70 години на европейска солидарност

* Седем десетилетия след декларацията на Робер Шуман Европа е изправена пред криза, която прави солидарността на ЕС
 изключително важна
9 май, Ден на Европа
Робер Шуман чете декларацията, поставила началото на Европейския съюз, 9 май 1950 г.
Робер Шуман
ПРЕДИ 70 ГОДИНИ, на 9 май 1950 г., Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, поставя основите на Европейския съюз (ЕС). И обещава, че върху тези основи ще бъде изградена нова Европа. „Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност“, обявява той в декларация, останала в историята като Декларацията на Шуман. Това е послание за мир, единство и надежда между съседни страни, възстановяващи се от ужасите и разрухата на Втората световна война.

ДНЕС НИЕ, европейците, сме изправени пред свое предизвикателство: да осъществим тези идеали по време на пандемията от Covid 19. Работниците и служители от целия континент обединяват усилията си, за да работят основните услуги. Държавите членки предлагат помощ на своите съседи в борбата с вируса и продължават да изграждат своето общо бъдеще заедно. За да се преборим със заплахата, която не признава граници, от съществено значение е европейската солидарност. Днешните предизвикателства отразяват визията на самия Робер Шуман за Европейска здравна общност - така както той я вижда още през 1950 г: обединение на националните здравни стратегии и научните медицински изследвания за справяне с общите заплахи за здравето. Европейците очакват от ЕС и правителствата решителни действия за излизане от кризата с коронавируса и европейските институции работят активно върху краткосрочните и дългосрочните мерки.

ЕС и европейската солидарност са важен световен фактор на стабилността
В НАЧАЛОТО на пандемията, за да помогне за намаляване на пренасянето на вируса, Европейският съюз затвори външните си граници за неналожителни пътувания и организира връщането на десетки хиляди европейци у дома от различни точки на света. В същото време в рамките на ЕС бяха въведени „зелени транспортни коридори“, гарантиращи доставките на стоки от първа необходимост и жизненоважно медицинско оборудване в рамките на единния пазар. Пример за солидарността на ЕС в действие беше и стартиралата в края на м. февруари процедура за съвместно закупуване на защитно облекло, медицинско оборудване и лекарства, в която участваха 25 държави членки. Бяха мобилизирани над 3 млрд. евро помощ за системите на здравеопазването в най-силно засегнатите от коронавируса региони на съюза. За много кратко време Европейската комисия успя да осигури финансова подкрепа за научните изследвания за намиране на ваксина; до момента са отпуснати  над 330 милиона евро за разработването на ваксини, за нови лечения, за диагностични тестове и медицински системи за предотвратяване на разпространението. В средата на м. април Европейската комисия и Европейският съвет представиха съвместна пътна карта за координирано вдигане на противоепидемичните мерки

В сегашната трудна ситуация кухни на Европейския парламент в Брюксел раздават по 3000 порции храна на ден на бездомни хора и нуждаещи се и на здравни работници, борещи се с коронавируса
ЕВРОПЕЙСКИТЕ институции работят много усилено и за облекчаване на социално-икономическите последици от кризата. Евродепутатите гласуваха да осигурят на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба с кризата и подкрепа на системите на здравеопазване, работниците и предприятията. Европейската комисия предложи общоевропейска схема за работа на съкратено работно време (SURE) с цел да се избегнат масови уволнения. Комисията разблокира 1 млрд. евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще бъдат използвани от Европейския инвестиционен фонд като гаранции за банки и други заемодатели – по този начин те ще бъдат стимулирани да осигурят ликвидност на около 100 000 малки фирми в размер на около 8 млрд. евро. На последното свое заседание през м. април евродепутатите призоваха за мащабен пакет от мерки за възстановяване и реконструкция, финансиран от по-голям дългосрочен бюджет на ЕС,  както и чрез т. нар. „облигации за възстановяване“.

НА ДНЕШНИЯ ДЕН, докато отбелязваме Деня на Европа, си спомняме как европейците написаха историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които пишат история днес. А отвъд 9 май 2020 г., на нас се пада отговорността да продължим да допринасяме за това Европа да бъде още по-единна и солидарна.

Теодор Стойчев,
ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

Да припомним

Традиционният „Парад на знамената” на 9 май в Троян
НА 9 МАЙ 1950 Г., точно преди 70 години, тогавашният френски външен министър Робер Шуман прочита декларация, призоваваща към обединяване на стратегическото производство на въглища и стомана на кръвните врагове Германия и Франция – като „първа стъпка към бъдеща европейска федерация”. На срещата на лидерите на реализираната вече европейска федерация (Европейски съюз, ЕС) в Милано през 1985 г. се взема решение 9 май да се чества като Ден на Европа. Този празник заедно със синьото звездно знаме, химна („Ода на радостта” от Деветата симфония на Бетовен по текст на Шилер) и еврото (общата парична единица) са официалните символи на ЕС.

ОБЕКТИВНОСТТА изисква да кажем, че в избора на 9 май за Ден на Европа има и друга символика – преди това 9 май се свързва с капитулацията на Хитлеристка Германия във Втората световна война и се чества като Ден на победата. Два логически и исторически свързани празника. Длъжни сме да допълним, че има и известно противопоставяне – да не забравяме, че ЕС започва като обединение в рамките на Западна Европа, а по това време Източният (комунистическият) блок, в който е и България, не приема идеята. Но, убедени сме, това противопоставяне е минал факт и днес със самочувствие отбелязваме двойния празник 9 май.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |