Разговарящият с астронавти Йоан Дичевски ще пътува до ЦЕРН

* 10-класникът от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ е единственият от област Ловеч, получил максималните 100 точки на външното оценяване по математика * Успешното участие във второто издание на „Ало, Космос! Говори България!“ му осигури творческото пътешествие до Женева
Отличници
Йоан Дичевски
ЙОАН ДИЧЕВСКИ от СУ „Св. Климент Охридски“ („Климента“, както ласкаво го наричат приятелите – бел. ред.) в Троян е единственият 10-класник от област Ловеч, получил 100 от 100 точки на националното външно оценяване по математика. А преподавателят му по математика Стоян Борджуков не е изненадан от този изключителен резултат на възпитаника си.

ПОДГОТОВКАТА на Йоан по математика върви успоредно с натрупването на сериозни знания по физика и космонавтика. За трета поредна година той участва в събитието „Ало, Космос! Говори България!“. През 2021 г. имаше възможност да влезе в директна видео връзка с астронавтите Тома Песке и Марк Ванде Хей, намиращи се на борда на космическия кораб „Дракон 2“, и да им зададе въпроси (виж „Йоан Дичевски разговаря „на живо“ с астронавта Тома Песке“  – бел. ред.). Участието във второто издание през 2022 г. му осигури пътуване до ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) в Женева, което ще се осъществи в края на този месец. В третото издание, състояло се неотдавна, 29 юни, 10-класникът е имал възможност да зададе въпрос за тъмната материя към учени от ЦЕРН, както и да слуша лекции по темите „Наука за безсмъртието“, „В търсене на близнака на Земята“, „Как научното мислене може да помогне да се ориентираме в днешния свят“.

НАГРАДЕНИТЕ с пътуване до Женева имат право да вземат със себе си още един участник. Йоан Дичевски е поканил своя приятел Златомир Арабаджиев от 8. клас на „Климента“. Момчетата ще имат възможност да обиколят голяма част от ускорителите и контролните зали в ЦЕРН. Йоан очаква пътуването да обогати представите му за това как квантовата физика се прилага на практика.

Т21, по информация от сайта на „Климента“ www.svetikliment.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |