В едно изречение (18)

 *  Наша група от Музея на занаятите омайва Бургас кулинарното гурме „Троянска гъбена чорба“ със сухи манатарки, дренки и шарена сланинка * Предстоящо: концерт в Троян в памет на „гласа на Странджа“ Сава Попсавов

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ГРУПА от уникалния за страната троянски Музей на занаятите, водена от директорката Елеонора Авджиева, бе на неколкодневно гости (творческа среща) на колегите си от Регионалния исторически музей в Бургас, най-големия музей в Югоизточна България, 7-9 юли, и им демонстрира забележителните си… кулинарни умения с приготвянето на нашенското гурме „Троянска гъбена чорба“ със сушени манатарки и дренки в добавка с нарязани майсторски (на тъничко) парченца шарена троянска сланина, като в готвенето, състояло се в музейната Етнокъщата и пред публика, се включи и бургаският музеен шеф и доказан кулинарен ценител Милен Николов; „Ястието представлява бистра супа с превъзходен аромат, който й придават сушените манатарки, а вкусът й е леко кисел заради добавените сушени дренки. Има вариант, в който се прибавя ситно нарязана на клинове сланинка и в този случай вкусното кулинарно изкушение се нарича „Клин чорба“, коментираха в страницата на събитието във фейсбук гостоприемните бургаски домакини, а нашите източници мълчат по фундаменталния въпрос дали троянските музейни специалисти са предложили към гъбения деликатес по чашка изстудена („запотена от студ“, както казваме тук) троянска сливова, но сме сигурни, че не са се изложили.

НА 29 ЮЛИ в Троян (площад „Възраждане“, 19:00 ч.) ще се състои концерт по случай 100-годишнината от рождението на големия странджански народен певец Сава Попсавов, неслучайно наричан „гласът на Странджа“, други поводи за събитието са 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 70 години от първия запис на странджанския химн „Ясен месец веч изгрява“, направен от Сава Попсавов в БНР и звучащ неизменно на ежегодните национални чествания на Петрова нива в Странджа планина, където в края на м. юни 1903 г. се взема решението за вдигане на въстанието; в афиша са известните странджански певци Калинка Згурова и Манол Михайлов, акордеонистът Жельо Събев, троянски изпълнители, а организатори са Община Троян и дъщерята на именития странджански певец – живеещата в Троян Руслана Попсавова.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |