Поклон за Новоселските мъченици

* Тазгодишният Събор на Новоселските мъченици в Априлци отбеляза 10-годишнината от канонизацията, тържествената Света литургия бе водена от Ловчанския владика Гавриил
Памет и вяра
Събор на Новоселските мъченици, манастир „Света Троица“, Априлци (кв. Ново село), 9 май 2021
НА 9 МАЙ Априлци почете паметта на Новоселските мъченици – избитите по най-жесток начин в новоселския женски манастир „Света Троица“ монахини, свещеници и една мирянка след разгрома на Новоселското въстание. Познато още като Новоселската република (2-11 май 1876 г.) – последната и една от най-героичните, а и най-трагичните страници на великото Априлско въстание, заявило България пред света и отворило в сърцето на тирана „такава люта рана, която никога няма да заздравей“, по думите на водача му Георги Бенковски.

ДЕСЕТ са новоселските мъченици – монахините Сусана Сомлева (игуменката на манастира), София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Христова, Калиста и Екатерина, мирянката Сусана Чорбаджиева и свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов. Които бяха канонизирани за светци заедно със събратята си, намерили мъченическата си смърт в зверското Баташко клане (1-3 май), друг славен и страшен епизод от българската Голгота през 1876 г. „Поруганията над невинните жертви според свидетелствата са нечовешко жестоки. Когато започват да събличат дрехите на всички наред и виждат, че една от сестрите е още жива, демонските слуги я ослепяват и задушават, натъпквайки очите и устата й с хоросан. Бесните и озлобени оръдия на дявола се отдават на грабеж и насилие не само в църквата и манастира, но и навсякъде в селището. И така за съсипаното огнище на българската православна вяра се сбъдва казаното: „Проляха кръвта им като вода около Йерусалим и нямаше кой да ги погребе: изоставиха труповете на рабите за храна на птиците небесни и телата на преподобните ти – на земните зверове”. Но това, което става в Ново село, е дори по-ужасно“, четем в Житието на Новоселските мъченици.

Новоселският манастир днес – тук са се разиграли кървавите събития през м. май 1876 г.

ТАЗИ година наред с почитта и преклонението към Новоселските мъченици бе отбелязана и 10-годишнината от канонизацията им, извършена на 3 април 2011 г. от патриарх Максим. Тогава бе прието паметта им да се почита на 9 май, а празникът получи името Събор на Новоселските мъченици. На тазгодишния юбилеен Събор тържествената Света литургия бе водена от Ловчанския митрополит Гавриил, като в службата участва и архиерейският наместник на Троянската духовна околия и председател на троянската църква „Света Параскева-Петка“ отец Марин Божков.

Т21
Снимки: Община Априлци

 Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |