Малкият пазар – открит, сбъдна се една троянска приказка

* Арх. Пантелеев: „За нас Малкият пазар в Троян е един от най-значимите обекти в кариерата ни от над 25 години, която имаме зад гърба си“
* Кметът Михайлова: „Разбира се, най-голямата тежест изнесоха търговците…. Но финалът е успешен, а както казва народът – всичко е добре, когато свършва добре“
Придобивки
Кметът Михайлова и управителят на "Общински пазари" Николай Вълков режат лентата
Лентата е прерязана, новият Мълък пазар е открит
Гледка от откриването
В НАВЕЧЕРИЕТО на Коледа се сбъдна една троянска приказка – в снежната вечер на 18 декември официално бе открит новият Малък пазар. Безспорно красив, много градски, изискан и функционален – точно такъв, какъвто би трябвало да е всеки нов публичен обект в града ни, пък и навсякъде; още повече, че е сред обектите, посветени на юбилейната градска 150-годишнина на Троян. От нас – голямо браво на всички, замесени в това дело: кметът Донка Михайлова – инициаторът, заложила много на този проект, Общинският съвет – подкрепил идеята и гласувал сериозната бюджетна инвестиция за прилежащата инфраструктура (340 хил. лв. без ДДС), Община Троян – изградила и финансирала прилежащата инфраструктура и оказала цялостна подкрепа и съдействие, общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД – стопанин и оперативен ръководител, проектантите от архитектурно-дизайнерската агенция „АДА Архитектура, Дизайн и Архитектура“ АД (София) с ръководител арх. Иво Пантелеев, строителите ДЗЗД „Екопътстрой консорциум“ (София) с управител Иван Иванов, почетният гражданин на Троян Николай Йовков, подарил големите керамични стомни пластики, красящи Малкия пазар.

Отец Марин отслужи водосвет и благослови новата придобивка на Троян
НО „БРАВО“-ТО ни в някаква степен е авансово – защото цялото това хубаво дело, което вече функционира успешно и радва троянци и многобройните гости на града ни в предколедните дни, ще е истински хубаво, ако има устойчивост във времето; иначе казано – ако си остане все така красиво, много градско, изискано място, а не го оцапаме и потроянчим (помним в каква „мила родна картинка“ се бе превърнал предшественикът му, старият Малък пазар). Такива пожелания – за устойчивост, се чуха неведнъж. Десетки бяха дошли на тъй очаквана промоция, като сред присъстващите бяха и главните действащи лица – кметът Михайлова, арх. Пантелеев и колежката му арх. Методиева, строителят г-н Иванов, управителят на „Общински пазари“ Николай Вълков. Церемонията започна с водосвет и благослов, отслужен от наместника на Троянската духовна околия отец Марин, а в приветствията наред с многото емоции имаше много важни послания и факти.

Арх. Иво Пантелеев: "Вложихме не само нашия опит, но и много емоции и много любов"
„ЗА НАС Малкият пазар в Троян е един от най-значимите обекти в кариерата ни от над 25 години, която имаме зад гърба си… За нас е удоволствие и чест в този момент да бъдем с вас и да съпреживеем откриването на един малък сякаш обект, но с огромно значение за вашия град. Когато участвахме в конкурса преди година и половина, ние вложихме не само нашия опит, но и много емоции и много любов“, бе признанието на арх. Пантелеев. Проектантът сподели и нещо любопитно: „Един колега видя нещата в такава перспектива – в далечината Главната улица (при Малкия пазар) се пресича не от кого да е, а от четиримата Бийтълси, представете си какво сме искали да кажем с този проект и колко значим бе той за нас“.

Гледка от пазара към главната улица
Прочутата снимка на пресичащите улицата Бийтълси
КАКВО се чу още в словото на архитекта, проектирал Малкия пазар? Той подчерта, че процесът на създаване на обекта „бе в едни времена, характеризиращи се с повече конфликтност, отколкото със сътрудничество“, но от момента, в който се включили, бил „израз именно на сътрудничество, на колективни усилия, насочени към постигането на голямата цел – създаване на градска среда, на значима градска среда в центъра на Троян“. И още: „Ние се стремяхме да създадем градска среда, в която храната привлича хора, а там където има хора, идват още хора. И всъщност смисълът на пазарите е, че това са едни важни неща, в които хората се срещат и общуват помежду си – както е било и във вашия град преди десетилетия и столетия, градове на 150 години в България не се срещат често“. 

СПЕЦИАЛЕН акцент бе поставен върху философията на новия Малък пазар. Че предшественикът му е бил изключително конфликтно място – „в самото сърце на града се боричкаха и хора, и автомобили, като имаше до риск за здравето и безопасността“. Но имало важни козове, които били оценени и използвани за намиране на решенията, например: линеарността на пазара и неговата близост до главната улица, т. е. „една последователност от пространства, които действат съвместно“ и същевременно позволяват транзитните минувачи, които не са купувачи, да преминават спокойно; широка търговска зона, в която купувачите могат да си купят и да си тръгнат, но и да консумират и да поседнат за разговор и отмора, с оптимални по големина търговски павилиони (от порядъка на 18 кв. м, за което „синтезирахме опита, който имахме от Женския пазар в София“); обособена зона за зареждане с място за товарните бусове („При предишния вид на пазара по половин час не можехме да се разминем с бусовете, които влизат за зареждане. Тази скрита страна за клиента е много важна – да дойде безпрепятствено колата със стоката, от търговците знаем, че на ден качват и свалят по 3 тона продукти“); неголям паркинг за посетителите отзад („Надяваме се, че администрацията ще положи повече усилия, за да се вкара ред кой да го ползва – защото няма как един малък паркинг в централната част да се използва от всички“).

„ТАКА или иначе имаме една последователност с линеарни елементи, които позволяват хем да се развият функциите, хем да се обединят“, обобщи арх. Пантелеев. Като акцентува на още два важни момента, развиващи функциите на Малкия пазар: големия навес – „Един известен чужд архитект, наш учител, казваше: „Направете покрита аркада и тогава пазарът ще изникне сам по себе си; и равнопоставеността на търговците – „При пазарите и много важно да има равнопоставеност на търговците, това е истинската конкуренция, тогава купувачът може да избере, като мине през всичките сергии и си вземе най-доброто“.

Поздравителното слово на кмета Донка Михайлова
Кметът връчва удостоверението за експлоатация
„РАДВАМ се, че мога да кажа: честит Малък пазар! Радвам се, защото само с колегите, с които заедно работихме по идеята, проектирането и строителството, знаем колко трудно беше. Малкият пазар е един от немногото обекти, които се изградиха изцяло с бюджетни средства – подчертавам това, защото парите, които са вложени в този пазар, са на всеки един от нас. Мисля, че проведохме една много честна процедура за подбор на изпълнители, конкурентна процедура, през която минаха шест фирми, оценявани от широк кръг експерти“, бяха първите думи от кметското поздравление.

СЛЕД КОЕТО г-жа Михайлова благодари на изпълнители и помагачи: „Поздравявам агенция „АДА“, която спечели конкурса и мога да ви кажа, че не съжаляваме, защото получихме един много добър проект. Благодарности и на строителното дружество „Екопътстрой консорциум“, като искам да подчертая, че г-н Иванов икономиса на троянци 60 хил. лв., явявайки се на процедурата за избор на изпълнител с една много конкурентна цена; строителите минаха през много трудности и препятствия, но се справиха с много добре с реализацията, също и с малките дефекти, които останаха и за които журналистите писаха и провокираха обществеността. Ще ми позволите да благодаря и на трима мои колеги от общинската администрация, които вложиха много усилия и много любов в този обект – зам.-кмета инж. Бистра Чолакова, началника на отдел „Строителство“ инж. Николай Райковски и инж. Мария Василева, която изнесе на крехките си плещи този проект. Искам да благодаря и на всички вас, потребителите на Малкия пазар, защото вие минахте през много бариери в буквалния и преносния смисъл, докато проектът се изпълняваше“.

Новият Малък пазар – красив, много градски, изискан и функционален
КМЕТЪТ се обърна и към търговците, с поздравления, но и с една добра новина: „Разбира се, най-голямата тежест изнесоха търговците, тъй като те трябваше да преместят своите обекти и после да се върнат отново тук. Но финалът е успешен, а както казва народът – всичко е добре, когато свършва добре И тъй като виждам много от новонастанилите се търговци, които вече напълниха Малкия пазар, искам да им кажа една новина, която със сигурност ще ги зарадва – вече внесох в икономическата комисия предложение наемите им да не бъдат анексирани през цялата следваща 2019 г. И това е към нашето Коледно пожелание бизнесът им да върви!“.

Празнична гледка с Дядо Коледа на Малкия пазар
Г-ЖА МИХАЙЛОВА завърши с призив към троянци: „Нека пазаруваме на новия Малък пазар, за да дадем един добър старт на хората, които започнаха работа тук. И да сме живи и здрави да откриваме заедно много нови обекти – на нас, троянци, ни прилича!“. След което връчи удостоверението за експлоатация на управителя на „Общински пазари“ г-н Вълков и двамата заедно прерязаха лентата на новия Малък пазар. И от нас – на добър път!
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |