Утрешният фермерски пазар – размисли и страсти

* Кметът Михайлова: „Банани, маслини и китайско бельо няма да бъдат приемани като собствено сезонно земеделско производство“
* Съветникът Църова: „Отдавна мечтая да има фермерски, ама истински фермерски, може би фермерско-занаятчийски пазар в Троян“
А дано...
Утре, четвъртък, 16 април 2020 г., троянският битак трябва да добие подобен вид и същност
УТРЕШНИЯТ, 16 април, четвъртъчен троянския битак, който от месец е затворен заради извънредното положение и противоепидемичните мерки, отваря. Но с амбициозната трансформация във фермерски пазар – по разпореждане отгоре, заповед на здравния министър Ананиев, и с нарочно решение на Община Троян (виж „Отварят Големия пазар за фермерски стоки – от 16 април“ – бел. авт.). Във връзка с предстоящата трансформация на биташкото във фермерското тази сутрин, 15 април, се появи любопитно пояснение в личния профил на кмета Донка Михайлова във фейсбук. От която пък тръгна дискусия, родила някои интересни предложения.

Донка Михайлова
ЕТО СЪЩИНАТА на кметския коментар: „Не скривам, че се тревожа от възможността за зарази на утрешния фермерски пазар. Но трябва да осигурим възможност на хората, които традиционно си отглеждат зеленчуци и плодове да го направят, да дадем възможност на производителите да продадат произведеното. А и сме длъжни да изпълним заповедта на министъра. На пазара утре ще бъдат продавани само разсад, фиданки и собствена сезонна зеленчукова продукция. Уточнявам, че банани, маслини и китайско бельо няма да бъдат приемани като собствено сезонно земеделско производство. Прекупвачи няма да бъдат допускани. Ако, като мен нямате зеленчукова или овощна градина, не ходете. Проведете традиционния троянски обичай „раздумка в четвъртък на пазара“ по телефон или в интернет!“.

инж. Иванка Църова
ПОСЛЕДВА любопитната и, по наше мнение, градивна реплика на общинския съветник инж. Иванка Църова: „Отдавна мечтая да има фермерски, ама истински фермерски, може би фермерско-занаятчийски пазар в Троян. Точно както го обяснявате, без китайски гащи, банани и маслини (не че съм против, просто да са в друга зона). Струва ми се, че сега е моментът да се обмисли запазване и в бъдеще, устойчиво, на немалка зона от пазара, която да бъде предназначена само за производители. Това може да се окаже интересен феномен, привличащ и туристи“.

И СЪЩО любопитна и заслужаваща внимание дуплика на кмета Михайлова: „И мен идеята за постоянен Фермерски пазар ме вълнува отдавна. Преди четири години правихме такъв опит. Обявихме вторник за ден на фермерски пазар. За да стимулираме хората пуснахме търговците без такса. Направихме доста и за рекламирането, но на 3-4-я път интересът залиня и пазарът се самозакри. Днешните усилия ще покажат дали има промяна в нагласите и на производителите, и на клиентите. Най-лесно ще е да продължим след пандемията, в дните на криза, които предстоят (очакват ни след пандемията), това би могло да бъде допълнителен източник за доходи на доста хора. Интересна е идеята на Църова в пазара да бъдат поканени и занаятчии, ще я обсъдя с Камарата на занаятчиите. При тях сега е особено трудно, обикновено те отговарят с израза „Троянец грънци не купува“, но да се надяваме този път да бъде различно“.

Т21
***

Генадий Маринов
Бележка на редактора

Всяко зло за добро, въпросът е – докога?!

КАКТО се казва – всяко зло за добро. Въпросът е докога, щото короната все някога ще свърши?! От утре четвъртъчният троянски битак – роден в годините на соца като някакво неповско образувание на заклейменото тогава предприемачество, глътка свеж въздух по нашенски и своеобразен социален отдушник с тъничка „дисидентска“ нотка в деенкато, титулуван оттогава и до днес „Околийския празник“ – се превръща във фермерски пазар. Както се казва, а дано!

ЗАРАДИ короната продавачите на китайски гащи, „сутюени“ и тем подобни джунджурии и ментета, „висококачествени“ промишлени стоки, авточасти, чепици, пердета и т. н. нямало да ги има. Нямало да ги има и прекупвачите, които пълнят на борсите бусовете си с вносни зеленчуци и плодове. Да не забравим наизлязлото на седянка, кебапи и празни приказки младо и старо множество от цялата околия. Както и тумбите мургави с каруците и циганията, след които трева не никне. Надяваме се, короната ще помогне да се спазва и едно отдавнашно решение на Общинския съвет в Троян (основния орган на местното самоуправление в общината, поне така пише в закона, наричан още „местния парламент“ – бел. авт.), което всеки четвъртък се нарушава от… полицията. Говоря за решението да не се допуска разполагането на биташки сергии по основната обходна улица на Троян, ул. „Опълченска“, и тя (основната обходна троянска улица) да не се затваря от сутринта до късния следобед заради биташката вакханалия; а тировете и другите транзити и изобщо целият трафик да не се набутва насила, неправомерно и напук на екологията и носимостта на асфалтовата настилка във вътрешността на града.

„А ДАНО!“, това вече го казах. Но нали му знаете продължението… Пък и надеждата – че сме град, а не нещо друго, че и европейски на туй отгоре – умира последна… И най-накрая една мъничка реплика на кметската дуплика – фермерският пазар преди четири години (виж „На 22 декември – първият Фермерски пазар в Троян“ – бел. авт.) се провали не защото „интересът залиня“, а защото бе във вторник, непазарен ден; за да стане, трябва да е в четвъртък, троянския пазарен ден, на мястото на битака, аз поне така мислим, другото е бошлаф работа...
Генадий Маринов


Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

А дано щото битпазарната цигания няма нищо общо с фермерски пазар, нито придава на Троян европейска визия

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |