В едно изречение (13)

* Чупим троянски туристически рекорди – 2023-та ще е най-добрата за десетилетието * „Троян в бъдещето“ на бой с боклуците – събира пари за фотокапани * ПНМЧО отпразнува музейния 18 май

Ново Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ИЗМИНАЛАТА 2022 г. бе втората най-добра туристическа година за последните 10 години, от 2012 г. насам, по брой на туристите, посетили общината ни, коментира отговорникът за туризма в общинската администрация Христо Ангелов, като представените числа са следните – 76 965 туристи и 167 900 реализирани нощувки, оптимизъм вдъхват и данните за първото тримесечие на тази година – 24 048 туристи спрямо 22 902 за същия период на миналата година и ръст от 5%, при нощувките също е отчетен ръст от 2,8%; „Имайки предвид, че този зимен туристически сезон бе кратък поради липсата на сняг и невъзможността от ефективно използване на ски пистите на Беклемето, очакваме най-добрата туристическа година за последното десетилетие, от 2013-та насам“, прогнозира г-н Ангелов.

ТРОЯНСКОТО гражданско сдружение „Троян в бъдещето“, основано и ръководено от бизнесмена, политик и общински съветник Николай Тодоров и ангажирало се с каузата за справяне с нерегламентираните сметища на територията на общината, обяви публично (в сайта на сдружението) „символична война срещу замърсителите на природата“ и стартира „акция по набиране на средства за закупуване на фотокапани“; въпросните фотокапани ще бъдат поставени на невралгични места, което ще позволи в момента на извършване на нарушението да се подаде сигнал на тел. 112 и случващото се да се излъчи в реално време по интернет, а след това ще се проследяват процесуалните действия на контролните органи и ще се информира обществеността, открита е и набирателна дарителска сметка на сдружението (KBC Bank Bulgaria клон Троян, BIC: UBBSBGSF, IBAN: BG95UBBS80021024994250, лице за контакт: Николай Тодоров, тел. 0878/509223).

ПРИРОДОНАУЧНИЯТ музей в с. Черни Осъм (ПНМЧО) отбеляза Международния ден на музеите 18 май с две атрактивни събития – уъркшоп (работилница) с малчуганите от 1.б клас на троянското СУ „Васил Левски“, водена от преподавателката от Университета в Кобленц (Германия) Мария Барашка и експерта по зелена енергия и танцов вдъхновител Велина Тодорова, завършила със засаждане на сливово дръвче в Зелената класна стая на музея, и фотоизложбата „Пробуждане в Балкана“, представяща творби на любители фотографи и на професионалистите Петко Канъков и Красимир Балински, която ще може да бъде видяна до 18 юни, като средствата от закупените фотоси ще отидат за съвместна екологична кауза на ПНМЧО и черноосъмското читалище НЧ „Знание 1906 г.“; музейният ден завърши с астрономическа лекция за Венера  – „Потайната сестра на Земята“.

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |