Йоан Дичевски разговаря „на живо“ с астронавта Тома Песке

* Деветокласникът от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ получи право да зададе въпрос към астронавтите на космическия кораб „Дракон 2“ * 18-те избраници да участват в директната космическа видеовръзка – одобрени от централата на НАСА
Космическо
Йоан Дичевски по време на космическия си разговор
15-ГОДИШНИЯТ Йоан Дичевски – деветокласник от троянското СУ „Св. Климент Охридски“, бе сред избраните след прецизна селекция в два тура ученици от страната, от 6- до 19-годишни, получили право да участват в събитието „Ало, Космос! Говори България!“. По-точно в неговата кулминация – 20-минутната директна видео връзка с астронавтите Тома Песке и Марк Ванде Хей, намиращи се на борда на космическия кораб „Дракон 2“, собственост на компанията „Спейс Екс“ на милиардера новатор Илон Мъск. „Ало, Космос! Говори България!“ се състоя на 26 юли в София Тех Парк в столицата и бе организирано съвместно от българския Атлантически клуб, посолството на САЩ в София и 30 образователни организации в областта на STEM образованието (природните науки).

Астронавтът Тома Песке (вдясно) отговаря на въпроса на Йоан
ЗА ДА ПОЛУЧИ правото да зададе своя въпрос на астронавтите, нашият Йоан участва в конкурс, провел се от 21 юни до 2 юли. Изискванията – всеки кандидат подготвя своя въпрос на английски език, записва го на видео и трябва да получи одобрението на експертното жури, а след това и одобрение от централата на НАСА (американската държавна космическа агенция), където направили финалния подбор. Общо 203-ма български ученици изпратили своите въпроси, журито одобрило 32-ма от тях, а от НАСА посочили 18-те щастливци, получили привилегията да разговарят на живо с двамата астронавти. В залата, където се състоя космическата връзка, присъстваха посланикът на САЩ Херо Мустафа, служебният министър на образованието проф. Николай Денков, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, а на видеозапис с поздравление към участниците се обърна първият български космонавт Георги Иванов.

ЙОАН ДИЧЕВСКИ зададе втори по ред своя въпрос, който бе следният: „Космическата програма „Артемис“ (Artemis) планира ли да изследва и разработва добива на полезни изкопаеми от Луната, като например Хелий 3 и други, и да приложи тяхната употреба обратно на Земята, за да се поддържа екологичния баланс на нашата планета?“. А с отговора се зае французинът Тома Песке, който е командир на четиричленния екипаж на „Дракон 2“ и за втори път лети в космоса. Ето думите на астронавта: „Чудесен въпрос! Колкото по-дълбоко навлизаме в космоса, толкова по-малко ресурси можем да взимаме със себе си. И решението на този проблем е да намерим ресурси по пътя си – от Луната, от астероиди. В космоса има достатъчно ресурси и сега изследваме как можем да ги използваме и как бихме могли да използваме повърхността на Луната като база. В момента различни космически агенции провеждат изследвания и ако можем да използваме Луната като база, бихме се развили значително“.

По време на видеовръзката с „Дракон 2“, София, 26 юли 2021 г.
И ОЩЕ нещичко за Йоан, който със сигурност е единственият троянец, разговарял с човек в космоса. Интересува се активно от темата за космическите изследвания от около една година, а учени като Стивън Хокинг и астронавти като Крис Хадфийлд го вдъхновяват изключително силно. За конкурса разбрал от родителите си, които гледали по БНТ  интервю със Соломон Паси. „Никога не бих пропуснал такава голяма възможност, особено когато става въпрос за един мой огромен интерес“, признава деветокласникът.

Т21, по информация от училищния сайт www.svetikliment.com

1 Коментара:

Донка Михайлова каза...

Алооу космос, види ли се оттам царевицата на бащъ ми?! Да ,да там у лево,малко е пожълтела че нема дъжд ,па и е много-дет се вика половин България! Ща я видити нема начин,то друго нема! Той тато и пчелите на ората измори та само царевичака да остане!....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |