Троян празнува Деня на Европа от 2003-та

* Инициативата е на гражданското сдружение „Комитет за побратимяване“ с председател Веселина Попова * Сдружението дарява на Община Троян знамената на страните членки на ЕС и е инициатор на парада на знамената

Веселина Попова след награждаването
с френския Орден за заслуги, София, 2016 г.

9 май

Троянското гражданско сдружение „Комитет за побратимяване“ е моторът за европейските контакти и приобщаването на Троян към голямото европейско семейство вече 30 години. Инициатор, съосновател и основното действащо лице от самото начало (1991 г.) и до днес е неговият председател Веселина Попова. На Комитета и нейна лична е „вината“ за партньорството/ побратимяването ни с няколко европейски града, като най-дългогодишни и богати са връзките ни с френските Виньо на Сена (до Париж) и Пер ле Фонтен (департамент Воклюз) и немския Елванген (провинция Баден-Вюртенберг). За тези си заслуги г-жа Попова бе удостоена с едно от най-високите френски отличия – Ордена за заслуги, разписан от тогавашния френски президент Франсоа Олан, и връчен й на стилна церемония в посолството на Франция в София (2016 г.). На Комитета дължим и флаговете на 27-те членки на Европейския съюз (ЕС), които са част от украсата и същината на всички значими троянски празници. За да ни разкаже за 27-те знамена и за дейностите на троянския Комитет за побратимяване, свързани с 9 май – Деня на Европа, потърсихме г-жа Попова, която прие с удоволствие. 

Т21

СДРУЖЕНИЕТО „Комитет за побратимяване“ е инициатор и организатор на официалното празнуване в Троян на 9 май - Деня на Европа, от 2003 г.

Парад на знамената в Троян

ТОГАВА Сдружението подготви проект за честване на 9 май, нарекохме го „Партньорство за мирна и солидарна Европа” Подчертавам със задоволство, че от 96 проекта, представени пред Делегацията на Европейската комисия, ние спечелихме първо място и субсидиране. В 10-дневната програмата бяха предвидени обучения по европейски въпроси, срещи, гостуване на делегации от побратимените и партньорски градове, спортни състезания в чест на празника, конкурси и викторини с награди, спектакли за децата; и разбира се – тържество на самия 9 май, на което предложихме на троянци великолепния спектакъл „Два свята” на Нешка Робева.

Кметът инж. Дилян Енкин приема знамената, подаръкът му връчва проф. Цецо Миховски от Комитета за побратимяване, 2003 г.
Кметът Донка Михайлова получава знамето на новия член на ЕС Хърватия, 2013 г.

ОТ СРЕДСТВАТА по проекта закупихме големи знамена и малки настолни флагове на страните членки на ЕС.  В навечерието на приемането на България  в ЕС, през м. декември 2006 г., Сдружението подари на Община Троян всички тези знамена, които радват троянци на всеки празник и до днес. Подаръкът прие тогавашния троянски кмет инж. Дилян Енкин. Наскоро питах на няколко пъти за настолните флагове, но никой не можа да ми каже къде са сега, явно не бяха съхранени, жалко, защото бяха хубави и с поставки за съответни срещи. След приемането на Хърватия в ЕС през 2013 г. закупихме с наши средства и подарихме на Община Троян и знамето на новоприетата държава, подаръкът бе връчен на кмета Донка Михайлова.

Парад на знамената в Троян

И ТРОЯН отбеляза тържествено приемането на България в Европейския съюз – на 1 януари 2007 г. на централния троянски площад бе представен хепънинг парад на знамената с участието на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки. Парадът бе по идея на Комитета за побратимяване и този акт стана традиционен за троянския 9 май.

9 май 2021 г., Троян

Веселина Попова, Комитет за побратимяване

 

Да припомним


НА 9 МАЙ 1950 Г., точно преди 71 години, тогавашният френски външен министър Робер Шуман прочита декларация, призоваваща към обединяване на стратегическото производство на въглища и стомана на кръвните врагове Германия и Франция – като „първа стъпка към бъдеща европейска федерация”. На срещата на лидерите на реализираната вече европейска федерация (Европейски съюз, ЕС) в Милано през 1985 г. се взема решение 9 май да се чества като Ден на Европа. Този празник заедно със синьото звездно знаме, химна („Ода на радостта” от Деветата симфония на Бетовен по текст на Шилер) и еврото (общата парична единица) са официалните символи на ЕС.

ОБЕКТИВНОСТТА изисква да кажем, че в избора на 9 май за Ден на Европа има и друга символика – преди това 9 май се свързва с капитулацията на Хитлеристка Германия във Втората световна война и се чества като Ден на победата. Два логически и исторически свързани празника. Длъжни сме да допълним, че има и известно противопоставяне – да не забравяме, че ЕС започва като обединение в рамките на Западна Европа, а по това време Източният (комунистическият) блок, в който е и България, не приема идеята. Това противопоставяне е минал факт, но Обединена Европа продължава да има своите противници – и външни, и вътрешни. Което не я прави по-малко значима и перспективна, нито нея, нито идеята за евроинтеграцията.

Т21

 Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Донка Михайлова каза...

...ще ви се троенци и тогава всичко да се е случвало с лицемерие и ръкостискания. Само, че не е. Всичко се е случило с мноооого кръв и тъга. Само ,че вашите дедовци не знаят защото са били по баирите и са псували по овците....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |