя е втората религия и кой какво...

Анонимен каза...

....ако си дете,бих те посъветвал да идеш някъде да учиш ,да работиш,да се запознаеш с нови хора.Това че си част от масовката,не ти дава предимство.Болшенството хора са бедни и прости.Не е ОК да си част от стадото....Ако си възрастен бих те посъветвал да се самоубиеш.Всичко ти е ясно,няма смисъл за теб живота,само да хабиш храната.Ако ми се представиш ,ще дойда да ме провериш дали съм джендър,дали съм рязан,дали съм бръснат,дали съм груб...

Анонимен каза...

http://tvn.bg/wp-content/uploads/2014/01/trup-p_hitov90.jpg

r3d33ms каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |