В едно изречение (17)

 * „Буквално месеци след това, надяваме се, ще започне работата и по уличното осветление“ * Общината купува електронож за хирургичното отделение на Троянската болница * Джаз от класа през юли и август – платено в Орешак, безплатно край Дебнево

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ПРЕЗ М. АПРИЛ т. г. стана ясно (виж „Очакваме: Ново улично осветление“ – бел. ред.), че троянският проект за цялостно технологично обновяване, модернизация и подмяна на уличното осветление в Троян и двете големи села Орешак и Черни Осъм е класиран на 11-то място от 68 подобни проекта в страната, борещи се за европейско финансиране, и има реален шанс да получи безвъзмездна субсидия от 751 хил. лв. (общата стойност на проекта е 1,225 млн. лв. с ДДС, като останалите 474 хил. лв. ще са наше общинско съфинансиране); а преди броени дни (28 юни, на символичната първа копка за реконструкция на поредния участък от ул. „Васил Левски“) кметът Донка Михайлова потвърди добрата новина: „Заедно с реконструкцията на улицата, буквално месеци след това, надяваме се, ще започне работата и по уличното осветление, тъй като очакваме подписване на договора по проекта за цялостната реконструкция на уличното осветление на територията на града Троян и двете села Орешак и Черни Осъм“.

ОБЩИНА ТРОЯН, по предложение на кмета Михайлова и решение на Общинския съвет, гласувано на 29 юни, ще подкрепи общинската болница МБАЛ – Троян за закупуване на ултразвуков електронож за работа в операционния блок на хирургичното отделение; високотехнологичният апарат има многоспектърни хирургични възможности и закупуването му е по искане на болничния шеф д-р Вълковска, като общинското финансиране е частично, а останалата част от сумата ще осигури лечебното заведение.

ДЖАЗ ОТ КЛАСА през юли и август в Троянско: на 14-15 юли в двора на Националното изложение в с. Орешак ще се състои „Джаз Арт Еко Троян Фест“ с участието на Станислав Арабаджиев, братя Владигерови, „Акага“ през първия ден и Мишо Йосифов, „Симфониета“ (Видин) с Милица Гладнишка и Иван Велчев,  Васил Петров през втория, съорганизатори са черноосъмецът Камен Хасъмски и приятели, като фестът е комерсиален, т. е. с билети – 30 лв. на вечер, 50 лв. двоен и 200 лв. за ВИП място (каквото и да означава това); а на 4-5 август ще е поредното пето издание на най-силното и стилно тукашно музикално събитие в последните години – организирания от виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова джаз фест Jam on the River в местността Лъката край с. Дебнево, в афиша са имена като виолончелиста Кристофър Херман (Германия), пианиста Минко Ламбов с групата си, джаз тромпет №1 на България Венци Благоев, Плевенската филхармония с Георги Милтиядов, Нина Николина и Калин Вельов, сръбския джаз бенд „Класика и традиция“, разбира се Вероника (индивидуално, с „Вероника Тодорова трио“ и сборния Jam Band 2023), очаквания с огромен интерес звезден цигулар Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, и както винаги досега вход свободен.

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |