ПРЕДИЗВИКАНО: Извинявай, Учителю, но трябваше

Подиграха се и със себе си, и с нас, и с паметта на
големия ни съгражданин

СРАМНА КАРТИНА отпреди седмица. Почина почетният гражданин на Троян – великият троянски учител по математика Пенчо Балев. И троянската Община (тук визирам както Кметството, тъй и Общинския съвет и управите им, стари, нови, временни - няма значение) проспа този факт - ни траурно знаме, спуснато от общинската сграда, ни думичка в официалния общински сайт, ни официално съболезнователно обръщение в медиите, ни некролог, ни надгробно слово. Или по-точната дума е – подиграха се и със себе си, и с нас, и с паметта на големия ни съгражданин.

ЗАЩО ТЕЗИ ТЕЖКИ ДУМИ? Накратко – защото „Почетен гражданин” е нещо, което гради авторитет. Не само на удостоения, даже не толкова на него – той си го има. По-скоро на онзи, който му го връчва (Общината, Троян) - защото с номинацията ние се присъединяваме към авторитета на тези заслужили хора, „впрягаме” техния авторитет да работи за общата ни кауза и имидж. Посочвайки героите си, намекваме, че сме достойни за тях, че сме част от тях, като тях (тук се сещам, че десетилетия Троян не намери сили да посочи ясно най-големия си герой, Иван Хаджийски, даже готовият му нов паметник стои непоставен и май ще продължи да си стои, дано съм лош пророк – бел. Г.М.). А за героите, в случая за Пенчо Балев, почетното звание означава едно – уважение. Простото и велико човешко уважение. Толкоз. Срам.

НАКРАЯ ДВЕ ДУМИ за въпросното троянско най-високо отличие „Почетен гражданин на Троян”. То бе възобновено в първото демократично десетилетие след 1989 г. Като „създателите” му в тогавашния доминиран от БСП Общински съвет някак странно забравиха, че подобно троянско звание е имало и преди 10 ноември, а и преди 9 септември. Без да им пука, „създадоха” нещо, което вече е било създадено. И с тъпа надменност пришиха към лауреатите свои и други партийни приятели. Т.е. партийно оцветиха и омаловажиха званието. По-късно от кумова срама се написаха някакви критерии. А при последния управленски мандат (на ГЕРБ) бе направен опит, донякъде успешен, за избистряне на тези критерии. Явно само донякъде. Защото стана възможно Общината да подмине кончината на Пенчо Балев?!

ДЪЛБОК ПОКЛОН, УЧИТЕЛЮ, и извинявай, че ровим в паметта ти. Но трябваше.

Генадий Маринов

18 коментара:

Анонимен каза...

Така е, прав си г-н Маринов.

Анонимен каза...

Поздравления Гена,за точния коментар!
Б.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Към № 3. Преди да съдиш, се научи да пишеш на български. Нали си българин, не се криви да пишеш на латиница.

Анонимен каза...

Поклон и Бог да го прости великя наш съгражданин,но Гена не забравяй, че преди една седмица главите на нашите управнци бяха пълни със избори и жажда за власт,та може би затова са подминали кончината на добрия човечец.Още веднъж поклон пред паметта му,и НИКОГА не бива да забравяме добрите хора,защото доброто вече е на изчезване-за голямо съжаление.

Анонимен каза...

Прав си Генади,за пореден път всички от старото и новото ръководство на общината доказаха ,че са МИНДИЛИ от висока класа и за тях човекът е човек само докато им снася.

Анонимен каза...

Какви почести , кави пет лева бе хора .Сега се разпределя баницата за следващите 4 години.Никой не го интересува в общината кой умрял кой жив.Бог да прости троянски учител по математика Пенчо Балев.Бог да прости и Троян с тези нещастници начело!!!

Анонимен каза...

Да не забравяме и забравят, че поне половината вишисти, влезли във ВУЗ с изпит : Математика, излязли от Троян, реализирали се къде ли не, са подготвени от Балев( Светла му памет ), за да продължат образованието си. Няма начин и в местната управа, да няма такива! Не им прави чест, да не го почетат, ако изобщо знаят понятието и смисъма на думата ЧЕСТ!!!!

Анонимен каза...

Дълбок поклон пред паметта ти ,УЧИТЕЛЮ!

твоя ученичка,видяла само добро

Анонимен каза...

Дълбок поклон пред теб, Учителю и пред твоето велико дело!! Ти винаги ще останеш в сърцата на твоите ученици. Всеки път, когато отварям математиката с моя син си спомням твоите уроци,спокойния ти глас и се опитвам да му дам това, което така щедро ни дари-обичта към предмета.А управляващите не те обичаха още от 1983, когато те пенсионираха преди да завършиш нашия випуск,въпреки нашите молби, стачки и ходене по инспекторати и срещи с тогавашните народни представители-виждаш ли Учителю тук нищо не се е променило. Дано да си на едно по-добро място, където дребните хора не могат да те засегнат!

Анонимен каза...

Тежки думи,но троянските управници ги заслужиха напълно!

Анонимен каза...

Така е в България не обичат можещите!!!!Поклон,пред човека и учителя!Вечна памет!

Анонимен каза...

И аз съм негова ученичка. Не знаех, че е починал, защото в момента не съм в Троян. Дълбок поклон пред паметта му!

Анонимен каза...

Когато управляват кретени като Ангел Балев,достойни хора като Пенчо Балев тънат в забрава !!!

Анонимен каза...

Аз искам да добавя към № 8, че заслугата на любимия учител за реализация на талантливите математици в страната и чужбина е основно негова.Великолепните сборници по алгебра и тригонометрия са класика в математиката.Поклон учителю от една твоя ученичка, която необичаше математиката, но ти я научи да я разбира.
Уважаеми форумци, тази светла личност за града ни стартираше за по-нагоре, младите хора от средния курс, но има още един голям учител ,който слага основите в началните години.Да не забравяме даскал Бонев - така го наричахме.Той наистина е даскал, голям човек.Незнам дали е още жив, но и да не е ,трябва да се удостои и той за големия му принос за добър старт в живота на младите хора в общината.Моля споделете мнение!!ЛСБТ

Анонимен каза...

поклон и вечна ти памет УЧИТЕЛЮ

Анонимен каза...

Дълбок поклон и от мен-негова бивша ученичка!Мисля си,че явно историците ни не са силни в професията си на местно ниво,защото ако ценяхме героите от миналото щяхме да се гордеем и с настоящите си...

Анонимен каза...

ВЕЧНА ТИ ПАМЯТ УЧИТЕЛЮ И КОЛЕГА

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |