Звездата в биатлона Владо Илиев – спортист №1 на Троян за 2017-та

* Втори в класацията е световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев, който спечели вота на гражданите
Спортист на годината
Владимир Илиев след европейската титла, 2017 г.
ЗВЕЗДАТА на българския биатлон Владимир Илиев – възпитаник на троянската школа и останал верен на троянския си клуб КБС „Аякс“ и до днес, бе избран за Спортист на годината на Троян 2017; второто му подобно отличие, първото е през 2015 г. Владо, който през годината постигна най-големия успех в кариерата си – злато в спринта от ЕП в Полша, историческа първа европейска титла за мъжкия ни биатлон, оглави класацията с 149 точки. Втори, в оспорвана конкуренция и с малка разлика, остана другото голямо троянско име в зимните спортове – Станимир (Тачо) Беломъжев, 139 т. Тачо бе отличен заради изключителната си победа през годината, златото в средната дистанция на СП в Русия – първа световна титла за българския ски спорт изобщо. Да припомним, че Владо Илиев зае 7-мо място в класацията Спортист на година на България 2017, а Тачо Беломъжев бе 11-ти в същата най-авторитетна родна спортна класация, като получи и националния „Спортен Икар“ за шампионско дълголетие.

Световният шампион Станимир Беломъжев, 2017 г.
СЛЕДВАЩИТЕ в челната троянска спортна 10-ка са: 3. Пламен Мошеков (световен шампион, карате годжу-рю, КК „Атнес) – 103 т.; 4. Изабела Христова (бронз от Балканиадата по джудо, СК по джудо и самбо „Чавдар“) – 90 т.; 5. Преслав Кулеков (световен шампион, комбат рестлинг, СК „Багатур“) – 81 т.; 6. Анна-Мария Манушева (европейски шампион за кадети, самбо, СК по джудо и самбо„Чавдар“) – 71 т.; 7. Станимир Чолаков (колоездене, победител в Обиколката на Косово, КК „Хемус 1896“); 8.-9. Десислава Цонева (републикански шампион за жени и девойки, джудо, СК по джудо и самбо „Чавдар“) и Красимир Михайлов (балкански вицешампион по мотоциклетизъм на писта, СК „Троян Мото Клуб“ ) – по 49 т.; 10. Милена Тодорова (три пъти в десетката на Световното първенство за девойки, биатлон, КБС „Аякс“).

КЛАСАЦИЯТА се организира от Община Троян, като според регламента номинациите се правиха от троянските спортни клубове и задължителното изискване бе номинираните да защитават цветовете на някой от троянските клубове. В гласуването участваха представители на всеки клуб (по един) и представители на местните и регионални медии (по един), които попълниха анкетни карти. За пръв път имаше възможност и за електронно гласуване (в сайта на Общината), а гражданският вот (всички гласували извън споменатото жури) бе сумирано и се равняваше на един глас; в гражданската класация победител бе Станимир Беломъжев.

Кметът Михайлова връчи специална грамота на Георги Радковски
ПО ТРАДИЦИЯ и този път в класацията Спортист на годината на Троян имаше съпътстващи класации: за най-перспективен състезател до 14 години бе обявена Рени Димитрова (карате, КК „Атнес“); най-перспективен състезател до 18 години – Анна-Мария Манушева (джудо и самбо, СК по джудо и самбо „Чавдар“); за отбор №1 (до 18 години) в колективните спортове бе определен детският тим на Баскетболен клуб „Чавдар“, а в индивидуалните спортове – формацията на девойките старша възраст, джудо на СК по джудо и самбо „Чавдар“; за пореден път признанието за треньор на годината отиде при Николай Матев (СК по джудо и самбо „Чавдар“). Георги Радковски – председателят на новия троянски клуб по биатлон, КБ „Амбарица“, един от най-модерно оборудваните и динамични български клубове в този спорт, получи благодарствена грамота за особени заслуги в развитието на детско-юношеския спорт в община Троян.

ЦЕРЕМОНИЯТА по награждаването се състоя в сряда (10 януари) в Информационно-културния център в Троян. „Приключи най-силната година в спортната история на Троян. Единици български градове, не само с мащаба, но и в пъти по-големи от Троян могат да се гордеят с 4-ма световни и 3-ма европейски шампиони, с общо 13 световни и европейски титли за една година… Но в края на годината отчитаме не само призьорите, отчитаме увеличение на децата в спортните клубове, а това е един не по-малък успех“, се чу в емоционалното приветствено слово на кмета Донка Михайлова. Спортистът на година Владимир Илиев и подгласникът му Станимир Беломъжев обаче не бяха церемонията – двамата са в „работен“ ритъм и се готвят за поредните си стартове (Владо – за участие на Зимната олимпиада в Пьончанг след месец, а Тачо – за Европейското първенство, домакин на което тази година ще е България, пак през февруари – бел. ред.), наградите получиха родителите им, което прибави още нещо хубаво към случилото се.

Т21

Бел. ред. Технологията на Спортист на годината на Троян този път бе поизбистрена, но има да се направят още много неща, за да добие класацията наистина нужния вид и тежест. Все още критериите не са съвсем ясни, пък и никъде не са обявени, няма информация колко точно са гласувалите от спортните клубове и журналистите. Обявено бе, че класацията е публична (явна), но троянски треньор и председател на клуб ни се оплака, че организаторите му отказали достъп до анкетните листи. Има и още, но все пак крачката напред е направена.

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

беше нагласено знаеше се кой на кое място ще бъде 3 дни преди да се обяви!!!! ЧЕСТИТО на спечелилите ........

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |