Пътят до паметника на Левски в Троян

* На 17 юли (понеделник, 19:00 ч.) се открива дългочакваният паметник на Апостола – ще го освети Ловчанският владика Гавриил, слова ще произнесат ВИП гостът Румен Радев, президент на България и кметът на Троян Донка Михайлова
Най-после
Така трябва да изглежда новият троянски паметник според проекта на скулптора Борис Борисов
ПОЧТИ век след началото – идеята е на настоятелството на троянското читалище „Наука“, което през 1928 г. взема решение за създаването на инициативен комитет за издигане на паметник на Левски в Троян, град, в който Апостола е бил многократно, основал е революционен комитет и втори монашески в Троянския манастир, имал е не един съмишленик и приятел и оттук тръгва към къкринската си Голгота. Множество перипетии – ще припомним случилото се през 2007 г., когато бяхме на косъм да се сдобием с една недодялана каменна грамада на скулптора Владимир Гиновски, правена за друго място, но нереализирана и намерила кой знае защо подкрепа у тогавашната троянска управа. И един голям малшанс – когато през 2019 г. най-големият днешен български скулптор Георги Чапкънов-Чапа се съгласи да направи своя единствен Левски именно в Троян, но последвалите здравословни проблеми на автора попречиха нашият паметник на Апостола да е дело на жив класик. Най-после му се вижда краят.

НА 17 ЮЛИ 2023 Г. (понеделник, 19:00 ч.) в навечерието на рождения ден на едничкия син на България (18 юли 1837 г.), тържествено ще бъде открит паметникът на Васил Левски в Троян. На централния троянски площад „Възраждане“, пред входа на читалището. Ще го освети Ловчанският владика Гавриил, а ВИП гост ще бъде президентът на България Румен Радев, който ще произнесе слово, слово ще има и от кмета на Троян Донка Михайлова. Сред специалните гости ще са областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, конституционният съдия и наш земляк проф. Атанас Семов, Стефан Караиванов, родственик на Апостола.

ПО-ДОЛУ ви представяме краткия разказ на сегашните инициатори за изграждането на паметник на Левски в Троян – Общинския комитет „Васил Левски“ с председател адв. Венелин Ангелов и Ротари клуб Троян – как се стигна до реализацията. Т21
ИДЕЯТА за издигане паметник на Васил Левски в Троян е възродена от Общинския комитет „Васил Левски“ (Троян) и Ротари клуб Троян, през 2019 г. В инициативния комитет са включени двама родственици на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици. (Междувременно двама от инициативния комитет починаха – акад. Константин Косев и инж. Марин Радевски.)

С РЕШЕНИЕ №1041 от 26 септември 2019 г. Общинският съвет в Троян, единодушно определи място за паметник на Васил Левски пред читалище „Наука 1870 г.“ – на пл. „Възраждане“ в центъра на града. Причината е, че културната институция е създадена през 1870 г., а инициаторите за това читалище са Васил Левски и отец Матей Преображенски-Миткалото. Те дошли в Троян, провели разговори с учители и запалили искрата, така че създаването на днешното НЧ „Наука 1870 г.“ е свързано с Апостола и това определя до голяма степен мястото на паметника (макар че за мястото имаше доста спорове и не бе избрано леко – бел. ред.).

ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА на паметника се стигна чрез конкурс, проведен от инициативния комитет, на който се явиха четирима автори, от които бе избран проектът на скулптора Борис Борисов. Той спечели троянци с изчистената си от детайли композиция, акцентирайки върху лика на Апостола – най-добрия начин за пресъздаване и материализиране на неговия дух; 80% от участвалите в допитването граждани изразиха одобрение за този проект. Паметникът представлява портрет (глава) на Васил Левски в един хиперболизиран формат, стоящ върху постамент, оформен като динамична геометрична фигура, стъпил върху хоризонтална база. Скулптурната глава е изпълнена от бронз, а постаментът – от масивен гранит. От едната страна на паметника ще бъде поставена паметна плоча с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Желанието ни е това композиционно решение да предизвика силно емоционално въздействие и да постигне целта – визуализиране на безсмъртния дух на Апостола чрез въздействащ и запомнящ се образ, който хармонично да се вписва в прилежащата градска среда.

МЯСТОТО на паметника и самият паметник са съгласувани със съответните служби от Министерството на културата. В изключително кратки срокове бяха изработени безвъзмездно всички строителни проекти (от троянци, чиито имена са в списъка на дарителите). Скулпторът също безвъзмездно направи втори (леко коригиран) проект на главата на Васил Левски. В средата на м. ноември 2022 г. бе внесено окончателното предложение, а на 1 март 2023 г. то бе защитено без възражения и в края на м. април 2023 г. излезе съгласуването на проектите за изработване  на монумента.

ТРОЯН почита делото на Васил Левски и всяка година се правят тържества по повод на годишнини, свързани с Апостола, както и различни културни и спортни инициативи, някои от които започваха от всеизвестната паметна плоча, отбелязваща мястото, където е създаден Троянският революционен комитет от Васил Левски на 8 октомври1871 г. Очакваме отсега нататък отбелязването на всички годишнини и събития, свързани с Васил Левски, да се честват на централния площад пред новия паметник и мястото да стане важно и свято за троянци.

ПАМЕТНИКЪТ е финансиран от инициативния комитет с дарения от троянци и местни институции - деца, пенсионери, работещи, предприемачи, хора на изкуството, Ротари клуб Троян, Община Троян (която е най-големият дарител – бел. ред.). Има и дарения от лица, които не са пряко свързани с нашия град, но са съпричастни към делото на Васил Левски. Струва близо 100 хил. лева.  Отделно публикуваме пълния списък на известните дарители (има и анонимни). Каним гражданите да присъстват на дългоочакваното събитие!

Инициативен комитет за изграждане на паметник на Левски в Троян 
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |