В едно изречение (11)

* Световна звезда с концерт на европейския празник, 9 май, в Троян
* Как кралският юридически съветник и съпругата му – бабастанските лондончани Джон и Клеър, гледаха коронацията на Чарлз III * Мащабен ремонт в уникалния Музей на занаятите

Ново Хубава работа, (ама) троянска
Новата рубрика на Т21 – „В едно изречение“, бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ИСТИНСКО музикално събитие ще зарадва троянци в празничния 9 май, Деня на Европа – вечерта (18:00 ч.) в салона на троянското читалище НЧ „Наука 1870 г.“ ще свири световноизвестната акордеонистка и наша съгражданка Вероника Тодорова заедно със своя отдавнашен сценичен партньор Ангел Димитров (китара), Станислав Георгиев (контрабас) и Стефан Тодоров (барабани), „прекрасен квартет, достоен за отбелязването на Деня на Европа“ по нейните думи; „Вече съм в трескава подготовка на един много вълнуващ концерт в любимия Троян“, коментира във видеоанонса за събитието Вероника, която на 24 май ще получи годишната награда на Община Троян за принос в образованието и културата (за въведените иновации в часовете по музика в училището в с. Дебнево).  

ВИДНИЯТ ни земляк и емблематичен жител на  „английската“ махала Баба Стана в с. Орешак – лондонският топ адвокат, кралски юридически съветник и потомък на именития бабастанчанин хаджи Калчо Дренски, съобщи със забавен фоторепортаж в профила си във фейсбук как със съпругата си Клеър, също натурализирана бабастанчанка, и приятели наблюдавали (6 май) по телевизията в имението си в Нортхемтършир (Англия) коронацията на крал Чарлз Трети и кралица Камила, тоест и изпълненията на българския цигулар виртуоз Васко Василев, който бе концертмайстор на церемонията в Уестминстърското абатство; „Всички бяхме залепнали за екрана на телевизора (поставен на елегантна викторианска масичка, застлана с червено нашенско каренце с българска шевица – бел. ред.) цяла сутрин… Бог да пази Краля!“, написа мистър Бризби, а ние пък си спомнихме, че през 2011 г., на 29 април, вместо да наблюдават/присъстват на „сватбата на века“ на престолонаследника на Британската корона принц Уилям и изгората му Кейт Мидълтън, Джон и Клеър (която е съученичка от колежа с майката на младоженеца лейди Даяна) домакинстваха на събора в Баба Стана в чест на храмовия празник на вдигнатата от тях каменна махленска църква „Св. Богородица Животоносен източник“.

В ХОД е цялостният ремонт и обновяване на фасадите на двете основни сгради на уникалния за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) в Троян – главната сграда, вдигната през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев, била училище, след това административна сграда, а през 1968 г. приютила експозицията на създадения няколко години по-рано музей, и малката сграда в съседство (копие на някогашния турски конак), а проектът, озаглавен „Фасадна реставрация и консервация на две от музейните сгради“, е одобрен и се финансира от Министерството на културата, като строителните дейности възлизат на близо 240 хил. лв. (140 хил. лв. за главната сграда и 97 хил. лв. за малката) и включват почистване и консервиране на каменната зидария и дървените елементи (врати, дограма, стълбища, парапети, колони) и антикорозионна обработка и пребоядисване на металните решетки; с този ремонт се завършва цялостното обновяване на сградния фонд на културната институция – покриви, дограма, вътрешно пространство (експозиции), външно пространство (двор, лапидариум), фондохранилища, други сгради (къщата „Иван Хаджийски“).
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |