„Спортист на годината“ – повод за гордост или класация, която не успява да ни обедини

* „Община Троян е готова да подложи за пореден път на дискусия със спортните клубове и гражданите правилата за определяне на „Спортист на годината“ – и да преосмисли провеждането ѝ“
Тема с продължение
Троянската класация  „Спортист на годината“ и тази година (2018-та) си навлече недоволството на доста хора и предизвика остри полемики, включително негативния редакторски коментар на Т21, озаглавен „Нещо като хубава работа, ама троянска…“ (виж „Върви гласуването за „Спортист на година“, вотът електронен“ – бел. ред.). В отговор от Община Троян, която е организатор на класацията, излязоха със становище по „Спортист на годината“ (2018) и поясниха как се е стигнало до точно тази „технология“ на класацията. В някаква степен се разбра (макар деликатно да се избягва споменаването на имена) и защо големи троянски спортисти със световни, европейски, балкански титли и други отличия през годината и с национално признание са извън номинираните.
Т21

„СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА“ е сред най-обичаните и най-коментираните класации, които Община Троян провежда през годините. На 21 декември т. г. ще бъдат връчени наградите на спортистите и треньорите за 2018 г., които бяха номинирани за участие в класацията от спортните клубове и за които жителите на Троян гласуваха от 12 до 18 декември.

КЛАСАЦИЯТА беше възобновена през 2012 г., като в годините бе променян начинът на номиниране. Имаше години, в които представители на троянските медии чрез попълване на анкети определяха кои спортисти да участват в класацията, но по-късно самите те се отказаха от участие в журито. През 2017 г. и 2018 г. правилата на „Спортист на годината“ неколкократно бяха обсъждани с клубовете и в края на м. октомври т. г. окончателно приети от тях; в дискусията не пожелаха да участват два клуба. Решението бе самите спортни клубове да номинират своите състезатели, показали високи резултати през годината и така да бъде съставяна листата за електронно гласуване.

В КЛАСАЦИЯТА „Спортист на годината“ участват само състезатели на троянски спортни клубове. За съжаление, любими спортисти с високи постижения понякога не влизат в класацията, защото не се състезават за троянски спортни клубове. Класацията няма задължителен характер и без изразено желание от страна на спортните клубове спортистите и треньорите не могат да бъдат включени в нея. Класацията цели популяризиране на успехите на троянските състезатели, допринасящи за издигане самочувствието ни на град със силни спортни клубове.

ОБЩИНА ТРОЯН изразява своето уважение към постиженията на всички спортисти и отново заявява своята подкрепа към тях и към успехите, които ежегодно постигат. За разочарование на много троянци, включително и на нас от общинската администрация, няколко имена не попаднаха в тазгодишната класация, като причините за това са различни: декларирано нежелание на спортните им клубове да участват в класациите; спортисти троянци, които обаче не се състезават за троянски клубове; спортисти, чийто спорт не е лицензиран в България. Поставен беше въпросът и за отсъствието на „Отбор на годината“ (в колективни или индивидуални спортове над 18 г.) – такъв няма да бъде излъчен, не защото не се предвижда в класацията, а защото от спортните клубове не е номиниран нито един отбор.

ОБЩИНА ТРОЯН е готова да подложи за пореден път на дискусия със спортните клубове и гражданите правилата за определяне на „Спортист на годината“ – и да преосмисли провеждането ѝ, но ще очаква участие и конкретни предложения. Нека в навечерието на най-светлите празници да подкрепим тазгодишните състезатели, включени в класацията. Награждаването ще се състои на 21 декември от 17:00 ч. в Информационно-културния център, Троян.

Община Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |