В деня на кралската сватба Джон и Клеър Бризби гостиха бабастанчани

* Почерпката бе в чест на празника на църквата „Св. Богородица – Животоносен източник”, владиката дядо Гавриил води службата * Джон посреща гостите си в потури и с калпак, мисис Бризби – пременена с 70-годишен сукман
* Лондонският топ адвокат учреди школска награда и в Ловеч – за най-добрия ученик по вероучение

ВМЕСТО ДА Е В ЛОНДОН и да наблюдава на живо „сватбата на века” между престолонаследника на Британската корона принц Уйлям и изгората му Кейт Мидълтън, големият дарител за троянската просвета и кралски юридически съветник – лондонският топ адвокат с тукашни корени Джон Бризби, и чаровната му съпруга Клеър (която пък е съученичка от колежа с майката на младоженеца лейди Даяна) на същия ден, петък, 29 април, бяха в любимата си махала „Баба Стана” в Орешак.

КАЦНАЛАТА НА ВИСОКОТО над манастирското село махаличка, която е родно място на прапрадядото на Джон – тежкия пловдивски търговец и голям богаташ хаджи Калчо Дренски. И където днес сем. Бризби има своя къща във възрожденски стил, възстанови из основи някогашното бабастанско школо (дарено на махлените от хаджи Калчо), вдигна по собствена инициатива и със собствени средства каменна православна църква, кръстена „Св. Богородица – Животоносен източник”, и редовно е тук и посреща гости от къде ли не.

ПРИЧИНАТА за британското присъствие на тоя ден пък бе храмовият празник на бабастанската църква (петъкът от Великата седмица след Възкресение Христово). Службата в навечерието на празника (четвъртък следобед) се водеше лично от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с отец Марин от Троян. А на самия ден, точно по времето, когато в британската столица вървеше церемонията по кралската сватба, на поляната пред бабастанското школо и на метри от църквата „Св. Богородица – Животоносен източник”, Джон и Клеър дадоха безплатна гощавка в чест на църковния празник.

НАД 130 ДУШИ БЯХА ГОСТИТЕ, в голямата си част местни жители и техни потомци, но сред присъстващите имаше и малка ВИП групичка приятели на домакините. По-точно – младото семейство Ралица и Александър, които от доста време живеят в Лондон, но сватбата им бе именно тук, на „Баба Стана”, в края на м. юни миналата година. С младите бяха и родителите на Александър, чийто баща – акад. Александър Петров старши, е шеф на Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков” към БАН; Ралица пък е варненка и е дъщеря на един от най-богатите българи – собственика на „Интерсервиз Узунови” Красимир Узунов.

ЛЮБОПИТНОТО Е, че Клеър и Джон заедно с приятелите си Ралица и Александър се бяха издокарали от главата до петите в народни български носии. Мисис Бризби даже ни се похвали, че сукманът, с който се бе пременила, й е дар от 92-годишната баба Мара (възрастната жена бе на празненството, разговаряхме с нея и тя си спомни, че подарената на Клеър носия е шита, когато баба Мара била 12-13-годишно момиченце – бел. Т21).

ЗА НАКРАЯ ОСТАВИХМЕ една важна и много хубава новина. На празника в „Баба Стана” на Велики петък дарителят Джон Бризби, който след около месец за 20-ти път ще връчи традиционните си годишни награди (парични премии) на над 30 даровити и изявили се през годината троянски ученици, е решил да учреди още една школска награда. Този път отличието ще е за най-добре представилия се през годината ученик от Ловеч, избрал като свободноизбираем предмета „Религия” (над 200 ученици в областния център изучават вероучение извън задължителната програма – бел. Т21). Наградата е получила и благословията на Негово Високопреосвещенство дядо Гавриил.

Т21

10 коментара:

Анонимен каза...

Многоуважаеми Г-н Маринов,
Нима досега не знаехте, че Баба Стана е новия Бъкингамски дворец,или поне двор!
Нищо случайно няма в датите и на двете светски събития.
Само се притеснявам, да не превърнем Бъкингамския дворец, в двора на Баба Стана, че тогава я оплескахме :)
Но нещо друго силно ме притеснява.
Защо на нито една от снимките от събитието,а и на снимки от други Ваши пулбикации свързани с Бризби и Баба Стана, не присъствам Техни Високи Кралски Превъзходителства- Сър Минкоуу Акимоов енд хър маджести Станкаа Уауевааа?

С уважение,

Тумбака

Анонимен каза...

Срещнах случайно по обед познати, които коментираха че Бойко Пъдарски е бил заплашен от Акимов с политическо уволнение,с цел да разчисти конкуренцията за предстоящите избори!
Някои знае ли нещо по въпроса?

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №2: Четете довечера в сайта на Т21 подробна информация по казуса "Акимов с/у Пъдарски"

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Време му беше на кмета да махне този посерко, който незнайно как се е взел много на сериозно............явно филмите са му дошли в повече

Анонимен каза...

Напротив, точно такъв човек трябва, за да може да се промени нещо в положителна посока, иначе всичко ще си е по старому - ще си караме колите по ендяците, ще си пазаруваме в гаражчетата и в ЦБА, ще си зареждаме колите на местните бензиностанциики и ще продължаваме да си пишем тука, Троян на какво село е заприличал. Но нали знаете, когато някой иска да промени нещо към по добро, той е неудобен. Явно въпросният човек е пречка и за 4-тия коментиращ.

Анонимен каза...

Не е пречка за 4-я коментиращ а 5-я не е в час.И наистина трябват млади,смели,креативни с акъл и да знаят какво искат,но всичко това Б.Пъдарски го няма.Свежда се до прекомерна употреба на алкохол,прекомерно самочувствие и липса на диалог с колеги.Не мислете,че ще се стига до политическа чистка.Такова нещо няма,ако е трябвало да има да е станало по-рано.

Анонимен каза...

Мдааа.... мисля че и 4-ти, 5-ти и 6-ти са прави. С уточнението че 5-ти е прав по принцип, но според мен не точно за Б. Пъдарски...

Че г-н Пъдарски се е взел на сериозно е видно за много хора. Липсата на диалог с колеги не е важна за нас (защото не сме му колеги). За нас е важно (а и гадно) че липсва диалог и с гражданите. А от тези граждани идва заплатата му. И не само на него...

Дали чистката ще бъде политическа.... Съмнявам се... Не може да има двама кандидати за кмет от една партия. Дали ще бъде издигнат Пъдарски, Акимов или друг вероятно ще се реши на по-високо ниво.

Ако кмета успее да подсигури и похарчи някой лев предизборно, заслугата едва ли ще е на секретаря, така че мисля че е повече от нормално този който е направил опити да се изтъкне незаслужено, да бъде "отлъчен", от страна този който мисли че е двигателя на нещата...

Ха сега след принципното положение, някой може ли да каже кой е двигателя в общината? Акимов или Пъдарски? И ако нещо се е случило или не се е случило, кой е причината за това?

Едва ли ние сме хората които могат да го кажат...

Анонимен каза...

Да, 7 прав си! Изащо изобщо се спряга Пъдарски. Влезе, ей така във форума, но не искахме да видим, че царя е гол. За мен, реакцията на Акимов е твърде закъсняла.

Анонимен каза...

Клакьорчетата давайте чи утре Бащицата ще проверява как сте го бранили по форумите.А аз ще ви рекна че Бойко става 100 пъти повече от този самозабравил се отколешен началник на милиционерски участък!!!!!

Анонимен каза...

толкова много става, че ще го уволняват за пиене в работно време!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |