За Инеца, Баса и Лина

Благодарствен адрес
Един троянски ученик, Никифор Цочев Цоневски, вече на 70, не забравя своите учители от Троянската гимназия. Благодарственият му адрес, който ни изпрати в навечерието на просветителския 24 май и към който се присъединяваме и публикуваме с удоволствие, казва много – за тримата адресати, трима знаменити троянски учители (Иван Христов, Пенчо Балев и Лина Мажгурова), но и за троянското учителство и образование изобщо (някогашното, а защо не и сегашното). Т21

Иван Христов, Пенчо Балев, Лина Мажгурова
ПРЕЗ 2023 Г., навършвайки 70 години и във връзка с поредната среща на випуска от набор 1953 г., се връщам към спомените си за трите години – 9., 10. и 11. клас, като ученик гимназист. В тях се открояват три момента, три мои лични върхове, за които гимназията като цяло и в частност споменатите учители имат решаваща роля. За тях е моята малко позабавена благодарност.

БЛАГОДАРЯ НА ИВАН ХРИСТОВ (ИНЕЦА, ИЦАТА) – учител по физическо възпитание и треньор на отбора на гимназията по баскетбол. Той имаше решаваща роля за моето физическо развитие и укрепване. Под негово ръководство баскетболният отбор завоюва второ място (сребърни медали) на Републиканското средношколско първенство, което се проведе през 1970 г. в спортната зала на Троян. Аз играех в основния състав и бях номиниран за най-полезен играч на турнира.

БЛАГОДАРЯ НА ПЕНЧО БАЛЕВ (ПЕНЧО БАСА) – преподавател по математика и класен ръководител на нашата математическа паралелка (9. и 10. клас). Той поднасяше учебния материал последователно, подредено и логически обвързано, успяваше да задържа вниманието ми по време на час и справедливо оценяваше успехите и пропуските. Математиката стана за мен не само любим, но и напълно усвоен предмет. В резултат на това, без да вземам каквито и да било допълнителни уроци и без особена самоподготовка, на кандидатстудентския изпит за 1 час и 45 минути реших всички задачи и предадох работата си. Оценката ми беше Отличен 6.00. Такава е и моята оценка за г-н (тогава другаря) Пенчо Балев.

БЛАГОДАРЯ НА ЛИНА МАЖГУРОВА – преподавател по български език и литература. Благодаря й за това, че от пълната ми незаинтересованост към предмета в 9. клас тя постепенно и упорито събуди моята любознателност и любов към четенето, изгради моето лично отношение и аналитичност. Голяма е заслугата й да развия склонност да пиша поезия, която доразвих през следващите години. Досега съм издал 13 стихосбирки, като предговора към някои от тях написа Лина Мажгурова. Докато беше жива, оценяваше, критикуваше, напътстваше и поощряваше моето творчество. Тя беше моята будителка и още е моята творческа муза, за което безкрайно й благодаря! На нея съм посветил някои свои стихотворения и песни, събрани в отделен раздел на десетата ми стихосбирката „65 години”.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ искам да изкажа благодарност и на всички наши преподаватели, че ни научиха и изградиха като достойни граждани и българи! Но моите благодарности са нищожни в сравнение със стореното от тях огромно добро.

20 май 2023 г. 
Никифор Цочев Цоневски, 
Випуск 1971 г. на Троянската гимназия (ПГ „Васил Левски”)
 
Още по темата:

3 коментара:

S.Iliev каза...

Никифоре, сърдечни привети от Варна, приятелю ! С удоволствие се присъединявам и в подкрепа на твоите сърдечни думи към нашите любими преподаватели !!! Специални поздрави на всички наши съученици от випуск 1971г и най-вече на желязната паралелка от " А КЛАСА " на елитната тогава Троянска гимназия " В. Левски "... ЧЕСТИ ПРАЗНИК !!!

Росен каза...

24 май и Ицата - пич, объркал си рейса!

Неутрално каза...

Що така с лошо... В началото на седемдесетте години вероятно е имал добри страни ....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |