На 9 май в Троян

* Кметът Донка Михайлова и „дубльорката” й Деси Хаджийска заедно издигнаха синия европейски флаг под звуците на „Ода на радостта”
 * „Да бъдат горди свободни европейци!”

Кметът Донка Михайлова и Деси Хаджийска издигат европейското знаме на пилона пред Общината
И НА ТОЗИ троянски 9 май се чуха приказки за двата (различни) празника. Дори от официалната трибуна кметът Донка Михайлова - в приветственото си слово след като в 12:00 ч. издигна синьото европейско знаме на пилона пред Общината под звуците на европейския химн „Ода на радостта” - подчерта, че Денят на Европа е и Ден на победата над фашизма. Направи го много внимателно, без политизиране и с ясното послание за неразривна връзка между двете събития (краят на Втората световна война и създаването на Европейския съюз*).

ПО-ИНТЕРЕСНА бе уговорката в краткото съпътстващо слово на кметската „дубльорка” – 10-класничката от СОУ „Васил Левски” Десислава Хаджийска, която в рамките на традиционна троянска инициатива „Кмет за един ден” на 9 май седна на кметското кресло и „замести” г-жа Михайлова. Деси заяви следното: „Аз съм от поколението, което познава 9 май като Ден на Европа. Но искам да се обърна към троянци с призива да почитаме 9 май и като Ден на победата, защото и двата празника са еднакво важни и значими и да бъдат горди свободни европейци!”. Вероятно думичките й бяха подсказани, но важното е, че бяха правилните.

СЪЩИНАТА на 9-майския празник бе в късния следобед – когато дефилиращите по главната улица троянски мажоретки, съпровождани от общинския младежки духов оркестър, внесоха и украсиха централния площад „Възраждане” със знамената на 28-те страни членки на Европейския съюз. Шоуто се прави за поредна година и е кръстено „Парад на знамената”, а европейските флагове са подарени на Община Троян от тукашното гражданско сдружение „Комитет за побратимяване”, създадено и ръководено и до днес от неуморимата Веселина Попова; същия ден комитетът допълни колекцията, като осигури и знамето на най-новия член на европейското семейство – Република Хърватия.

СЛЕД Парада на знамената бе атрактивният едночасов спектакъл на пловдивската танцова формация „Елика”, в който имаше по нещо и за млади, и за стари и се хареса на всички, доказателство бе многобройната публика. А вечерта, в ресторанта на „Троян Плаза”, се състоя празничният коктейл за приятели, помагачи и съмишленици на европейската идея, даден от Комитета за побратимяване, на чиито усилия и ентусиазъм се дължат немалко от връзките на Троян с градове от Европа (Виньо на Сена, Кандерщег, Елванген).

Т21

Робер Шуман
* На 9 май 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман прочита декларация, призоваваща към обединяване на стратегическото производство на въглища и стомана на кръвните врагове Германия и Франция – като „първа стъпка към бъдеща европейска федерация”. На срещата на лидерите на реализираната вече европейска федерация (Европейския съюз /ЕС/) в Милано през 1985 г. се взема решение 9 май да се чества като Ден на Европа. Този празник, заедно със синьото звездно знаме, химна („Ода на радостта” от Деветата симфония на гениалния Лудвиг ван Бетовен по текст на друг велик германец - Фридрих Шилер) и общата парична единица еврото са официалните символи на ЕС. В избора на 9 май за Ден на Европа има и друга символика – преди това 9 май се свързва с капитулацията на Хитлеристка Германия във Втората световна война и се чества като Ден на победата. Два логически и исторически свързани празника.

Още по темата:

34 коментара:

Анонимен каза...

В Плевен строят завод за авточасти.

Анонимен каза...

Познати лица за кмет и заместник кметови. Винаги на тези места застават децата на близки, роднини и познати от общината. Или деца на някои си хора. Разберете никой не може да избира своите родители и къде да се роди. Не делете децата, те не са виновни, че техните родители са бачкатори, а не служители и близки на господата от съвета. Както тези деца които са на снимките.
Бихте ли ми казали какви са точките едно дете на този ден да е там? Да това е детето на този и този господин, или тази и тази госпожа. Не отричам тези деца може да са добри, кадърни но има и други като тях. Не бива да се подценяват децата ни.
Но нищо ново под слънцето в нашите училища и нашата община така става. Само своите хора и своите интереси защитават. За голямо съжаление. Трагедия. Това е нашият град.

Анонимен каза...

Прав си втори! Защо не кажат какво са дали от себе си тези да са там? А забравих това са децата от елитната гимназия СОУ "В. Левски". Която се отличава с дисциплина, добро образование, отлични учители и кадърни ученици.

Анонимен каза...

Господин Маринов, последния път, когато проверих ученичката от СОУ "Васил Левски" се казваше Десислава ХАДЖИЙСКА! :)

Unknown каза...

Да, ще бъда изключително благодарна ако поправите грешката в името ми. :)

Анонимен каза...

И аз много ще се радвам ако поправите Хърватска с Хърватия.

Анонимен каза...

Дааа а 9-ти май беше ден на победата над нацистка Германия......а Европа после си го присвои.....макар че без Русия да влезе в Берлин, нямаше да има Европа.

Анонимен каза...

Празникат беше много хубав. Особено концертът.

Анонимен каза...

500 работни места ще осигури заводът в Плевен.

Анонимен каза...

По-късно,в тесен партиен кръг, се е пяло "Ние сме на всеки километър". Тон е дал Колю,надигайки наздравица,втори глас подхванала Донка,а Стайкова в изблик на емоция извикала : Колко е хубав тоз европейски съюз ,дори и да си комунист!

Анонимен каза...

Лелееее,имало е и пейки! Абе тая женица ептен обърна Троян на партийно-пенсионерско събрание!

Анонимен каза...

По фестове и циркове сме специалисти, по тоталитарна агитация също!

Анонимен каза...

http://www.vbox7.com/play:d478d49869

Анонимен каза...

http://www.vbox7.com/play:d478d49869

Анонимен каза...

Не знам какво толкова им се радвате на тази Европа.Поредното доказателсво,че всичко там върви към пълно порно.Колкото по – извратено – толкова по – добро – уродливата европа!!!!!Много съм горд ,че България се отказа да участва в този гейпарад наречен Евровизия.

Брадата жена спечели Евровизия 2014!
http://www.silnabulgaria.com/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-2014-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5/

Анонимен каза...

"Кончита Вурст, мъж с женска визия, но и брада, който не се причислява към нито един от двата пола, посвети победата на всички, които вярват в бъдещето на свободата и мира."

Уникална гавра не само с музиката, но и с всички хора с нормална сексуална ориентация .
В годината в която в ЕС се призна "третият пол", каквото и да значи това недоразумение на либерало педерастокрацията, това чудо, негов представител печели евровизия. Ебах ви и еврото и визията. Пропаганда и глупости. На ви "цивилизационен избор" и "евро атлантически ценности". Аман от ЕС простотии вече. Къде пак се набихме?Да благодарим все пак на Бог, че ни избави от участие в този педерастки сценарий.

Анонимен каза...

Както каза другарката Донка Михайлова ,това е да си горд и свободен европеец.
9 май 1950 г„първа стъпка към бъдеща европейска федерация”-- 9май 2014г. първа стъпка към бъдеща европейска педерация!
RIP Eurovision,RIP EU!!!

Анонимен каза...

Ужас,е вече нема се срамуваме от Азис :)

Анонимен каза...

В добрите стари времена подобни "звезди" щяха да си лежат по психо-клиниките. Тези които ни натрапват този тотален упадък на ценностите и критериите за нормалност целят да ни накарат да повярваме, че действително войната е мир, свободата е робство, а невежеството е сила. Добре, че България вече не участва в този гнусен конкурс.

Анонимен каза...

Ха, ха... Блестящо бъдеще пред Европа се очертава - или да се ислямизира, или да бъде превзета от гейове и същества с неустановен пол. Залагам на първите, те са във всяка държава, забулени, религиозни и яко развъждащи се и няма да търпят хомосексуалните. Въобще ми се струва, че в Европа за нормалните хора скоро няма да има живот. Европа ще е в Третия свят след 20-30 години, ако не промени морала и ценностите си.

Анонимен каза...

Съвсем в духа на Европа. Не знам, кога ще дойде денят, в който ще направят незаконно да си хетеро.Скоро такива психично болни извратеняци ще, са и в ЕК и ще ви спускат директивите. Не, че сега няма, но поне ходят с нормални дрехи. За мен това е пълна лудост и няма да се съобразявам с психичните заболявания и извращенията на 2-3 % населението, ако ще и да ме съдят, не ми пука и ще се боря, заради децата си. Трябва веднага да се гласува закон, който забранява толерирането на педе@астията по медиите И ПО УЛИЦИТЕ, ЗА ДА ГИ ГЛЕДАТ НАШИТЕ ДЕЦА. Имат си клубове и там да си бъркат по дупките.

Анонимен каза...

Малко по малко от ЕУ ни подготвят за еднополовия живот в бъдещето. Затова нормалните хора празнуват на 9.май Деня на победата. Останалите празнуват деня на Европа.Между другото при вида на това същества се сетих,че Хитлер е австриец!

Анонимен каза...

Фундаментът на Европа е бил християнският морал и ценности. Демонтажа им започна заедно с глобализацията. Зорът на тази глобализация е унищожаването на националните държави, а ти 22-ри си празнувай каквото си искаш, може и рождения ден на Сталин!

Анонимен каза...

Сигурно ЕС ни е виновен,че вече 25 години живеем в илюзия,че комунизма си е тръгна.Сигурно ЕС ни праща свинята Пеевски,сигурно ЕС нареди на Акимов да краде като побеснял маймун,а на прокуратурата да не го пипа. Сигурно ЕС нареди на изрода банев да изличи от земята ЕЛМА,а на Желеви да направят същото с Машстрой!Президентът ни отявлена мека китка и психопат,премиер педал,и не знам колко още такива в парламента.Ес ли ни ги прати?

Анонимен каза...

Гена, привикай Иван да разкаже какво е изкопал долу, а не да четем некомпетентните писаници на новинар:
http://novinar.bg/news/arheolozi-otkriha-rimska-krajpatna-stantciia-kraj-troian-_NDY0Mzsz.html#

troyan21 каза...

До №25: Във вторник (13-ти) доцентът дава голяма пресконференция, на която ще разкаже подробно за новите находки на Состра. А това, което наричате "некомпетентни писаници на (в-к) Новинар", всъщдост е дословно препечатано прессъобщение, подписано от директора на НИМ проф. Божидар Димитров, което и ние в Т21 получихме; новинарите просто са пропуснали да подпишат материала.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Долу горе си познал24ти.Преди Русия ни нареждаше кой да лапа и как да живеем.Сега са ЕУ и САЩ.

Анонимен каза...

Точно те са наредили на Ангел Балев да стане 200 кила.Погледни го как се е разплул тоя алкохолизиран тюфлек!

Анонимен каза...

А ааа недей тей,бати Ангел си е добре и във форма за поста който заема.Я виж как са добре са запълнени снимките дет го има.И щом и той е там значи всичко е наред.Интересно що бат Кольо не дебелей като не отстъпа на Ачката по джам.Сигурно щот е кара без мезе.

Анонимен каза...

Абе Колю по го разбира да ти кажа.Виждал съм го как се носи като народна песен,нищо,че е метнал половинка.Но пък оня обемния, нахвърля ли се и занася като крива купа със сено.Страх ме хваща ако се изплеска ,дали изобщо ще стане!

П. Велева каза...

В отговор на 2-и. Децата, които заместваха кметовете и председателя на Общински съвет са предложени от 5-те средни училища в общината. Моля Ви не вгорчавайте избора им с подобни коментари. Те не го заслужават.

Анонимен каза...

Полке,а виж пак какво ти е написал втори,пък пак се обаждай!
Не стига,че сте грозни ами и адски нахални!

Анонимен каза...

Вмомента който кака ДОНКА вдигаше знамето на ЕС, нейните съпартийци в СОФИЯ , запалиха същото пред очите н а серГЕЙ..

Анонимен каза...

Големи комплексари пишете тука.. Вземете правете нещо и стига сте намирали кусори на всички от Троян.. НЕ СТИГА, ЧЕ СЕ ПРАВИ НЕЩО И ПАК НЕДОВОЛНИ.. КОМПЛЕКСАРСКА РАБОТА !!! КАКВП ПАК ВИ Е НАПРАВИЛА ДОНКА ИЛИ ПРОСТО ВАШИТЕ НЕ СА НА ВЛАСТ !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |