Приключи конкурсът „Моят 150-годишен троянски корен“

* Представени бяха 19 троянски родословни дървета, сред тях на именитите родове Папазовски, Шипковенски, Таслашки, Марковски, Балевски, Хаджийски… * Първата награда – за Минковския род; персонална награда за Илия Марковски
Родолюбие
Момент от журирането, в средата – председателят адв. Венелин Ангелов
КОНКУРСЪТ за родословно дърво „Моят 150-годишен троянски корен“, организирано от общинския комитет „Васил Левски“ във връзка със 150-годишнината на Троян като град и 25-годишнината на комитета, завърши. А представените 19 родословни дървета – сред тях на известния Папазовски род (клонка от който е просветителят отец Паисий Хилендарски), Шипковенския род (дал на Троян кметове, депутати и общественици), Таслашкия, Марковския, Балевския, Хаджийския (негов представител е великият ни съгражданин и основател на българската социология и народопсихология Иван Хаджийски), Дренския (с многото учители), Хитровия и др. – доказват успеха на инициативата; както и постигнатата основна цел – да разбуди родовата памет и патриотизма на днешните троянци.

КРИТЕРИИТЕ за оценка бяха обявени от инициатора и председател на комитета „Васил Левски“ (Троян) адв. Венелин Ангелов – големина на дървото, художествено оформление и принос на рода за града и края ни. Което не направи работата на журито в състав адв. Ангелов, председател и членове Донка Михайлова (кмет на Троян), Елеонора Авджиева (директор на Музея на занаятите), Цвятко Дочев (художник, почетен гражданин на Троян) и Генадий Маринов (гл. ред. на Т21) по-лека, напротив – при вложения толкова труд и любов в представените продукти да отличиш някого не бе лесно.

Отличеното с първа награда родословно дърво на Минковския род
Нарисуваното от ген. Васил Бойдев родословно дърво
Илия Марковски получава специална персонална награда
НО НА КОНКУРС като на конкурс: първа награда бе присъдена на родословното дърво на Минковския род, предоставено от Емил Минковски; втора награда – за родословието на Хитровия род (потомството на Христо Радойнов), предоставено от Станка Хитрова, като любопитният факт тук бе, че дървото е нарисувано от големия български военен и дипломат ген. Васил Бойдев, интерниран в Троян и завързал приятелство с троянския часовникар Стоян Хитров; специални награди – персонална за Илия Марковски (изготвил три от представените в конкурса родословни дървета – на Марковския, Шипковенския и Балевския род) и за Музея на занаятите (предоставил за конкурса от фондовете си родословията на три големи троянски рода – Хаджийския, Минковския и на Папазовци). Допълнително бяха дадени три поощрителни награди – на Христо Костов, ученик в троянското Художествено училище (за иновативност – представил родословното си дърво със снимки на родствениците), на Мирослав Гечев (за родословието на прочутия лечител Неофит Калчев, лекувал и Васил Левски), на Цветослав Миховски (за родословното дърво на Миховския род) и на Найден Пейковски (за родословното дърво на Пейковския род).

НАГРАДИТЕ са осигурени от общинския комитет „Васил Левски“ (Троян) и Община Троян и ще бъдат връчени в Деня на народния будител, 1 ноември – на откриването на изложбата с представените 19 родословни дървета в конферентната зала на Музея на занаятите.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |