Новият Малък пазар – на финала

* Остават дребни довършителни работи, на 12 ноември са търговете за наемане на 11-те обекта – и ако процедурата мине гладко, за Коледа/Нова година комплексът ще отвори
Добрата новина
Актуално състояние на Малкия пазар, 24 октомври 2018 г.
Символичното връчване на дарението на Николай Йовков
СТРОИТЕЛСТВОТО на новия Малък пазар – очакван с нетърпение и надежди от троянци, а и от гостите на града ни – е на финала си, остават дребни довършителни работи. А на 12 октомври с монтирането на трите големи керамични стомни, дарение от прочутия троянски майстор керамик и почетен гражданин на Троян Николай Йовков, бе символичното приключване на строителната част на проекта. „Символичното предаване на дарението съвпадна с приключването на строителството на Малкия пазар. На финала сме – остават само довършителни дейности във вътрешната част на помещенията. Честито, троянци!“, написа по повода в страницата си във фейсбук кметът Донка Михайлова.

СЛЕДВАЩИЯТ краен етап от оживяването на търговския комплекс е не по-малко важен – провеждането на търговете за отдаване под наем на общо 11-те самостоятелни обекта/помещения, които са със зададен предмет на дейност: шест за продажба на плодове и зеленчуци и по един за продажба на ядки и сушени плодове, за готови и полуготови храни и за закуски плюс заведение за хранене и обществена тоалетна. Търговете ще се проведат на 12 ноември в административната сграда на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД (което ще администрира комплекса и заедно с Община Троян финансира изграждането му), а обявлението е публикувано на сайта на Община Троян. Което пък предполага, ако процедурата мине гладко, за Коледа/Нова година новият Малък пазар да отвори врати.

Къщата на ъгъла е бутната
ДРУГ ВАЖЕН момент е, че бе съборена общинската къща в съседство (на ъгъла откъм ул. „Стара планина“), която през годините приютяваше социално слаби граждани и бе в доста неугледен вид и трън в очите на всички; освободеното пространство вероятно ще бъде приобщено към Малкия пазар и ще се използва за разширяване на паркинга, едно от невралгичните звена на търговския комплекс (предвидените 30 паркоместа за клиенти със сигурност няма да са достатъчни – бел. ред.). И още – че всички съседни улици на Малкия пазар ще бъдат преасфалтирани и обновени.

Такава "катунарска" картинка бе старият Малък пазар
ДА ПРИПОМНИМ. За Малкия пазар, който в стария си вид бе станал невъзможен за съществуване и от години се говореше за промяна, имаше различни идеи – за строителството на масивна сграда с търговски обекти в долната част (дори в мандата на предишния кмет Минко Акимов бе открита процедура, но обжалвания и нередности я стопираха), за масивна търговска сграда с подземни гаражи, за пълно префункциониране на терена, т.е. за изместване/премахване на Малкия пазар и т. н. В крайна сметка в обявения конкурс (2017 г.) бе избран идейният проект на столичното архитектурно дружество „АДА Агенция Дизайн и Архитектура“ АД, чието дело е и проектът за Женския пазар в София. „Постигането на най-добрия компромис фактически е най-доброто решение. Проектът, който спечели, предлага един наистина добър компромис. И постига добро функционално разпределение – всеки е там, където му е мястото, без да пречи и да се противопоставя на останалите“, коментира тогава главният архитект на Община Троян Боян Кръстев.

И НЯКОЛКО думи за финал. Как се коментира реализацията? Преобладаващото мнение е, че се е получило нещо много добро като естетика и усещанията са, че ще е добро и като функционалност и ще промени цялостния облик на тази важна част от централна градска зона. Разбира се, троянци сме си критикари и се чуваха/чуват какви ли не приказки – например че приличало на голям кошер или на бараките от някогашните почивни станции край морето, че дървените конструкции били неподходящи за целта и други подобни; но тези подмятания са оспорени от резултатите и избледняват. Отстъпвайки място на надеждата, че освен хубав, новият Малък пазар ще е удобен и функционален, един добре работещ съвременен търговски комплекс. Стои обаче притеснението дали по-лъскавият вид и изобщо по-високото ниво на новия Малък пазар няма да доведе до вдигане на наемите и оттам до по-високи цени на предлаганите плодове, зеленчуци и друга стока; успокоението е, че подобен „скок“ не би издържал в пазарните условия и трудно ще се случи, още повече в обект общинска собственост.

Т21
Снимките са от различни етапи на
строителството на новия Малък пазар

На 12 ноември – търговете за обектите на Малкия пазар

* Обектите са 11 и са за: продажба на плодове и зеленчуци (6), закуски (1), готови и полуготови храни (1), ядки и сушени плодове (1), заведение за хранене (1), обществена тоалетна (1)

„ОБЩИНСКИ пазари” ЕООД (Троян) обяви публични търгове с явно наддаване за отдаване под наем на 11 обекта (помещения) в новопостроения търговски комплекс „Малък пазар“, от които: за продажба на плодове и зеленчуци (6 помещения), продажба на закуски (1),  продажба на готови и полуготови храни (1), продажба на ядки и сушени плодове (1), заведение за хранене (1) и обществена тоалетна (1). Търговете ще се проведат на 12 ноември 2018 г., понеделник, в административната сграда на „Общински пазари” ЕООД, Троян, ул. „Опълченска” №1а, ет. 2.

ТРЪЖНИТЕ документации се закупуват в администрацията на дружеството в срок до 16:00 ч. на 8 ноември 2018 г. включително. Всеки кандидат за участие в публичния търг може да участва само за един обект. Пълното съдържание на обявлението е публикувано на сайта на Община Троян.
Община Троян

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |