Искам оставката на Еленко Начев!

* Причините: целенасочени действия срещу троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и саботиране на образователната ни система плюс недопустима чиновническа арогантност и гавра с едно
 добро българско училище
Предизвикано
Еленко Начев, началник на РУО - Ловеч
ИСКАМ – в качеството си гражданин на Троян и главен редактор на в. „Троян 21“ – оставката на началника на Регионалното управление на образованието (РУО) - Ловеч Еленко Начев. Ни повече, ни по-малко! И не става дума за медийна шумотевица и сензация, а за съвсем реално и, както ще стане ясно, обосновано искане, което ще бъде изпратено на вишестоящите на г-н Начев и подопечното му РУО органи – Министерството на образованието и науката на България и министър Красимир Вълчев. Причините за поисканата оставка са две основни.

• ПЪРВАТА ПРИЧИНА ще я нарека професионална. Смятам, и това не е само мое мнение, а и на ученици, родители и учители от СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян), че началникът на РУО - Ловеч Еленко Начев работи срещу това голямо средно училище, а в по-общ план и срещу основните цели и ценности на българското средно образование. Какво имам предвид? В СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) има желание да обявят за новата учебна година още една, втора профилирана паралелка (от 8. клас) – с хуманитарен профил и разширено изучаване на български език, история и философските дисциплини. Желанието се опира на големия родителски интерес, големия випуск в 7. клас и желанието на мнозина от седмокласниците да продължат образованието си в любимото училище, амбициозното училищно ръководство, работещо да върне позициите и нивото на някогашното водещо училище в града, добри учители, добра материална база, сериозни успехи в хуманитарната област (след завършване на училището много ученици успешно кандидатстват с български език и литература, както и с философия, история, музика; организира градски и областни състезания за писане на есе и за говорене пред публика и дебати на английски език в рамките на училищните Климентови дни; има действащ клуб  по дебати; изнася училищни концерти с високо качество; притежава уникална училищна художествена галерия). Казано накратко – училището има волята и ресурсите (материални и човешки) да се разширява и развива, което (разширяването и развитието на едно българско училище) е сред националните приоритети и би трябвало да се насърчава от всички, още повече от един началник на РУО и представляваната от него институция.

ДА, АМА НЕ! В разговор след срещата в Троян (в салона на общинската администрация, края на м. януари) за държавния план прием за новата учебна 2019/20 г. г-н Начев в прав текст е обвинил ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян), че… търси работа на своите учители?! Обвинено е едно училищно ръководство, че си върши (добре) работата и че осигурява на училището – ученици, а на учениците – учители?! Нещо подобно г-н Начев е преповторил и в последващ разговор в Ловеч. Да оставим настрана, че казаното от началника на РУО - Ловеч е глупаво. Че е глупаво, глупаво е, но може да се изтълкува и като саботаж отвътре на образователната ни система.

ДРУГ ВАЖЕН аспект от саботьорските действия на г-н Начев е, че при действащата система на делегираните бюджети, когато набирането на нови ученици е жизнено важно за всяко училище и за образованието ни като цяло и трябва да се подкрепя, насърчава и адмирира, той върши точно обратното – пречи, обезкуражава и обвинява. Това си е точно саботаж и думата не е пресилена.

ДЕЙСТВИЯТА на началника на РУО – Ловеч срещу желаната хуманитарна паралелка в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ има и друг (не)професионален аспект. Г-н Начев открито работи срещу хуманитарната паралелка във време, когато битката за българския език е национален приоритет и е от изключителна (стратегическа) важност. А сред ключовите образователни компетентности на Европейския съюз, чийто член е и България, е общуването на роден език. Тази компетентност е с ключов характер и в актуалните български нормативни документи в образованието.

• ВТОРАТА ПРИЧИНА мога да я определя като етична, и тя не е по-маловажна, дори обратното. Защото става дума за гаврата на един образователен чиновник с едно добро българско училище, гавра с учителите, родителите, учениците, а оттам и с цялата общност, с цял един град. Гавра, гарнирана с чиновническа надменност и ехидност. За какво говоря? На среща на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие към Областна администрация – Ловеч (м. февруари), на която е бил одобрен план приемът за учебната 2019/20 г. в училищата на територията на Ловешка област, в това число и в община Троян, г-н Начев е атакувал комисията с обяснения как нова хуманитарна паралелка в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ е необоснована и ненужна; и е внесъл свое контрапредложение (а защо един чиновник се опитва да подменя волята на училищен екип и защо/дали има такова право, е отделен въпрос – бел. Г. М.). Дотук става дума за чиновнически тежкарлък.

СЕГА ЗА ГАВРАТА. Тя е преди гласуването на предложенията от комисията, когато Еленко Начев доволно заявява – репликата е насочена към присъстващите представители на родителския комитет от СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) – че ще гласува за училищното предложение, т. е. срещу своето собствено предложение. Ясно е какво е това – просташка арогантност, облечена във власт или казано по-директно: чиновническа гавра. Възмутителна и недопустима гавра на един образователен началник, рушаща доверието в цялата ни образователна система.

***

ЗАТОВА искам оставката на Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч! И за финал ще цитирам една извадка от Обръщението на Инициативния комитет на родители на седмокласници от СУ „Св. Климент Охридски”, Троян (пълния му текст публикувахме в броя на Т21 от 30 януари 2019 г., виж „Еленко (Начев) срещу Климент Охридски“ – бел. Г. М.), която казва всичко: „Ще се борим децата ни да имат право на избор, защото е неприемливо да има училище с изключителна материална база, педагози, показващи отношение към децата и доказали се във времето, достатъчен брой деца, които искат да учат в любимото си училище, подкрепа, изразена писмено от страна на родителите, подкрепа от Община Троян и в същото време РУО - Ловеч да казва „Не”!“. Оставка!

18 февруари 2019 г., Троян
Генадий Маринов, гл. ред. на Т21 

Още по темата:

Още за СУ "Св. Климент Охридски" (Троян):

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |