В едно изречение (9)

 * 87-годишният Пенко Пеевски със сребро от Държавното по ски за ветерани * Трима ще са с общинската награда за 24 май – Вероника Тодорова, Христо Борисов и Васил Василев * Археологът проф. Иван Христов за пролетно-зимната експедиция на Состра

Ново Хубава работа, (ама) троянска
Новата рубрика на Т21 – „В едно изречение“, бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ЖЕЛЕЗНИЯТ троянски ветеран турист и скиор – 87-годишният Пенко Пеевски, спечели поредния си медал, този път сребърен, от Държавното първенство по ски за ветерани, провело се в началото на м. април на пистата „Стената“ в курорта Пампорово, съобщиха от Туристическо дружество „Амбарица 21“, чийто деен член е медалистът; от дружеството припомнят, че за последната петилетка техни членове са завоювали общо 6 медала от първенства за ветерани (2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов), но изразяват недоволство към общинското ръководство, че „не получихме нито лев подкрепа“.

ТАЗГОДИШНИТЕ лауреати на общинската награда по случай 24 май – Деня на св. св. Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура, ще са трима, съобщиха от Община Троян: виртуозната световноизвестна акордеонистка Вероника Тодорова, която е и преподавател по музика в училището в с. Дебнево – за иновации в часовете по музика; Васил Василев, режисьор и ръководител на читалищната театрална трупа в с. Орешак – за авторската му пиеса „Караконджул“ (2022 г.) и 14-годишната наситена и успешна театрална дейност; и краеведът документалист Христо Борисов – за книгата му „Възраждането на Троянската популярна банка“ (2022 г.) и серията предишни негови книги, посветени на Троян.

ЛИЧНО ръководителят на проучванията на римската крепост Состра (до Троян) от вече две десетилетия, ръководител и на тазгодишната археологическа експедиция на обекта (не лятна, както обикновено, а „зимно-пролетна“, по неговите думи) – археологът проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ и наш съгражданин, съобщи новината: на терен в близост до крепостта, сега обработван от арендатор и с неговото съдействие, са открити основите на още антични постройки и пореден добре запазен участък от римския път; което доказва тезата на професора, че в района, на площ от около 6 кв. км, е съществувал (II-V век) цял античен град, античният предшественик на днешен Троян.

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |