Дърво падна върху „Тойота“ насред Троян

* Случилото се е от тази сутрин, на метри от фризьорския салон „Шик“ на ул. „Св. св. Кирил и Методий“; за радост – щетите не са големи и няма пострадали хора
Инциденти
Затисната от дърво „Тойота“, Троян, ул. „Св. св. Кирил и Методий“, 8 май 2021 г.
СЛУЧИЛОТО се е от тази сутрин, 8 май, на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в централната част на Троян – на метри от фризьорския салон „Шик“, снимката ни изпрати нашата читателка Екатерина Керешка. С кратък коментар – дървото е изгнило, трябва поддръжка. За радост затиснатият от клоните лек автомобил „Тойота“ не е пострадал сериозно, няма и пострадали хора; но можеше да има.

ЗНАЕТЕ, че сме защитници на дърветата и смятаме каузата за изключително важна (гневната ни реакция срещу едно насила съсипано/убито троянско дърво и битката ни в защита на застрашените съседни ни навлече съдебно дело плюс доста разправии, спечелихме делото, но за това ще разкажем отделно – бел. ред.). Дърветата, освен че вдигат сатурацията на града ни, който е насред Балкана и би трябвало да е с кристално чист въздух, но не е, са и още нещо. Важна част от чара на Троян, без тях би било някак неуютно, некрасиво, неживо. Но? 

СНИМКАТА по-горе напомня, че дърветата не са вечни и трябва грижа/подмяна. Другото е безотговорно и опасно. Не толкова отдавна, 2015 г., огромно дърво, срещу магазинчето „Чучулига“ на ул. „Любен Каравелов“, се срина в една бурна нощ и на магия се отървахме без тежки материални щети и без нещо много по-лошо (виж „Вятърът бутна грамадна липа в центъра на Троян“ – бел. ред.). Две години по-рано, 2013 г., същото се случи и при Белодробната болница в жк  „Младост“ – тогава дървото се сгромоляса върху движещ се автомобил, пак „Тойота“, и по чудо се размина без жертви (виж „Грамадно дърво се стовари върху движещ се автомобил в Троян“ – бел. ред.).

Затисната от дърво „Тойота“, Троян, жк  „Младост“ , 14 март 2013 г.

ПОДМЯНАТА на дървета – изкореняване и засаждане на нови, което Община Троян прави при ремонтите на улиците, е похвално, въпреки критиките и недоволствата. Подмяната трябва да се направи, но не урбулешката и на принципа „няма дърво, няма проблем“, а много внимателно, за да не се окаже, че с мръсната вода сме изхвърлили и бебето, т. е. покрай сухото и опасното да си отиде и другото. Рано или късно това трябва да се случи и по най-красивата троянска улица - ул. „Любен Каравелов“, троянската „Унтер ден Линден“ (Под липите), която без дърветата си ще се превърне в принцеса без коса, а без своята „Унтер ден Линден“ Троян ще е ранен в сърцето. Това е факт. Но случилото се днес на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ недвусмислено ни размаха пръст.

Генадий Маринов

Начало

Още по темата:

2 коментара:

Г.Стамов каза...

Като режете здравите дървета (например пред на Пепа мола на В. Левски до моста на пазара) а на болните не обръщате внимание , защото нямате финансов интерес така ще е.

КОРЕКТЕН каза...

Това дърво видимо си е било загнило.Генади,дай микрофона на дуета еколожка и кметичка да запеят нещо за политиката на общината в тази насока.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |