На 22 декември – първият Фермерски пазар в Троян

* Николай Вълков: „Прекупвачи не искаме. Идеята е да се даде шанс на дребните селскостопански производители да стигнат до клиентите директно” * На Общинския пазар във вторник,
 през новата година - редовно
Предстоящо
НА 22 ДЕКЕМВРИ, в навечерието на Коледа, се поставя едно важно ново начало – Фермерски пазар в Троян. С други думи – пазар на дребните селскостопански производители по формулата „директно от производителя” и без кюлоти, кинкалерии и тем подобни биташки шарении. Но най-важното е – без прекупвачи и професионални търговци, които да надуват цените. Организатор е общинското дружество „Общински пазари” ЕООД, а мястото е Общинският пазар. Денят е вторник, за да не се засича с пазарите в съседните градове и да е раздалечен от четвъртъчния троянски пазар, където фермерското и биташкото тясно се преплитат.

Николай Вълков
„ФЕРМЕРСКИЯТ пазар ще е неразделна част от Общинския пазар. Подобни фермерски пазари вече има в по-големите градове – първият бе в Пловдив, два са в София, във Варна, Бургас. Идеята е да се даде шанс на дребните селскостопански производители да стигнат до клиентите директно”, коментира пред Т21 управителят на „Общински пазари” ЕООД Николай Вълков. Който обаче призна, че е умерен оптимист.

ПРИЧИНАТА не е в недоизгладената нормативна уредба. Например Наредба №26 на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), която урежда фермерските пазари, позволява присъствието само на производители от района и съседните области – явно недомислие, което никой не спазва и няма как да се спазва. Не е проблем и недоуреденото на хартия участие във фермерските пазари на една важна група продавачи – образно да ги наречем бабичиците от село, които предлагат неща от градината си и от няколкото животни, гледани в собствения двор. Няма проблем да застанат на сергиите и такива най-дребни селскостопански производители, никой няма да им пречи, коментира шефът на „Общински пазари” ЕООД. Има известни нормативни неуредици и при търговията със собствена зеленчукова продукция, което също не е пречка за присъствие на Фермерския пазар.

„НЕ МЕ ПЛАШИ липсата на продавачи, плаши ме липсата на купувачи”, призна Николай Вълков. Той поясни, че и първият Фермерски пазар в София е започнал с 10-15 човека зад сергиите, колкото са и подалите заявка за участие във Фермерския пазар в Троян на 22 декември. Най-много са продавачите на мед, други ще продават мляко и млечни продукти собствено производство, яйца, плодове, неща от градината и т. н. „И пак повтарям – основното изискване е да е производител, прекупвачи не искаме”, подчерта г-н Вълков. Наблегнато бе и на друг важен момент – че „Общински пазари” ЕООД има нужната регистрация и разрешителното да урежда подобен пазар. Идеята пък е Фермерският пазар в Троян да стане целогодишен, всеки вторник; разбира се – ако има интерес у троянци и търговията потръгне.

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

Имало подписка за петицията на Марешки в аптеките му. Вървете и се подпишете ако искате да зареждате гориво с 20-30ст надолу, а не като при нашите обирджии тук

Анонимен каза...

Супер! Всеки вторник ще си купувам най-различни неща от бабите и дядовците, а и от всички останали ПРОИЗВОДИТЕЛИ от Троян и региона! Браво за инициативата! Успех!

Анонимен каза...

Подкрепям идеята, стига сме си давали парите за чужди стоки.

troyan21 каза...

В сайта www.fermer.bg преписаха - светкавично и дословно - горния ни материал за предстоящия Фермерски пазар в Троян. Преписването не е хубава работа, но, както казваше Тодор Колев, нищо от това, важното е, че троянската инициатива е хубава и заслужава внимание. Поздравления за организаторите от "Общински пазари" ЕООД!

Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Еее, супер. И аз ще се възползвам от този пазар. Според мен са неоснователни съмненията на г-н Вълков, че няма да има купувачи. Мисля, че все повече и повече хора търсят стоки от производители. Браво и успех на инициативата! Лично аз ще допринеса за нея със сигурност!

Анонимен каза...

Добра възможност за дребните селскостопански производители,а и за хората да имат достъп до истинска и добра стока с гарантирано качество и произход като виждат човека който е произвеел и държат отговорен ако нещо не е наред а не като с прекупвачите който дори и те не знаят точно кога е произведен дадения продукт и до кога е годен.По-прясна и по-евтина стока от тази предоставена от ПРОИЗВОДИТЕЛЯ няма!Да подкрепим инициативата!

Анонимен каза...

Бай Цанко от Патрешкото пита :Домашна шльонковица ще се продава ли за да докарам бъднето ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |