Троянският 3 март

* Наред с побелелите коси и много хлапета, празничното бе всеобщо и идваше отвътре * 3 март е и българската надежда за свобода и независимост от Великите сили, се чу в кметското приветствие
Празнично
Троянският 3 март, 2020 г.
Ритуалът с изнасянето на българския трибагреник
Издигането на знамето на пилоните пред Общината
Официалните лица
Сред празничното множество на троянския площад
„НЕКА бъдем повече троянци и повече българи в делниците си. Можем да го направим, заедно, обичайки града си и обичайки България. Честит празник, троянци!“ Тези бяха финалните думи в словото на кмета на Троян Донка Михайлова на общоградското честване на 3 март – многолюдно и тържествено както винаги (площад „Възраждане“). И започнало с един неизменен и значим ритуал – изнасянето с военен ескорт на националния трикольор и издигането му на пилоните пред Общината, редом до жълтото троянско знаме с герба на града ни и синьото знаме на Обединена Европа.

СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ лица на троянския 3 март бяха народните представители д-р Валя Александрова, инж. Иван Миховски и Джейхан Ибрямов, областният зам.-управител Илиян Тодоров, архиерейският наместник и председател на троянската църква „Св. Петка“ отец Марин, почетният гражданин на Троян Николай Йовков, цялото общинско ръководство, партийци и други местни началници. А най-хубавото бе, че в множеството, наред с побелелите коси, имаше и много хлапета, празничното бе всеобщо и нережисирано, отвътре.

И ОЩЕ НЕЩО от празничното кметско слово, което заслужава внимание. Ясно бе заявено, че този ден (3 март) е „край на робството, което имаше риск да подложи на асимилация българите и да им отнеме духовните и юридическите свободи“. И едновременно е едно „трудно и дълго начало“, че след Сан Стефано „трябва да се мине през Берлинския договор, през Съединението и през Независимостта, за да стане България истински независима и свободна държава“. Че 3 март е и „българската надежда за свобода и независимост от Великите сили, надежда за национален (български) просперитет“.

Словото на кмета Донка Михайлова
СЪС ЗАКОННА троянска гордост г-жа Михайлова открои и троянските символи на свободата, които пазим и тачим вече 142 години: най-яркия – Троянския проход, преминат при невъзможни условия от отряда на ген. Карцов; Христо Исикийски, повел отряда през прохода и оставил костите си в Троянския Балкан; хана на Васил Спасов, в който пред камата и пищова нащите деди се заклели да се борят за свободата и независимостта на България; Троянския монашески революционен комитет – единствения в страната; Троянското читалище, което сега чества своята 150-годишнина, следвайки заветите на Левски да бъде духовен водач на народа.

Знамената на България, Троян и Обединена Европа се вееха из града
ПРАЗНИКЪТ завърши с поклон и едноминутно мълчание и поднасяне на венци пред паметниците на Захари Стоянов, Димитър Икономов-Димитриката и ген. Павел Карцов. Немалка група продължи към Троянския проход – и се поклони на паметника на загиналите руснаци и финландци над с. Балканец, пред Карцовия бук и на Арката на свободата на билото.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Марин Платников каза...

Честит Празник, троянци, балкански чеда на славни деди!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |