Действайте, съдействайте, въздействайте!

* Ако отидеш на един пазар с развалени домати, нужно ли е изобщо да купуваш някой от тях?
Евроизбори 2014
Паулина Пенчева
Паулина Пенчева е ученичка в 12. клас на троянското СОУ „Св. Климент Охридски”, участник в училищния клуб по дебати и доскорошен председател на Ученическия съвет. Преди броени дни троянското момиче участва в открития младежки форум по повод предстоящите избори за Европейски парламент - YVote 2014 (26 април). Събитието се проведе  в Дома на Европа в София, а организатори бяха неправителствените организации AEGEE - Sofia, JEF - България и Асоциация Дебати - София, на която училището е асоцииран член. Препечатваме (от училищния сайт) чудесния текст на Паулина заради неговата актуалност и ясно формулирани послания. Т21

ЕВРОПЕЙСКИТЕ избори тази година са насрочени за 25 май. Тъй като около тази дата се вдигна доста шум, главно благодарение на абитуриентите в страната, то най-вероятно и вие сте чували за нея. Знаем ли обаче нещо повече за изборите на Европейски парламент?

ВСЕОБЩОТО мнение в България е, че нашето място в ЕС е твърде малко, незначително и неравнопоставено на останалите, по-силни икономически страни членки. Може би именно поради тази причина около 70% процента от младите хора никога не са ходили на избори. От тази и много други статистически извадки става ясно, че младежите в България, а и не само, са твърде аполитични и незаинтересовани от управлението както на собствената си страна, така и на ЕС. Ако към това добавим и все по-зачестилата активност на движения, пропагандиращи евроскептицизъм, то европейската общност, изглежда, стои пред сериозно изпитание. Тук обаче въпросът не се свежда до това да изтъкваме или отричаме определени политически формации и системи, точно обратното - през последните години активността на младите хора, които са бъдещето на света, е спаднала до такава степен, че изглежда вече ни е все едно. А именно това е най-притеснителното.

ТОЧНО на границата между непукизма и отговорността към бъдещето си си задаваме въпроса - трябва ли евроизборите да бъдат задължителни? От една страна, кризата на активността води до криза на легитимността и човек, изправен пред задължителен избор, би трябвало да бъде информиран за него. Погледнато реално обаче и според примера от задължителните избори в България от 1920 г., това най-вероятно би довело до ръст на невалидните бюлетини и т.нар. магарешки или азбучен вот. Освен това, ако отидеш на един пазар с развалени домати, нужно ли е изобщо да купуваш някой от тях? Друг аргумент би бил фактът, че по-високата избирателна активност води до сигурност и прогрес на общността, но едни от основните принципи на Европа са свободата на словото и правото на избор, а задължителният вот противоречи на тях. Иначе казано, ако имаш право да се изкажеш, имаш право и да замълчиш.

Карикатура: в-к „Капитал
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО или не обаче, за да не се превърне гласуването във формалност, са нужни нови, разбираеми политики на провеждането му. Някои от тях вече си проправят път в някои европейски страни - liquid democracy е възможността да гласуваш за представител от друга страна членка, в случай че не откриваш подходящ в своята. Движението Europe on track (Европа на релси) се състои от два екипа - Червен и Син; младежи, които обикалят европейски градове и организират пърформанси, насърчаващи активността и участието на хората между 20 и 30 години в социалния и политическия живот. А както една от представителките на Червения екип твърди: „Young people don`t go to vote just because they feel they don`t have a choice” („Младите хора не отиват да гласуват, просто защото смятат, че нямат избор”).

ТЕЗИ и много други въпроси и мнения бяха зададени и изказани на шестото поред събитие YVote 2014, на което аз присъствах тази събота в Дома на Европа в София. Форумът има няколко основни цели: преборване на апатията сред обществото, насърчаване на политики за намаляване на младежката безработица и противопоставяне на евроскептицизма. И в трите му панела - американски парламентарен дебат, дискусия и кръгла маса, всички присъстващи имахме възможност да вземем участие, като най-ценна бе именно обмяната на идеи и мнения. Последната част, включваща Червения екип от Europe on track, се води на английски и беше чудесен начин да си „сверим часовниците”. Предложените реформи в образованието и осъзнаването, че решението на всеки проблем се корени в по-високата информираност на хората, бяха само част от интересните предложения, които не спираха да се чуват дори и в почивките между панелите.

НУЖНО е да бъдем информирани, за да имаме самочувствие, да бъдем активни, за да не обвиняваме други за провалите си и да мотивираме останалите да следват нашия път, вярвайки, че той е правилен. Заредена с младежки оптимизъм и европейски дух, горещо препоръчвам - действайте, съдействайте, въздействайте и… никога не се отказвайте от целите си!

Паулина Пенчева
СОУ „Св. Климент Охридски”, 12. клас

Още от същия автор:

21 коментара:

Анонимен каза...

Мило дете, а знаеш ли как се става политик в България,знаеш ли как се участва в листи,как се подреждат местата в листите?
Давам ти само пример :Намери някоя предизборна брошура на която и да е местна формация от последните избори. Листата на БСП-не е мръднала от последните 20 години.Не и най-важните 3-5 позиции. Измислицата ГЕРБ, се оглавяваше от местните феодали,начело с милиционера Минко Крадливото. Въпросните челни места си имат съответна сума от 3 хиляди лева на горе. Пародията на десни в лицето на ДСБ беше купена от ГЕРБ,но те така или иначе разлика нямат,само си мислят,че като застават зад различни букви,са различни. ВМРО-то,подобно на приятелките им от ДСБ,се продават на всеки,който предложи. СДС пък като съюз на дскалите/докторите и семействата им, бяха наблъскали дечурлигата си вътре.
Това е на местно ниво,но със същата сила правилото важи и за национално такова!

Е,хайде да ми отговориш :
Have i resaon to feel i have a chois ?

Анонимен каза...

Пропускаш малоумниците от Атака отпред с едно кречетало

Анонимен каза...

Паулинке мама, изтрий си жълтото по устата.

Анонимен каза...

Нещата у нас стават все по-грозни и грозни. Политическата машина навлезе в училищата и започна да промива и детските мозъци,Впрочем, то май не е и спирало да бъде така,от време оно.Гледам това дете и се сещам за партийната секретарка на общината,която явно добре преподава политически уроци на отрочето си,заедно със съпругът милиционер,коя партия е НАЩА! Не зомбирайте децата!

Анонимен каза...

Така се получава,когато на едно дете му се вмени,че е изключително! Даскалите имат много голяма роля за това.

Анонимен каза...

Мила Поля! Не си разваляй настроението заради глупавите коментари. Аз ще ти кажа защо го правят - правят го от злоба, защото в теб виждат човек с бъдеще, които в прекия и преносния смисъл е напуснал границите на родния Троян, а те никога няма да го направят. Браво на теб, браво за позицията ти, браво на родителите и учителите ти! България има нужда от такива като теб!

Анонимен каза...

Чаках да се покажеш,човече нещастно. И понеже темата е евро избори, ще ти кажа,че тук където живея в Германия,за предстоящото им провеждане АБСОЛЮТНО НИКОЙ не се интересува.Рекламата на няколкото кандидата от нашия регион, се свежда до 4 плаката на човек, сложени ниско долу на тръбата на няколко пътни знака.Може би ,защото са бедни,не като нашите партии?!?!?Учениците и младите хора,са държани далеч от помията наречена политика,но явно за теб това няма значение!
Пожелавам ти,някой ден наистина да напуснеш пределите на Троян,та да видиш нормалния свят как живее! Но по-лошото,е че такива малоумни същества като теб,имат равни права пред урните,и след година пак ще ни решавате съдбата с кокошия си акълец!

Анонимен каза...

Някои хора могат да излезнат от селото, но селото никога не излиза от тях! :)

Анонимен каза...

В допълнение към първи с предимсво за лапачката са винаги и боклуците от ДС.Дванадесет от кандидатите за депутати в Европейския парламент са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано настраницата й.

Четирима от тях са представители на Българската комунистическа партия, трима на НФСБ. С досиета са също по един от кандидатите на „Коалиция за България", АВБ, „Българска левица", „България без цензура"- ВМРО и партия „Атака".

Имената на огласените сътрудници на ДС са публикувани от комисията в следния ред:

Аннамария Людмилова Гюзелева от листата на НФСБ е сътрудничила на Шесто управление с псевдоним „Чакъров“. Вербувана е през 1984 година и е свалена от отчет три години по-късно през 1987 г.

Боян Борисов Киров от „Българска левица" е работил за Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоними „Кирил“ и Петров.

Васил Петров Коларов от Българска комунистическа партия е щатен служител на бившите репресивни служби. Такъв е бил и Велизар Пенков Енчев от НФСБ.

Евгени Захариев Кирилов от Коалиция за България е работил като агент и като секретен сътрудник под псевдоним „Манчев“, а Красимир Каракачанов от ВМРО е сътрудничил на Шесто управление с псевдоним „Иван“.

Любомир Александров Желев от листата на НФСБ е бил щатен служител на Държавна сигурност, а Нако Райнов Стефанов от Българска комунистическа партия – нещатен.

Николай Георгиев Томов от формацията на Георги Първанов АБВ е бил агент на ДС с псевдоним Иван.

Агентурното име на Пеню Байчев Костадинов от Българска комунистическа партия е „Камбуров“, а Станислав Тодоров Станилов от „Атака" е работил за Второ главно управление под псевдоним „Сетлин“.

Тимур Генов Гложенски, който е кандидат на Българска комунистическа партия също е бил щатен служител на Трето управление.


Анонимен каза...

Нормални ли сте? Момичето просто споделя какво е видяло и научило. И там е като при нас: Младите хора не отиват да гласуват, просто защото смятат, че нямат избор. То, не че по-дъртите имат по-различен избор. Интересното е, че другарят Радевски изкара Калинел на герберасткия митинг под строй и на другия ден отиде на среща с правителството на долните комунисти в Ловеч. Срам не срам, при Боко и Цвъки нямаше такова нещо с фирмаджии комунисти. Интересно е, че държавата е прехвърлила на общината държавна земя с 3 сгради в землището на гара Добродан за строеж на предприятия от дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост. Най-интересното е двете интересни по-горе имат ли връзка?

Анонимен каза...

Не си позволявайте да давате акъл на това момиче, особено ако не знаете как се пише "избор" на английски !

Анонимен каза...

Що бе,грешчица ли видя? Ми то онова същество от трапето и то вика,че 4-те милиона лева глоба,били грешчица,пък не те видях да се пънеш толкова,както сега...

Анонимен каза...

Надявам се този експеримент наречен ЕС да приключи преди да се стигне до граждански и други войни. Вървим по пътя на СССР ! Бюрокрацията и корупцията достига непознати размери. Приетите закони стават все по антидемократични и са резултат от масивен лобинг. Социалната пазарна икономика се заменя с планова, за това икономиките на всички държави са или предали Богу дух, или се клатят здраво. Социалните придобивки се демонтират, безработицата разте. Банкери, концерни и комунисти чертаят "светлото бъдеще", на поколения без бъдеще.

За сплути домати не се гласува, гласува се за отстраняването им!

НСБРП каза...

2-ри,та ти май искаше нещо да кажеш май??!@...Това да не ти е И.П., нещо като иб...я пролетар. Момичето не Вие виновно че сте цървули. Атака Ви била виновна,а?...Дай една ключова позиция на пост във власта на ПП"Атака" от основаването и един законопроект от тях който да е приет???!!! Та, така де...аман от онанисти и жалко че затвориха казармата, защото школото днес бълва само педали, а казармата ги правеше малко или много мъже. Поздрави , драги ми малопишковец...

Анонимен каза...

Докъто хората разсъждават като вас, промяна няма да има. Бъдещето е в ръцете на младежи като Паулина. Докъто вие се опитвате да омаловажите нейните възгледи, ще си тънем в тази действителност. Браво на будните млади хора, които вярват в бъдещето, защото те са двигателя на позитивните промени!

Анонимен каза...

Хи-хи,я отиди сега под статитята за герб и разгледай снимките.На тези от салона на читалището се виждат предимно млади хора с бъдеще.Следват 2 култови снимки ,на цялата бокова сган+елита на герб полуидиоти от Троян.По на 30 години пръчове,без нито един работен ден в живота си и внучето на едно стар партиец,изживяващи се като про европейци.Но не крия,че се разплаках от умиление при вида на негово величество Маймун Трапчански!

Анонимен каза...

Тук става въпрос за побеждаване на апатията у новото поколение, а не за конкретни политически партии. Всеки умее да плюе във форуми и кафенета, но нима тази практика, развиваща се с години, е довела до нещо? Малко помислете преди да пишете. :]

Анонимен каза...

Я ни обясни гласуването до какво доведе?
И като утре същите изроди грейнат от плакатите,айде говори ми за не апатия!

Анонимен каза...

Момиче младо и зелено, тези дето те бутат в тази кауза гонещи изцяло личните си интереси, след като те употребят ще те захвърлят. Още не го знаеш, но непременно ще го научиш и то по най -отвратителния начин. Младите хора на твоята възраст в Европа, към която се стремим като култура, ценности и законодателство, изобщо не се занимават с тази гнусна работа на тази възраст, а учат и работят.Ако все пак в политиката и политиците на запад има някакъв морал ,то тук няма нищо друго освен пари и интереси. Виж ги всичките ни "велики" политици-Станишев, Доган, Костов, Кунева, Борисов.....в това ли искаш да се превърнеш? Жал ми е за теб!Все пак избора си е твой,като един ден ще си спомниш за моите думи но в душата ти ще има горчивина и мръсотия които не се измиват.Успех!

Анонимен каза...

Много точно казано и да добавя,че в България първо трябва да се докажеш ,че си боклук и то от класа за да те допуснат до политическата сцена.Най прясна справка дудука!

Анонимен каза...

Едно нещо не мога да разбера! Партии които плюят срещу ЕС и ЕП дават луди пари за кампания на кандидатите им за евродепутати(примерно Атака). Даже БСП ,които плюеха по Костов че ни води към ЕС сега са най-яростните застъпници на ЕС и са впрегнали всички сили да се докопат до там. Още по-учудващ за мен е процента даден за ДПС след като 90 хил. турци нямат право да гласуват на евро изборите, защото са турци а не европейци, но пък гласуват за БГ парламент!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |