Школото във Врабево затвори, ОбУ-то се мести в Дебнево

* Но какво ще е бъдещето му, едва ли някой може да каже
 със сигурност
Тема с продължение
Училищната сграда в с. Дебнево
СПАСИТЕЛНАТА формула за основните училища в двете съседни троянски села Врабево и Дебнево – ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Любен Каравелов“, до която се достигна с много мъки, разправии, караници, взаимни нападки, протестни подписки и дори заплахи за гражданско неподчинение, явно не се получи; казано направо – оцеляването на новосъздаденото Обединено училище (ОбУ) „Иван Вазов“ също е под въпрос. Затова на последната за миналата година сесия на Общинския съвет (21 декември) кметът Донка Михайлова предложи седалището на ОбУ-то от Врабево да се премести в Дебнево; а предложението бе одобрено с голямо мнозинство (26 „за“, 1 „против“ и 2 „въздържали се“), тъй като в него се съзира някакъв, макар и минимален шанс за спасение. Промяната на адресната регистрация може да стане само със санкция на Министерството на образованието и науката, затова от Община Троян ще направят официално искане.

КАКВО се крие зад случващото се? След като Врабево „победи“ в спора къде да бъде седалището на новото обединено училище, се оказа, че победата е пирова. Идеята за разделение – малките ученици от начален и основен курс (1.-7. клас) да учат в базата в Дебнево, а бъдещите професионални паралелки (9.-10. клас), каквато възможност дава ОбУ-то, да са във Врабево – не проработи. Професионални паралелки не се сформираха, а врабевени отказаха да пращат малчуганите си на училище във „вражеското“ Дебнево и се ориентираха към училищата в Троян. Случилото се на практика доведе до затваряне на школото във Врабево и щеше да е нелогично седалището на ОбУ „Иван Вазов“ да остане тук.

А ЗАЩО се стигна дотук? Голямата причина е ясна и обективна – заради хроничния недостиг на ученици; а след скорошната промяна в образователния закон, пратила 8. клас в средния курс, бройката им в двете ОУ-та във Врабево и Дебнево стигна до критичния минимум. Затова се потърси изход с реорганизацията им в едно обединено училище, също ново изобретение на образователната ни реформа. По неофициална информация в момента в ОбУ „Иван Вазов“ има малко над 50 ученици и какво ще е бъдещето му, едва ли някой може да каже със сигурност.

Т21

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Ами да продължаваме да гласуваме за ГЕРБ и да после да питаме защо няма деца и защо се съсипват образование и здравеопазване.
Всички видяхте какъв изтрещял наркоман си бяха сложили ГЕРБ за министър на здравеопазването.
Видяхме и оная тлъстуша, която вдигна винетките и съсипа пътищата.
Пак да си гласувате за тях, те ще ви оправят - ще ви ликвидират всички.

Анонимен каза...

Едва ли само ГЕРБ са виновни.Обезлюдяването на селата и намаляването на населението в България е поне от трийсетина години.Какви ли не правителства имахме и пак нищо.Всеки граби и се оправя докато е на власт.Пък и ГЕРБ какво са?-пребоядисани комунисти

Анонимен каза...

Браво на Поля Димова най-после направи нещо умно.

Анонимен каза...

Последните години погрома е най-голям.
И тези последни години все сме под геноцида на ГЕРБ.
И преди 40г се е крадяло, ама хората са строели къщи, карали са чисто нови автомобили, ходили са спокойно на почивка за по над 10 дена, жевеели са спокойно и не са мислели за аларми и тем подобни за къщите си.

Анонимен каза...

Нов автомобил след 5 години чакане за Вартбург и Трабант 7-8 за Шкода и Москвич и над 10 за Лада и Волга.А за почивка на едновремешните бунгала и условия сега може и 50 дена да се изкарат

Анонимен каза...

Аз не разбирам какъв герп ви сърби, като кметът си е от комунистите ... а герп са малцинство ами направете си коалиция вместо истерия

Анонимен каза...

Във Великобритания може за едно дете цяло училище да работи, в България твърдо не. В Троян още повече не та не!

Анонимен каза...

Имаше някога една пословица..ако искаш да се ожениш иди във Врабевската гимназия..ако искаш да умреш иди в троянската болница

Анонимен каза...

... изобщо... крайно време е да се приключи със сагата...

Врабевени и те, като орешачани, са разумни хора и децата им учат с градските деца, както е редно, и както е НАЙ-ДОБРЕ за дацата!!!

Анонимен каза...

Училище срещу училище, село срещу село, град срещу село, човек срещу човек, всеки срещу всеки. Това ли е прогресът или всички да сме заедно и така да решаваме проблемите?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |