От мястото на събитието

* Басът бе спечелен; и двете цели изпълнени –
 да изпреваря поне 15 човека от групата ни и да подобря времето си
 от миналата година
„По стъпките на Васил Левски“
Общият (символичният) старт, на преден план – Стефан Генков-Лимона
ЗА ТРЕТА поредна година по своеобразен начин засвидетелствам почитта си към делото на дякона Левски, участвайки в кроса „По стъпките на Васил Левски“. А денят се оказа превъзходен за подобно събитие – в 11:00 ч. преди обед слънце от всякъде, безветрие, чист планински въздух, да запалиш „двигателя“ и да полетиш по трасето. В това чудесно време очаквах стълпотворение от участници на старта, но за съжаление присъствието бе по-малобройно от миналогодишното, венците и цветята по-малко, височайшето присъствие – също. Изглежда хубавото време предразполага троянци повече към купонджийски страсти отколкото към спорт.

Басът е сключен
Закачка на старта с коменданта на областта – майор Дочо Николов
ПРЕДИ СТАРТА. Съобразен със седмичната прогноза за времето бях избрал лятно-есенния екип и в 11:15 ч. поех по червеният маршрут с групата М 35 (ветерани), т. е. с  два пъти по-младите от моя милост участници. И тази година имах бас с един от тях (присъствахме на басирането и ще издадем тайната, а човекът не е случаен – съветникът Николай Тодоров, редовен участник в екстремния скоростен планински преход „100х24“ в Стара планина – бел. ред.), който се надявах да спечеля. Имах и две цели – да подобря постижението си от миналата година и да финиширам поне преди 15 човека от групата ни. „За какво ти е това мъчение бре, Лимоне, защо си не седиш при телевизора, не кълцаш суджука и не си пийваш пиенцето, ами си хукнал да гониш Михаля?“, попита ме приятел. Отговорът ми бе лесен – как защо, поне веднъж в годината не тестваш ли духа и тялото си на какво са способни, как ще ги управляваш!? Пък и имам изградени спортни навици от много, много години назад.

Същинският старт е даден
ПО ТРАСЕТО. До моста при Пожарната зад мен имаше само 3-4 човека, всички останали – пред мен. Стратегията ми от многото участия в подобен род изпитания беше проста – бавно и равномерно темпо от началото до края, съобразена със сърдечните особености на възрастта. По нанагорнището към Райковското една по една свалях набелязаните „мишени“, като до спускането към Орешака бройката им наброяваше 13. По трасето настигахме организирани групи от ученици, младежи, възрастни, които по мое мнение бяха много повече от миналата година. Хубавото време бе накарало и много хора по вилите в махалите, през които минавахме, да излязат и да ни приветстват: „Давай, деде!“, провикна се един от зяпачите; и дядо настъпи педала... Последната мишена бе човекът, с когото хванах (и спечелих) баса, че ще го изпреваря, а бройката от 15 души бе превзета преди излизането на главния път Троян - Троянски манастир. Ритмично, следейки времето на часовника, се приближавах към реализацията и на последната си цел – да подобря времето си от миналата година. Получи се, постижението бе прилично за моята възраст, но и с 2 минути по-добро от миналогодишното.

На финала пред дверите на Троянската обител, игуменът дядо Сионий поздравява участниците
НА ФИНАЛА. Като на финал - музика, шумотевица, поздравления между участници и посрещачи, топъл чай от организаторите, вафла и кифла. После приветствия от игумена, от председателя на Организационния комитет, от потомка на Дякона, от зам.-кмета на Община Троян и награждаване на победителите в различните възрастови групи. И както позна един приятел, не се вписах в нито една (възрастова) категория победители. Завършвайки малкото си репортажче, искам да благодаря на един човек, животновъд от Добродан - Иван Данчев, който не е спортен деятел, но прегърна идеята ми и спонсорира екипите за 12 човека, с които да участваме в различни спортни събития.

ВМЕСТО ПОСЛЕПИС. От името на всички неорганизирани (неотборни) участници в кроса ще си позволя още веднъж да изразя почитта ни към величавия подвиг на Васил Левски и да дам обещание, че и догодина ще последваме стъпките му от Троян до Троянски манастир!

Стефан Генков 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |