Два троянски бисера

* Паркът при „Троянка“ в жк „Лъгът“ – съживен и преоткрит с новата детска площадка, партньорска инициатива на БЧК и Община Троян
 * Гради се нов парк на левия бряг на реката – нагоре от Въжения мост при Енергото
Добрата новина
Поглед към съживения парк при „Троянка“
ДВА троянски бисера бяха изровени от калта, ако се изразим образно, през миналата седмица. Две чудесни, можем да ги наречем и знакови зелени градски пространства са на път да влязат/да се върнат в обръщение, да заемат местата си и изявят потенциала си. Да прибавят не малко към очарованието на Троян и поднесат своите гледни точки към троянското градско.

ЕДИНИЯТ бисер е забравената от години, да не кажем десетилетия, градска градинка или по-точно малък парк, известен като градинката при „Троянка“ (някогашната троянска фабрика, която е имала база в съседство и руините й още са там) или градинката „Тончо Стаевски“ (с паметника на убития през 40-те неизвестно от кого 19-годишен троянски антифашист и поет). Да, този великолепен зелен кът в чертите на най-големия и жив/жизнен троянски квартал жк „Лъгът“ бе загърбван, (полу)пустеещ и повече троянци го свързвахме единствено с катаджийската патрулка, дебнеща редовно от това място. А че има просторна зелена площ, грамадни красиви дървета, алеи, кътове за отмора, дори не подозирахме.

Класна стая на открито в парка
НО едно събитие преди броени дни, на 10 май,  ни отвори очите – в парка бе открита интерактивна детска площадка, кръстена „Младежко пространство“, партньорска инициатива на Областния съвет на българския червен кръст (БЧК) – Ловеч и Община Троян с финансовата подкрепа на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по проекта „Spase to create“ (Пространство за създаване) и съфинансиране с 22 хил. лв. от общинския бюджет; първата от общо шест подобни площадки по проекта, които ще бъдат изградени в страната (оборудвани с кът за безопасност на движението – учебен път с пътни знаци, кръгово кръстовище, велосипедни алеи, пешеходни пътеки, кът за игри, класна стая на открито).

НАИСТИНА
великолепна придобивка, а непрестанните събития и детският смях са най-доброто доказателство. За другото, не по-малко важното, казахме – паркът постепенно влиза в социално обръщение, връща си интереса на хората, отвоюва полагащото му се място. Ходихме, видяхме и сме впечатлени, препоръчваме го на троянци и гости.

Тук ще се създаде новият малък парк край реката
ВТОРИЯТ бисер, също забравен/забутан от години, е на път да блесне. На 11 май кметът Донка Михайлова, научихме го от профила й във фейсбук, е подписала, след чакане повече от година на решението на Държавен фонд (ДФ) „Земеделие“, договор за „финансиране на обновяването на парковото пространство в кв. 46“, иначе казано – обновяване на зеленото „петно“, опиращо в крайречната дига по левия бряг на троянската река (р. Бели Осъм) нагоре/на юг от Въжения мост при Енергото (сградата на „Електрохолд“).

ЕДИН, също като парка при „Троянка“, зелен градски кът с голям, но неразкрит и неизползван досега потенциал. А съживяването на това място освен вкарването му в градско обръщение, социализацията му, ще е и крачка, която Троян все не успява или не иска да направи – към обживяването на троянската река, минаваща през средата на града ни, приобщаването й към градското пространство и живот, черпене от потенциала й; дано. „Това е малка част от мечтата ми за цялостно обновяване на пространствата около река Бели Осъм и превръщането им в зона за отдих“, коментира г-жа Михайлова.

Така, за жалост, изглежда голяма част от троянското крайречие
ПРОЕКТЪТ предвижда изграждане на площадка за деца от 3 до 12 години (с каучуков „Охлюв“, комбинирана катерушка с пързалка, вкопан батут, люлка гнездо), дървена беседка, асфалтова алея, парково осветление по алеята, кътове за отмора, бетонови наземни паркови решетки в междублоковото пространство. Но да припомним – малко по-нагоре покрай реката преди няколко години бе изграден (с подкрепата на ДГС Троян) чудесен тийнейджърски кът, който обаче редовно е съсипван: драскан, пален, цапан, чупен; дано тук това не се случва, противното би било глупаво и срещу самите нас. И още нещо – вярваме, че това градско място ще стане чудесно, обаче колкото то е по-чудесно, толкова по ще си личи колко запуснато, неусвоено и джунглоподобно, мръсно е останалото крайречие на Троян, включително в самия градски център; ще ни се да вярваме, че случващото се тук ще повлече крак…

Генадий Маринов 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |