Чапа в Троян, ще прави Левски

* Световноизвестният скулптор е най-желаният автор на бъдещия троянски паметник на Апостола и е приел предложението на комитета „Левски“ и Ротари Троян * При посещението във вторник е направен оглед за мястото на монумента
Кауза
В Троян, отляво – адв. Венелин Ангелов, Георги Чапкънов-Чапа, Веселин Иванов, Цанко Спасовски
ГОЛЕМИЯТ или по-точно – най-големият, днешен български скулптор Георги Чапкънов-Чапа във вторник, 5 март, бе в Троян за среща с представители на общинския комитет „Васил Левски“ и местния Ротари клуб. Заедно с екипа си – арх. Станислав Константинов и художника Веселин Иванов. Посещението бе целево – световноизвестният творец е поканен от комитета и ротарианците във връзка с идеята за изграждане на паметник на Апостола Левски в Троян; и конкретно за оглед и избор на място за монумента. Чапа е най-желаният автор на бъдешия паметник, като предварително са били водени разговори за съгласието му и за наша радост скулпторът, определян като жив класик, е приел троянското предложение.

ЧАПКЪНОВ и неговите хора са разгледали няколко възможни места и изразили своето предпочитание за централния площад и по-точно – пред сградата на читалището, в зеленото пространство вляво от централния вход. Проведена била и среща с кмета Донка Михайлова и главния архитект на общината арх. Боян Кръстев, които поели ангажимент до две седмици да излязат с официално становище за мястото на паметника (научихме, че има известни разногласия, тъй като от администрацията смятат за по-подходяща градинката пред блок „Рила“, но това не би могло да провали идеята и общата воля за издигане на паметник на Левски в Троян е неизменна – бел. ред.).

Срещата на троянските ротарианци с Чапкънов и неговия екип, 5 март 2019 г.
СЛЕД СРЕЩАТА с Чапкънов инициаторите са взели решение за учредяване на Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян. Чиято задача е не само да координира действията и събира средства (ясно е, че основните плащания ще се осигурят от членовете на Ротари клуб Троян), но и за приобщаване на повече троянци и приятели отблизо и далеч към важната кауза. В Инициативния комитет ще влязат председателят на комитета „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов, настоящият ротариански президент Цанко Спасовски, известният художник и почетен гражданин на Троян Цвятко Дочев, игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, поканени са и други троянци с име; като категоричното условие е да няма никаква политизация и партизация, което би противоречило и на философията и заветите на Апостола.

Т21, по информация на Ротари клуб Троян 

Бел. ред. Троян прави неуспешни опити да вдигне паметник на едничкия син на България от близо сто години, първият е през 1929 г. Имаше и някакъв жалък напън в по-ново време (2007 г.) и един грамаден и нелеп монумент, при това правен за друг град, насмалко да "цъфне" на централния троянски площад; за щастие общественият отпор укроти инициаторите. При скорошното отбелязване на 146-годишнината от гибелта на Апостола (2019 г.) пък бе казано доста отчетливо, че е дошло време троянският паметник на Левски да стане факт. И че не бива да се забравя – Троян е свързан с Левски, Апостола е бил тук повече от 15 пъти, основал е комитет, пял е в Троянската църква, имал е приятели и съмишленици, основал е комитет и в Троянския манастир, оттук (Троянския манастир) тръгва към своята къкринска Голгота.


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |