Започва реконструкцията на Големия пазар

* Съветниците одобриха теглене на заем до 2,3 млн. от „Общински пазари“ ЕООД, предстои избор на изпълнител на строителните дейности
 * Управителят Росен Веселинов: „Надявам се до 7-8 месеца да реализираме проекта“
Инфраструктура
Така ще изглежда след реконструкцията Големия пазар в Троян
ЗАПОЧВА голям ремонт на Големия пазар в Троян (Кооперативния пазар), стопанисван, както и останалите пазари в града (Малкия, в пазар, пазарът в жк „Лъгът“, Стоковото тържище) от общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД с управител Росен Веселинов. който ремонт или по-точно цялостна реконструкция ще промени напълно това популярно и обичано от троянци място; и ще го направи изцяло със собствени сили и средства, което си е амбициозна задача и сериозна отговорност.

Росен Веселинов
„ДО ДЕСЕТИНА дни ще организираме процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности – имаме оферти от две фирми, и веднага започваме работа. Надявам се до 7-8 месеца да реализираме проекта“, коментира за Т21 г-н Веселинов. По наша информация двете кандидатстващи строителни фирми са познати в Троян –  ДЗЗД „Екопътстрой Консорциум“ (София), изградила през 2018 г. новия Малък пазар и  ДЗЗД „Проектстрой Линк“ (Габрово), изпълнила, също през 2018 г., големия ремонт на сградата на троянското читалище. Познат е и авторът на идейния проект – известната столична архитектурна фирма „АДА - Агенция Дизайн и Архитектура“ АД, проектирала Малкия пазар в Троян и Женския пазар в София; идейният проект бе готов през м. ноември 2022 г., а месец по-късно бе одобрен и работният проект.

КОМИСИЯТА по избора на изпълнител, по думите на г-н Веселинов, ще е от авторитетни и доказани хора, което гарантира правилния избор – строителният предприемач и общински съветник инж. Емилиан Евтимов, общинският съветник инж. Владимир Хаджийски, директорите на дирекциите „Общинска собственост“, „Устройство на територията“ и „Строителство“ в общинската администрация – Борис Бояджиев, инж. Николай Хитров и инж. Николай Райковски, главният счетоводител на дружеството Галя Стоянова, юристът на дружеството адв. Христо Варчев. А предварителната работа вече започна – с демонтаж на тежката метална конструкция от 80-те години, която до момента „покриваше“ пазара; но конструкцията няма да бъде захвърлена и ще се използва, ще стане дума как по-нататък.

СЪЩЕСТВЕНО условие обаче мащабният проект за новия Голям пазар да стартира бе едно важно решение, взето от троянските общински съветници на сесията на местния парламент преди броени дни, 23 март. Става дума за положителната санкция на предложението „Общински пазари“ ЕООД  да тегли целеви заем до 2,3 млн. лв. – „за“ заема гласуваха 26 съветници и само един бе „въздържал се“ (независимият съветник инж. Мариян Данчев). Избрана бе и банката кредитор – „Алианц Банк България“ АД, обезпечаването ще е с ипотека на недвижимо имущество на дружеството, а погасяването с гратисен период от 18 месеца. „Дългът, който ще поеме дружеството ни, не е малък, но сме убедени, че ще се справим. Освен това имаме договорен немалък гратисен период, през който ще плащаме само лихвата от 5 хил. лв., а след това ще погасяваме по още 10 хил. лв. месечно. В момента имаме и собствен ресурс от 448 хил. лв., разбира се очакваме да ни бъде върнат и заемът, даден на Националното изложение в Орешак (80 хил. лв. – бел. ред.)“, коментира управителят на „Общински пазари“ ЕООД.

А ЗАЩО общинският съветник инж. Данчев се въздържа в гласуването за заема. Той направи уговорката, че не е против ремонта на Големия пазар, напротив, адмирира го, но смята, че не е моментът сега за такъв заем и трябва да се изчака – защото Общината вече взе един голям заем (за новата спортна зала), несигурната финансова ситуация в страната и изобщо световната несигурност и защото този Общински съвет е в края на мандата си и не би трябвало да взима дългосрочни решения. Опонира му председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, който обяви, че кредитът не само не е избързал, а обратното – закъснял е и е трябвало да бъде теглен по-рано, цитира прочутата Стоичкова реплика „който не играе, не печели“ и бе категоричен, че „винаги смелите успяват“.

Старата метална конструкция вече е демонтирана, 27 март 2023 г.
И се подготвя за монтиране на терена до т. нар. „Животински пазар“
КАКТО казахме – новият Голям пазар ще добие съвсем нова визия, а и нова организация на работата/функционалност. От г-н Веселинов научихме и друг съществен момент – пазарът или по-точно неговата фермерска част ще бъде „удвоена“. С други думи – споменатата стара метална конструкция ще бъде преместена на терена, където сега е т. нар. „Животински пазар“ (до автомивката), и там ще се разположат павилиончета и ще се оформи допълнителен (съпътстващ, втори) фермерски пазар. „Смятаме, че така ще отговорим по-пълно както на потребностите на нашите наематели, така и на многобройните ни клиенти“, коментира управителят.

И ОТ НАС – успех!

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Bo каза...

Много добра инициатива да се реконструира пазарът! От публикацията не става ясно ще има ли алтернативно място, където ще се измести тържището, докато трае ремонтът?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |