ЧРД: Землякът ни проф. д-р Цочо Бояджиев - на 60!

* Юбилейното честване бе в аулата на Софийския университет в Деня на народните будители * „За Цочо и до сега най-добрата почивка е на сладки приказки със стари приятели в някое троянско кафене”

В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ, 1 ноември, в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествено честване на 60-годишнината на нашия земляк проф. д-р Цочо Бояджиев – един от най-големите днешни български философи, специалист по медиавистика (средновековна философия) от европейски мащаб. Залата бе препълнена с приятели, колеги, бивши и настоящи студенти, съграждани от Троян, дошли да засвидетелстват уважението и симпатиите си. Седмица по-рано пък във фоайето на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложбата на Цочо Бояджиев „Слово и образ”, представяща негови научни трудове, стихосбирки и фотографии (философът е известен с поетическите си „забежки”, а името му е сред уважаваните във фотографската гилдия – бел.Т21).

„СЪБИТИЕТО БЕШЕ НЕВЕРОЯТНО - много позитивно, много искрено, с много уважение, респект и чувство за хумор. По повод на огромния си и широко коментиран труд – първия том с преводи на Тома Аквински, Цочо Бояджиев разсмя всички със следното: „Питаха ме кой ще чете такова огромно произведение. Сигурен съм, че са го прочели четири човека: един мой колега, собственикът на издателство „Изток – Запад”, коректорката, която след като разбра, че има още 2 тома с по-голям обем, напусна издателството, и самият аз”, коментира пред Т21 Даря Заричинова, землячка и дългогодишна приятелка с юбиляря.


Г-ЖА ЗАРИЧИНОВА ПОДЧЕРТА
гордостта си от факта, че е бивша студентка на Цочо Бояджиев и издаде една негова „тайна”: „Въпреки впечатляващата си научна и преподавателска дейност в България и Европа, за Цочо и до сега най-добрата почивка е на сладки приказки със стари приятели в някое троянско кафене. Той владее еднакво добре както сложната философска терминология на шест езика, така и местната троянска терминология (по-точно диалектология) и с часове може да разказва махленски истории и троянски лафове. И, разбира се, проявява траен афинитет към троянската сливова ракия”.

*****

Кратка визитка

Цочо Бояджиев е роден на 25 септември 1951 г. в Троян. Завършва Езиковата гимназия в Ловеч (1970 г.) и философия в СУ (1976 г.). Преподавател и професор по философия в СУ. Основните му научни интереси са към философията на Средновековието и античността. Автор е на редица студии, монографии и учебни помагала, съставител на няколко антологии и сборници с философски текстове. Пише стихове, изявява се и като фотограф. Преводач от латински, старогръцки и немски, капитален е преводът му на „Сума на теологията” на Тома Аквински. Любим преподавател на поколения студенти във Философския факултет на СУ.

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

Тоя октопод Даря, какво общо има със събитието, та да я цитирате?

Анонимен каза...

Философията е загубено време,а Даря Заричинова-огромно недоразумение!!!!

Анонимен каза...

Даря Заричинова е готина и фина дама,а този по горе е завършен малоумник и пут..о

Анонимен каза...

Поздравления за господин Цочо Бояджиев, когото неговите студенти боготворят!

Анонимен каза...

Поздравления за г-н Бояджиев от сърце!Проклятието на съвремието е,че огромното мнозинство люде са безпросветни консуматори .Повечето не искат и да знаят,а да искат да знаят.....
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Лесно се командва неук и глупав народ.
Лесно се манипулират мозъците с 2 гънки-хляб и зрелища!
Незнанието ги плаши,прави ги мнителни и съответно отричачащи!

Анонимен каза...

Тая Заричинова и тук ли се е сложила?Тя и мъжът и са на всяко гърне похлупак! Да видим как ще започнат да ухажват Донка за някоя рекламка за 10-15000.00 лв.или за пари за участие в тур.борси.Вероятно в общината водят статистика колко хиляди туристи от страната и чужбина е докарал с неговите нескопосни реклами, та му дават пари.Защо тия двамата не си седят в София и там да си правят бизнеса, ами шарят чак до морето, да баламосват местните хора със шарените си картинки правени преди 5-6 години.Тук май вече никой не му се връзва.
Един групак ,който му брои 300 евро за реклама и пи една студена вода с оп...н

Анонимен каза...

АЙ с-с-с,видяхме го и твоето знаене....!

Анонимен каза...

К'во си видял пък ти,звезди посред бял ден?

Анонимен каза...

Не,цитиращи красиви мисли,но чужди!!Иначе собствените им предпочитания са лишени от мъдрост!Поне политическите!!!!!

Анонимен каза...

Поздравления за юбиляра!
За този глупендер, който коментира Даря - недей се пъна, тя си изкарва парите с нещо, което явно от години върши добре. А ти си изкарваш мизерните стотинчици с платени постове, по 10 ст. на парче. Така че, давай акъл за твоята област на действие. Мине не мине 4 години, и пак някой ще те потърси за поръчка. Ще вържеш за кафенцето и ефтината биричка.
Относно този, дето всичко му е ай сектир: Нещо много се умълча откакто вашите се изтъргуваха на изконния ви враг....

Анонимен каза...

Върши го и то много добре...Като са се засилили ония ми ти туристи към Троян(Ре Марк Клуб бе официалния туристически лидер на Община Троян доста години), и като се запълнили ония ми ти хотели.Дори се е заговорило за контингенто запълване на базите.
Сезон "Зима"- 20 000 туристи,гарантирано,сезон "Лято"-45 000 туристи,пак гарантирано!
И всичко това срещу смешните 10-15 хиляди лева, наши пари,платени от Община Троян на нейната фирма.

От цялата й работа се знае само едно:

Село Балканец се намира на 20 километра от град Тетевен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Потресена съм как едно такова събитие е с такива коментари?!?! Кое тук е важното - някой човек посетил събитието или главният герой в него?!?! Очевидно не сте имали честта да се сблъскате с проф. Цочо Бояджиев и за вас е по-важно да плюете някой вместо да отдадете почит на заслужилите :О Някак си пропускате факта, че от нашия град произлиза такаъв човек - получил признание на всякъде по света и в България. Философията е загубено време....така е в очите на ограничениете хора, превърнали се в роби на ежедневието и парите. Философията явно е нещо прекалено висше за разбиране от някои хора....За това не мисля, че има смисъл повече да ги коментирам!
Поздравления за юбилея на този изключителен троянец!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |