Първа копка на новия Голям пазар

* Кметът Михайлова: „Това място ще придобие съвсем различен облик и ще даде нова физиономия на градската среда“ * Проектантът арх. Пантелеев: „Това е проект на едно продължително взаимодействие с градското ръководство“ * Областният инж. Славчев: „Троян се развива и върви напред“
Инфраструктура
Кметът и строителят съвместно разбиха бутилката шампанско, Троян, Големия пазар, 20 април 2023 г.
НА 20 АПРИЛ, в знаковия троянски четвъртъчен пазарен ден, бе направена символичната първа копка за цялостната реконструкция – визуална, функционална, можем да кажем и ценностна – на Кооперативния (общинския) пазар в Троян или Големия пазар, както го наричаме в отлика от събрата му (Малкия пазар). Едно наистина знаково троянско място, което има амбицията след реконструкцията да се превърне в „един втори център на красивия град Троян“ по думите на проектанта арх. Иво Пантелеев; същия столичен архитект, по чийто проект старият Малък пазар се трансформира в елегантния днешен нов Малък пазар, грозното пате се превърна в лебед. За същата значима трансформация на Големия пазар спомена в словото си и кметът Донка Михайлова – вглеждайки се и отдавайки дължимото и на променения контекст: новото кръгово кръстовище в съседство, изграждащия се хипермаркет „Била“, обновения парк (градинката пред киното).

Така ще изглежда след реконструкцията новият Голям пазар на Троян
НА ЧЕТВЪРТЪЧНАТА пазарна „първа копка“ присъстваха областният управител инж. Светослав Славчев, проектантите от „АДА - Агенция Дизайн и Архитектура“ АД (София)  арх. Панайотов и арх. Радомира Методиева, които ще поемат и авторския надзор, Иван Иванов, шефът на избраната строителна фирма „Евробулпроджект“ ЕООД (София), която бе водеща и в консорциума, изградил Малкия пазар, инж. Дилян Енкин, собственик на „Троя Консулт“ ЕООД (Троян), ангажирана със строителния надзор, Петко Василев, регионален корпоративен мениджър на „Алианц Банк България“, осигурила целевия кредит от 2,3 млн. лв. за изграждането на обекта, д-р Росен Федерчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните Ловеч, представители на общинската администрация, журналисти, граждани. А домакин на събитието бе управителят на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД, стопанисващо Големия пазар и подобните обекти в Троян (пазари, тържище) – Росен Веселинов, човекът, върху чиито плещи ляга основната тежест и основната отговорност за реализацията на нелекия и натоварен с големи очаквания обект, който по договор трябва да е готов за краткия срок от 265 дни, т. е. трябва да отвори по Коледа.

Кметът Михайлова: „Очакваме да се превърне в любимо място на троянци“
КАКВО чухме от микрофона на „първата копка“? Разбира се, думата най-напред бе дадена на кмета Михайлова. Думите й: „Радвам се, че днес символично даваме старт на един нов обект, който троянци очакват да стане по-уютен, по-красив, да се превърне в любимо място за града ни. Вярвам, че с изграждането на новия пазар това място ще придобие съвсем различен облик и ще даде нова физиономия на градската среда. От едно твърде неуютно място за търговия заедно със съседните пространства, които не бяха особено приятни, особено в четвъртъчния ден, надявам се с изграждането на пазара, с изграждането на магазина на „Била“, с новото кръгово кръстовище и реконструирания парк да изглеждат по един съвсем различен начин, като очакваме това място да се превърне в любимо място на троянци. Искам специално да благодаря на проектантите – арх. Пантелеев и арх. Методиева, за това че разбраха нашите очаквания. Ние много искахме да видим в проекта не само място за търговия, но и място, на което троянци могат да се срещат, да общуват, да се чувстват по-приятно – защото всички знаем, че пазарът в Троян е не само място за търговия, но и място за социални контакти“. Г-жа Михайлова очерта накратко и основните звена на новия Голям пазар – места за отдих със зелени площи, ресторант, обновени съоръжения за търговия, магазини, места за търговия направо от бусовете, паркинг зона и „всичко останало, което е необходимо на един съвременен пазар“. А кметският призив към строителите бе „разчетите във времевия график да бъдат спазени“.

Управителят инж. Веселинов: „Сега е моментът да го оптимизираме“
ШЕФЪТ на пазара Росен Веселинов допълни как ще изглежда Големия пазар след реконструкцията, с три обособени зони: търговска и хранителна зона – с ресторант с 50 места, ветеринарна и агро аптека, два магазина за сортове семена, 7 магазина за хранителни стоки, зелени кътове за отдих; покрита зона (покривната конструкция ще е 700 кв. м) – с 36 щанда за фермерска и занаятчийска продукция; открита зона – с 46 паркоместа, от които 18 за бусове и директна търговия; и отделна част с помещение за администрацията на пазара, модерна тоалетна и др. „Градският пазар е изграден преди 40 години и се доказа във времето, а сега е моментът да го оптимизираме“, обобщи г-н Веселинов.

Проектантът арх. Пантелеев: „Един втори център на красивия град Троян“
„ЗА НАС с колежката арх. Методиева е особена радост да сме в тоя важен момент с вас. Искам да благодаря на г-жа Михайлова и нейния екип за възможността, която за втори път получихме (да работим в Троян). Всъщност първия път бяхме избрани на национален конкурс за Малкия пазар, впоследствие бяхме поканени да създадем проекта за Големия пазар. И тук е мястото да кажем, че това е един от малкото проекти, в които проектирането става за по-дълъг период, отколкото е нужно на строителя да изпълни проекта; обикновено е обратното – бързо-бързо проектиране и след това удължаване на срока за строителството. Казвам го, защото този проект не е (само) на нашата фирма, това е проект на едно продължително взаимодействие с градското ръководство – екипа на г-жа Михайлова и самата тя, в продължение на месеци вариантни проучвания. За да стигнем до един проект, в който да съчетаем духа на мястото, това, което дори сега присъства тук, да бъде запазено и допълнено с едни съвременни възможности, които позволяват да се случват неща в динамичните съвременни времена“, заяви проектантът арх. Иво Пантелеев. И приключи с едно припомняне, което помним и от откриването в навечерието на Коледа през 2018 г. на новия Малък пазар: „Ще завърша с цитат на един голям архитект, Кристофър Александър, когото смятам за мой учител; по темата пазари той казва: „Направете покритие и оставете живота сам да направи пазара“.

Строителят Иванов: „Пожелавам да работим като екип“
ИВАН ИВАНОВ, собственикът на строителната фирма изпълнител на обекта, подчерта екипната работа, която е гаранция за успеха: „Благодаря на троянската управа, че за пореден път, след малкия пазар, ми гласува доверие да направим и големия пазар в централната част на града. Оттук нататък – след като поздравя проектантите за изключително добрия проект, както архитектурно, така и в останалите си части – пожелавам да работим като екип, за да можем в този кратък срок да изпълним проекта. А в края на годината, в навечерието на коледните и Новогодишните празници, да открием това търговско средище, което ще подобри градската среда“.

Областният инж. Славчев хвали Троян и троянци
КРАТКОТО приветствие на областния управител инж. Светослав Славчев бе силно емоционално и похвално: „За пореден път присъствам при вас (в Троян) за откриването на поредната нова строителна площадка по инициатива на Община Троян. Което ме радва, защото Троян се развива и върви напред. Видях проект, който наистина е много хубав. Пожелавам на строителите безаварийно, безоблачно и много спорно за изпълнение на проекта време“.

ПО ТРАДИЦИЯ събитието приключи с водосвет, отслужен от отец Войден от троянската църква и задължителното разбиване на бутилка шампанско в кофата на една от строителните машини, струпани на обекта, на който се работи вече от две седмици. С ритуалната бутилка се справиха съвместно кметът Донка Михайлова и строителят Иван Иванов.

Генадий Маринов 

Още по темата:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

"впоследствие бяхме поканени"?????????????????

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |