Голямото чистене на Троянската река на 9 май

* 140 чувала с боклуци бяха събрани от 60-тината участници по горното течение на Бели Осъм в рамките на града * Николай Тодоров: Подобна доброволческа инициатива не се е случвала в този район от 1986 г.
Тема с продължение
Доуточняване на задачите, вдясно – Николай Тодоров
Снимка за спомен преди голямото чистене на Троянската река, 9 май 2021 г.
НА 9 МАЙ, въпреки празничния ден и някои други неща, се състоя голямото чистене на Троянската река, организирано по граждански от трима наши съграждани – Николай Тодоров (сдружение „Троян в бъдещето“), Цветомир Петков („Везба“) и Минко Боровски („Чисти реки, чиста България“). С партньорството на общинското предприятие „Комунални услуги – Троян“ и подкрепата (логистична, материална) на сдружение „Грийнпийс“ (България), сдружението “BG Бъди активен“ и на местни троянски бизнесмени, пожелали анонимност. Около 60 бяха ентусиастите, които се събраха в градинката пред бившето кино в 10:00 ч. – млади, стари, всякакви, сред тях родители с децата си и възторжена група школари с класната си Мариела Тенева, за се „въоръжат“ с инструменти, чували и ръкавици и да се уточнят задачите (очаквахме повече участници, но и това не бе малко, като за начало е добре, а и идеята е тези акции да станат периодични – бел. ред.). 
 
Екшън в реката
Екшън и на брега на реката
ГОЛЯМОТО чистене започна с кратки, но ентусиазирани думи на двамата „главни“ – Николай и Цветомир (третият, Минко, не участва поради ангажименти извън Троян). Уточнени бяха и участъците за действие – около мостовете от Старата полици нагоре до южния край на Троян, както и районът около крайречната спортна площадка (срещу Музея). Акцията продължи около четири часа, а събраният боклук – по данни на организаторите около 140 чувала – бе извозен от автомобил на ОП „Комунални услуги – Троян“. Извършено бе и залесяване на терасите над споменатата спортна площадка. 
 
Ценна находка в реката – гумен аксесоар от соцвозило „Лада“
За снимка с част от „плячката“
Малка част от събрания боклук
И един варненец чисти Троянската река
„УЧАСТЪКЪТ по горното течение на река Бели Осъм в рамките на града след днес е с 140 чувала отпадък по-чист! Планираното почистване, култивиране и засаждане по ул. „Г. С. Раковски“ с декоративна храстовидна растителност е осъществено от шейсетината доброволци, заедно с „Грийнпийс“ (България), „BG Бъди активен“, както и с пожелалите анонимност спонсори, осигурили растенията, които засадихме. Мисля, че от времето на посещението на дипломатическия корпус 1986 г. подобна доброволческа инициатива по подобен начин не се е случвала в този район. С искрено чувство на благодарност искам да се обърна към всички вас, скъпи приятели, за това, че бяхме заедно, че заедно показахме, че има надежда и че утре градът и природата ни ще дишат по-чисто! Благодаря ви и затова, че ще има следващ път в мисията ни за по-чиста природа и община!“, коментира във фейсбук след приключването на акцията г-н Тодоров.
Яка момичешка група в битка с боклуците

Т21

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |