Троян се поклони на едничкия син на България

* Кметът Михайлова: „Не е ли време да сбъднем мечтата на хиляди троянци, които искат тук, в Троян, да има паметник на Левски. Може би времето е дошло“ * Адв. Ангелов: „Вече дойде времето... Да се надяваме, че догодина на 19 февруари ще бъдем на едно ново подобаващо място“
19 февруари
Троян се поклони, 19 февруари 2019 г.
ТРОЯН се поклони на най-великия ни сънародник – Апостола Левски, и си спомни за онова славно и страшно бесило преди 146 години (19 февруари). Направи го по обичайния начин – с общоградско тържество на мястото, където се е намирал ханът на съгражданина ни Василчо Спасов, в който на 8 октомври 1871 г. Левски основава троянския революционен комитет, а сега има паметна плоча (със сгрешен надпис) и улицата носи името на ханджията.

Много бяха хората
МНОГО бяха хората, и не заради необичайно хубавото пролетно-слънчево време, на това място в този ден хората винаги са много – и официални, и неофициални. Много бяха и венците на почит към величието на едничкия син на България – от институции, организации, партии, граждани, традиционно и от троянския фен клуб на ФК „Левски“. Имаше и рецитал на ученици от троянското училище, носещо името на Левски, речи, минута мълчание. И музиката на живо на оркестъра на маестро Марин Цочев, която правеше всичко някак по-истинско и достойно.

Донка Михайлова: "Може би времето е дошло"
ЧУ СЕ И ЕДНА новина, заслужаваща специално внимание – че е дошло времето и Троян да има свой паметник на Левски, след многогодишни колебания и неуспешни опити. „Троянци го носим в сърцата си. И може би в този ден е редно да си зададем въпроса – не е ли време да сбъднем мечтата на хиляди троянци и на много организации, които искат тук, в Троян, да има паметник на Левски. Може би времето е дошло“, заяви в словото си кметът Донка Михайлов. Която нарече Левски „най-големият мъж в българската история“ и обърна внимание на онова негово „Народе????“ – с четирите тежки въпросителни, на които още не сме намерили отговора.

Адв. Венелин Ангелов: "Вече дойде времето"
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на местния граждански комитет „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов бе още по-категоричен: „За тези 146 години в различни селища на страната Апостолът на свободата бе почетен с паметници, включително извън нашата страна. Има паметници на Левски в селища, в които той я е минавал, я не е минавал, но е почетен подобаващо. В Троян организацията на Левски и дейността на Левски са толкова ярки, толкова силни, че ние с гордост можем да претендираме – градът ни е бил едно удобно място за него и важен център на революционната организация. През годините е имало различни опити за изграждане на паметник на Левски в Троян – като се започне още от 1929 г., но така или иначе и до ден днешен това не се е случило и си стоим с една паметна плоча. Вече дойде времето да се направи паметникът, много са съмишлениците. И да се надяваме, че догодина на 19 февруари ще бъдем на едно ново подобаващо място“.

Найден Ангелов
ТРОЯНСКОТО поклонение пред Апостола завърши с връчването на традиционната годишна награда на комитета „Васил Левски“ – на заслужил и верен на заветите на Апостола земляк. Лауреатът бе Найден Ангелов, именитият учител по литература, калейчанинът, приятелят на Ламар, авторът на няколко книги и на прочулото се „кърваво“ писмо до своя някогашен ученик в ловешката Езикова гимназия Симеон Дянков, тогава финансов министър. Г-н Ангелов благодари за отличието и похвали троянци за празника, като подчерта, че духовността е път към успеха и че именно културата и духовността ще ни приближат до заветите на Левски.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |