Поклонихме се на Апостола

* „И цял живот търсим лидера, лидер като него, който има качествата да поведе цял един народ“ * Четири училища и седем улици в общината носят името на Левски
19 февруари
19 февруари 2018 г., Троян
ДЪЖДЪТ не попречи, дори обратното – тазгодишното троянско поклонение пред паметта на Апостола (19 февруари) събра повече хора. А шареното чадърено множество правеше събитието някак по-красиво и оптимистично. Мястото бе същото – при паметната плоча, където се е намирал ханът на комитетския човек и сподвижник на Левски Василчо Спасов, на улицата, носеща днес неговото име. Празненството започна с поетичен рецитал на ученици от едноименното троянско училище (СУ „Васил Левски“) и завърши с поднасяне на венци – десетки, от организации, училища, партии, граждани; на живо свиреше младежкият духов оркестър, дирижиран от маестро Марин Цочев. 

Донка Михайлова: "И цял живот търсим лидера, лидер като него"
Адв. Ангелов връчи наградата на поетесата Лина Борджиева
НО НЕСЛУЧАЙНО във фокуса бе словото на кмета Донка Михайлова – неформално и търсещо актуални послания. В него се чу следното: „Нарекоха го най-светлия образ в историята ни заради готовността му за саможертва, заради волята му за свобода, заради умението му да води българите към своята мечта. Но и заради такива като членовете на Троянския революционен комитет, които бяха готови да тръгнат след него… Идваме на местата, свързани с неговия живот, като пред олтар. И цял живот търсим лидера, лидер като него, който има качествата да поведе цял един народ. Защото умееше да задава точните въпроси, като оня „Народе????“ с четири въпросителни. Този въпрос толкова години поражда нови и нови въпроси, на които все не можем да намерим отговор. Като националните цели, които умееше да формулира много просто, например най-простата формулировка на европейската ни кауза: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни усилия“. Но най-много търсим личната почтеност на лидера, образец за което е неговото тефтерче, в което четем: „Пих една боза“. Г-жа Михайлова напомни и за един конкретен знак на троянската почит към Левски – четири троянски училища, най-голямото в града и в селата Орешак, Черни Осъм и Борима, и седем улици, включително Главната в Троян, носят неговото име. 

Поклон пред Апостола
ПО ТРАДИЦИЯ на честването на 19 февруари председателят на общинския комитет „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов връчва годишната награда на комитета за заслуги към паметта и делото на Апостола. Тазгодишният 10-ти лауреат стана поетесата Лина Борджиева – автор на стихове и химн за Левски, деен член на комитета, преподавател по български език и литература в Художественото училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“).

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

"И цял живот търсим лидера, лидер като него, който има качествата да поведе цял един народ"
Така е, цял живот го търсим /дебнем/ за да го предадем и обесим. А после да му се кланяме, да го цитираме и да споменаваме един път в годината неудобните му въпроси с една или четири питанки. И да споменаваме написаното в тефтерчето му, удобно забравяйки какво пише в "тефтерчетата" на днешните управници.
А в Ловеч поставиха поредния рекорд по безумие и цинизъм - жива картина по залавянето на Левский. Дали е имало ръкопляскания след успешното му залавяне? А дали се предвижда и жива картина с обесването на Левский? Дано не забравят за двамата мангала, които са го дърпали за краката та дано по-бързо свърши....
Живи картини за мъртъв народ.
Милост за Левский!!!

Анонимен каза...

Заслужаваме си нещастното и жалко СЪЩЕСТВУВАНЕ в още по жалкото ни подобие на "държавичка"! Не народ, а мърша...

Анонимен каза...

И то каква...?

Анонимен каза...

1,2 и 3 , що не си заврете по една лютива чушка в задниците и да млъкнете.
Аз съм от този народ,но не мисля,че съм мърша.

Анонимен каза...

Не си, ти си ебати мършата!

Анонимен каза...

До 4ти: ако бяхме народ нямаше да сме на това дереже! Да сме помели.политиканите.и да живеем като бели хора, а не в геноцид!

Анонимен каза...

.......на какво дередже сме?!Никога българския народ не е бил по богат от сега.Никога възможностите и информацията не са били по големи,никога образованието не е било така достъпно.Никога пазарите не са били така отворени,никога конкуренцията не е била така малка,никога работната ръка не е била по търсена,никога възможностите за здравеопазване не са били така възможни за всеки.........и какво се случва?!Никога не сме били по нещастни,по мрънкащи,по без идейни,по мързеливи,по наивни,по глупави,по завистливи,по клеветници,по крадци,по началници,по разбиращи,по упрекващи,по болни,по слаби(спортивно),по големи лешояди(относно храната),по безбожни.......Понякога съм си мислел че това е следствие от забогатяването ни като индивиди.Смятам ,че не е лъжица за нашата уста.Семката ни е планинска,земята също.Трудностите ни правят находчиви,трудолюбиви,човеколюбиви.Лестностите ни довеждат до тотално разложение-морално и физическо.Друг път съм си мислел че прсто трябва да се изниже поколението на 50-те,60-те.Това е тотално прогнило (като цяло)поколение.Безбожието,стремежът към самоизтъкване,кражбата(когато прилегне)са черти в характера на това поколение,което те смятат за ценности.Естествено има и доста качествени изключения,но като цяло това поколение е обрало благата и на двата режима,презират обществения труд.Личната собственост е издигната на ниво химера.Службогонци са.Възпитани са и възпитават в някаква криво разбрана йерархия.Като цяло моделът им на живот е като на опашка за хляб.Който се бута и е по отпред си взима.Другите просто чакат.Какво чакат и те не знаят.Заграбили са почти всичко в някви шибани монополи-електроенергия,води,горива,хляба,цимента,захарта......на по младите са оставили селското стопанство(че е най трудно и бедно),наркотиците(че са най рискови),IT-технологиите ,че повечето са като неандерталци.Смятам че като измрат повечето и нещата че се постегнат.Това поколение е написало и измислената ни история,в която Ботев е убит в бой.А истината(вече и документирвана)е че и той като Левски е прецакан от свои,наши ,българи.Да си направят няколко селски чифлика,са прекъснали националната ни революция.Това поколение свали Живков и разграби всичко,което не продаде на чужденците.Истината е че само с кръв може да се раздвижат нещата,но тъй като няма смисъл ,ще ги зчакаме още малко.Те вече започнаха да измират.Къде от инфаркти,каде от цероза,каде от рак-все гадни кармични болести добити вследствие от собствената си природа!Ние бачкаме и чакаме.Може да сме малко по бедни ,но са ни дебели пишките и са ни яки вратлетата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |