Монах вилня в Троянската обител преди Рождество

* 5-годишната Емма, майка й Кристина Борисова и приятелите им бяха навикани и заплашвани от йеромонах Георги * „Съжалявам, мила Емма, че беше и ще бъдеш свидетел на още несправедливости. Възмездие ще има“ * Игуменът Сионий изпрати извинително писмо от името на монашеското братство, а ден по-късно съобщи за
наложеното наказание
Срам Актуализиран
Кристина Борисова и дъщеричката й Емма
СЪЖАЛЯВАМЕ, че трябва да публикуваме това в навечерието на светлото Рождество Христово, но случилото се е стряскащо, обидно, грозно, тъпо, арогантно, греховно. И още по-стряскащо, обидно, грозно, тъпо, арогантно, греховно, защото се случва в храма – в църквата на светата Троянска обител „Успение Богородично“, и го извършва божи служител от манастирското братство, йеромонах Георги. Случката, разиграла се на метри от чудотворната икона на Богородица Троеручица на 16 декември тази година, е разказана от Кристина Борисова, потърпевша заедно с 5-годишната си дъщеричка Емма от попската агресия. А разтърсващият текст заедно със заснето с телефон кратко видео е качен на 21 декември в профила на г-жа Борисова във фейсбук.

ЕТО КАКВО написа майката (публикуваме го с минимални съкращения):

Агресивният йеромонах Георги
„На 16 декември с дъщеря ми и наши приятели посетихме Троянския манастир. Както повечето от вас знаят, там се намира Чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление. Не е случайно, че именно там потърсихме Божията сила.
Дъщеря ми - Емма - е на 5 години и е с поставена диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Тя не говори, има известни затруднения в комуникацията, но е спокойно дете. Умее да се справя в различна обстановка, но не и според духовните лица в Троянския манастир.

С много болка изписвам тези думи. Никой не иска да се сблъсква с тази част от живота - сигурна съм. Но аз съм майка. Майка на дете с проблем. И ако това да ме изгонят от заведение, защото аниматорката (например) не може да се справи с детето ми, е нещо нормално в моя живот, то това духовно лице да ме изгони от свещен храм, защото детето ми „вика и крещи“, е нещо, което не мога да оставя в пространството. Църквата е като опора за тези, които влагат надеждата си, че предстоят хубави неща в живота ни. Място, кътче, където да се помолиш тихо и да се надяваш тайничко на изцеление – че от утре детето ти ще проговори, например.

Е, след това, може би ще ме разберете, че е трудно да повярвам в нещо. Вече... Все пак остава Доброто, което никой не може да изтръгне от сърцето ми. Знам, че някъде там, във времето, ще дойде момент, в който Емма - моята малка дъщеричка, ще усети света по начина, по който ние го усещаме. Без някой да я обвинява затова, че е различна.

Аз съм част от майките. Майките, които се борят за правото децата да не бъдат оставени настрана, а да бъдат част от нашето общество. Защото обществото сме всички ние - без значение от поставената диагноза. Съжалявам, мила Емма, че беше и ще бъдеш свидетел на още несправедливости. Възмездие ще има. Независимо дали в църквата или извън нея. Мама ще е винаги до теб!

Извинявам се на всички онези, които ще ангажирам емоционално. Но..., ако го пазя вътре в себе си, просто ще се взривя. А и едва ли ще помогна на детето си.Желая весели празници на всички. Все нещо хубаво ще се случи… някога.“

ВЪВ ВИДЕОТО пък се чуват следните думи от устата на „духовника“ Георги, придружени с адекватни на кресливия му грубиянско-просташки език заплашителни жестове: „То е детенце, ама вика, вика и крещи!“, „Недей да ме снимаш, слушаш ли к`во ти казвам, ще те изпердаша!“ (тук добре се вижда опит да бъде ударен човекът с телефона – бел. ред.), „Айде да си ходите!“ и други подобни.

***

ПОСТЪТ на Кристина Борисова предизвика сериозен отзвук в социалната мрежа, а  малко по-късно от манастира изпращат извинително писмо до майката, подписано от игумена Велички епископ Сионий. „Длъжна съм да кача извинението. Благодаря на всички, които ми писаха, показаха подкрепа и продължават да са до мен и Емма, въпреки ужасните събития!“, коментира г-жа Борисова. Ето текстът на извинението:

Факсимиле на извинителното манастирско писмо
„Уважаема г-жо Борисова, в късните часове на 21 декември в социалната мрежа Facebook беше качен видеоклип, в който се вижда как йеромонах Георги, брат на Троянския манастир, се отнася грубо към група поклонници, сред които сте Вие и детето Ви.

От името на братството и лично от свое име поднасяме сърдечни извинения на Вас и на Вашите придружители, които сте потърпевши и сте станали свидетели на това неподобаващо поведение от страна на йеромонах Георги.

Уверяваме Ви, че на духовника ще бъде наложено съответстващото наказание за поведението му, което е недопустимо и непристойно.

В последните години ние се трудим активно за възстановяване благолепието и духовността в светата обител и особено сега, когато още кърви раната от обидата към майките и децата с увреждания, ние не можем да останем равнодушни към подобна постъпка.

Молим покрийте нашите немощи с Вашата вяра и опрощение, желаем Ви по молитвите на света Богородица Троеручица Бог да Ви дари със здраве, радост и утешение. Светли и благословени Рождественски дни!

21 декември 2018 г., Троянски манастир

Велички епископ Сионий - игумен на Троянския манастир,
с братята на светата обител

НЕЗАБАВЕН и достоен отговор на Негово преосвещенство Велички епископ Сионий. Което обаче не оневинява йеромонаха, вилнял в храма и не изтрива напълно петното от случилото се. Затова ще очакваме информация за наложено справедливо наказание на йеромонах Георги. Весели празници!

Т21

Бел ред. На 23 декември по бТВ игуменът на Троянския манастир съобщи, че незабавно е наказал провинилия се монах. „Аз имам правото да наложа наказание на отец Георги и веднага направих необходимата заповед, разпореждане, като му забраних да служи и да чете молитви в храма, и като му направих най-остро забележка за тежкото провинение, което извърши пред тези невинни, чисти хора. Изказвам извиненията си, изказвам съпричастността си към това, което се е случило", заяви дядо Сионий.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |