„Новоселци куршум леят, млечовени папур сеят…“

* Докато се подготвяло Априлското въстание, чорбаджи Михо ужким насърчавал комитите

1 МАЙ е известен като ден на световната работническа солидарност. Но у нас днес - където ни труд, ни капитал са като (у) хората, а и някогашните пищни първомайски дефилета под зорката партийно-профсъюзно-милиционерска режисура са само блед спомен – логично вниманието е насочено другаде. Към нещо истински величаво и героично като Априлското въстание, което избухва на същия ден (1 май или 20 април по стар стил) преди 135 години.

ТОЗИ Е ПОВОДЪТ да ви предложим ироничния текст на прочутия колумнист на агенция „Фрог Нюз” д-р Тони Филипов (из рубриката му „Четвърти километър /из делниците на един луд/”); който текст, макар и зареден със солидна доза негативизъм към съвременния български нобилитет и прицелен в днешното, разказва прелюбопитни и поучителни неща от онова велико време преди 135 години. Свързани с нашия Троянски край и нашите хора.
Т21
*****

В ИНТЕРВЮ ЗА „СТАНДАРТ” Симеон Дянков се хвали с нобилитет (принадлежност към управляващата класа – бел. Т21). Прапрадядо му Михо Минков Гълъбов бил „възрожденец от Троянско и депутат в Учредителното събрание”. Понеже знаем от опит, че дядовците са слабото място на тая власт, та решихме да проверим. Михо Минков-Гълъба вярно е бил депутат в Учредителното събрание. Бил е също няколко мандата кмет на с. Млечево (сега Селци). Тежък чорбаджия – ниви, ливади, добитъци, 18 ратаи. Торби с жълтици имал, но бил голяма пинтия. (Ето откъде е генът!) „За годишно бръснене и подстригване плащал на Колю Заръбата по две кофи овес, макар че бръснарят изминавал по 6-7 км и губел половин ден”, твърдят краеведите на Млечево.

ЗАНИМАВАЛ СЕ и с фалшифициране на лични документи. Помагал на търсени от турците революционери да напускат страната, ама не безкористно. На некой си Дели Къня от Лъкарево за едно тескере вземал пръча от козето му стадо. Докато се подготвяло Априлското въстание, чорбаджи Михо ужким насърчавал комитите. Затова Цанко Дюстабанов му праща писмо: „Прави каквото правиш, но да се явиш на помощ с по-храбрите си момчета!”. И когато Ново село, Кръвеник и Батошево въстанали, той вярно събрал момчетата и им рекъл: „С дървени топове царщина се не превзима… Никой да не въстава, защото турците ще направят всичко на прах и пепел”.

„ОТ ТУЙ ВРЕМЕ, пише поетът Дулинко Дулев (родом от с. Дебнево, син на прочутия местен краевед Пейо Дулев-Пейдулини – бел. Т21), също праправнук на Михо Гълъба, в нашия край е останала една народна песен:

„Новоселци куршум леят,
млечовени папур сеят…“

Та такива работи с възрожденеца Михо Минков Гълъба…

Д-р Тони Филипов
(из рубриката „Четвърти километър",
25-28 април, www.frognews.bg)

*****

Забележка: Снимката на чорбаджи Михо Минков-Гълъба, прапрадядото на Симеон Дянков, е взета от материала "Стана тя: аз и финансовият министър излязохме роднини!" в разградския в-к "Екип 7". Автор на въпросната публикация е небезизвестният поет Дулинко Дулев, който живее в Разград и е част от тамошния духовен пейзаж, но родом е от с. Дебнево (Троянско), и той праправнук на чорбаджи Михо; същият Дулинко Дулев, прочул с една своя полуапокрифна поема с акростих "Долу Тодор Живков" (или нещо подобно), четена масово малко преди да падне диктаторът в края на 80-те години.

6 коментара:

Анонимен каза...

Всички тези работи,Генади,че и други за Дянков,Михо Гълъба и дядо Фильо от Кръвеник още миналата година ги писа тук Айсса.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №1: Няма лошо! За Априлското въстание и по-конкретно за тукашните му проявления/непроявления са писали и много други автори.

С уважение - Генадий Маринов

troyan21 каза...

Отново до №1: За да няма неясноти, ще цитирам коментара на Айса от миналата година (към материала "Троян - винаги в сърцата ни"), който пък се опира на писаното от Дулинко Дулев, точно както и при д-р Тони Филипов:

"... Направо ме изприщи тоя Дянков.Все пак -министър,сигур знае какво приказва.Че и нашенец,от Дебнево,Млечево....И се сетих за едно писание на друг нашенец-поетът Дилинко Дулев от Дебнево,живеещ в Разград,син на Пейдулини,бог да го прости,по-старите го помнят.Та Дулинко прочел за Дянков ,който се хвалел,че е пестелив като прадядо си Михо Гълъба,който се оказва и прадядо на Дулинко.Тоя Михо е бил мухтарин/кмет/ на Млечево и е бил най-богатият българин между Търново и Плевен,приятел и с българи и турци.Всъщност това Млечево е сегашното Селце,махала на Гумощник,но тогава-централното селище между Севлиево и Троян.Та чорбаджи Михо Гълъба денем си пиел кафето с бейовете в Севлиево,а привечер дарявал пари на Васил Левски и войводите Стефан Пешев и Цанко Дюстабанов за народните работи.... Само дето,когато "народните работи" взели да вземат вид на народно въстание и започнали сраженията с башибозука из боазите на Ватошево,Кръвеник и Ново Село,той кротко привикал "лудите глави" от селото и ги посъветвал да си налягат парцалите и да не правят зулуми,защото от тази работа нищо няма да излезе! От туй време е останала по този край една народна песен,в която има и следния текст:"Новоселци куршум леят,млечовене-папур сеят." Дядо Михо станал депутат.... В същото време друг чорбаджия- воеводата Дядо Фильо от Кръвеник не можал да стане депутат,защото зарязал пари и имоти,повел народа и.....турците го обесили. Сигурно някои се чудят защо ви пиша тези "минали" работи? Ами за да се замислите как се е формирал "елита на нацията"...АЙ с-с-с-с..... /Понеделник, 27 Септември, 2010/"

С уважение - Генадий Маритов, Т21

Анонимен каза...

И коментара на Ай ссс и статията на Доктора маи произлизат от тази статия на Дулинко ДУЛЕВ от 21 June 2010 : http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=5782&Itemid=31

Анонимен каза...

Това като упрек ли го казваш,4-ти?

Анонимен каза...

До 5 от 4 : Не е упрек . Поне АЙ ссс си е написал от кои е цитата . И за да не е съвсем спам и този ми коментар и аз ще вмъкна един цитат от Дилинко Дулев : "Дядо ми Михо Гълъба, уважаеми читатели, дето е дядо и на министър Симеон Дянков много по-успешно от Левски се борил с някогашната турска власт, корумпирайки я, и подготвял бъдещето на българската корумпирана такава."

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |