56 ученици от побратимения ни Виньо на Сена гостуваха в Троян

* Ръководител на френската група бе зам.-кметът Даниел Рур, а инициатор на обмена –  Венсан Лаплан, ръководител на секцията по хандбал в колежа „Пол Елюар“ във Виньо
На гости
В троянското Художествено училище (НУПИ "Проф. Венко Колев")
Изработване на мартенички
ГОЛЯМА група от побратимения ни френски град Виньо на Сена (Vigneux sur Seine) – 56 ученици и петима учители, водени от зам.-кмета Даниел Рур, през м. февруари бяха на 6-дневно посещение в Троян. Повод за визитата им е дългогодишното партньорство между двете общини и желанието на френските ни партньори да запознаят младежите от Виньо с Троян – туристически потенциал, възможности за културен обмен, спортни клубове и т. н. Инициатори на обмена са Венсан Лаплан, ръководител на секцията по хандбал в колежа „Пол Елюар“ във Виньо и Мари Кусо, учител по английски език. Гостуването бе финансирано от френската страна – Комитетът за побратимяване на Виньо на Сена, спонсори и дарителски средства, събрани от различни дейности, в които са се включили и самите ученици, са платили пътуването до Троян и престоя им тук.

ГОСТЕНЧЕТАТА от Виньо на Сена се занимават активно със спорт и тренират хандбал, тъй че в програмата за посещението, изготвена от Община Троян, бе акцентирано върху интереса им към спорта. Групата посети троянския стадион, салоните на двете големи троянски училища и заедно с ръководителите си наблюдава тренировка на троянския клуб по джудо и самбо „Чавдар“, спортове, които във Виньо на Сена не се практикуват. Френските момчета и момичета пътуваха и до Ловеч, където проведоха тренировка по хандбал с местния отбор и бяха посрещнати от ученици от паралелките, изучаващи френски език в Езиковата гимназия. В троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“) французойчетата присъстваха на уроци по български език и по история на България, научиха легендата за мартеницата и се включиха в изработване на мартенички. Специален интерес за тях предизвика демонстрацията по грънчарство.

На срещата в Община Троян
В ПОСЛЕДНИЯ ден от престоя си Троян групата от Виньо на Сена гостува на общинската администрация и бе посрещната от кмета Донка Михайлова и заместничката й Розалина Русенова. „Ние сме убедени, че отношенията ни имат бъдеще, само ако в тях участват и най-младите жители на нашите две общини. Затова искам да изразя моето удовлетворение като кмет на Троян, че вие вече сте част от нашето партньорство“, заяви г-жа Михайлова. Тя разказа на френските ученици, които за пръв път посещават България и Троян, важни моменти от историята на града ни. Гостите изгледаха рекламния клип, посветен на 150-та годишнина на Троян и записа на 3D мапинг шоуто, представено на празника на Троян миналата година. За финал кметът пожела на френските деца много смели мечти.

Станислава Вачева

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |