Троян реализира проекти за 66 млн. лв. в периода 2011/18 г.

* По най-големия – за изпълнението на втория етап на водния цикъл, са разплатени 23,4 млн. лв. * През 2019 г. –  кандидатстваме с проект по ОПРР за 2 млн. лв. и пет проекта по ПРСС за 3 млн. лв.
Отличници
Кметът Михайлова и Верка Добрева при подписването
 на договора за водния цикъл, 22 октомври 2013 г.
ОБЩО в периода от 2011 г. до 2018 г. Община Троян в качеството си на бенефициент или партньор е администрирала общо 82 проекта с външно финансиране (европейско и национално) на обща стойност 66,1 млн. лв. Което ни класира (според привлечените проектни средства на броя жители) сред общините отличници по този показател в България. Това сподели в отговор на питане на Т21 директорката на дирекция „Планиране и проекти“ в общинската администрация Верка Добрева.

ДА ПРИПОМНИМ основните проекти, реализирани през периода 2011/2018 г.

• Безспорно най-големият инвестиционен проект е изпълнението на втори етап на интегриран проект за водния цикъл на Троян; разплатените по него средства са в размер на 23,4 млн. лв.

• Интегриран проект за подобряване на градската среда на Троян – реконструкция на четири улици в жк „Лъгът“ и жк „Младост“, на ул. „Мизия“, ул. „Балкан“, участъци от ул. „Христо Ботев“ и на три детски площадки реконструкция; бюджет 3,6 млн. лв. лв.

• Интегриран проект за образователната инфраструктура на община Троян, включващ ДГ „Буковец“ в града, детските градини в селата Калейца, Орешак и Борима и на училищата в Орешак и Черни Осъм; бюджет 4,5 млн. лв.

• Реконструкция/обновяване и оборудване на троянската многопрофилна болница (МБАЛ - Троян) на стойност 1,3 млн. лв.

• Изграждане на център за предоставяне на културни услуги – многофункционална сграда в Троян (зад Данъчното), стойност 303 хил. лв.

• Изграждане на Информационно-културен център в Троян, стойност 292 хил. лв.

• Енергоспестяващи мерки (саниране) на пет обществени сгради – Общината, Пожарната, Читалището, Данъчното и бившата административна сграда на БКС, обща стойност 3,2 млн. лв.

• Енергоспестяващи мерки (саниране) на 26 жилищни сгради с общо 430 самостоятелно обособени апартаменти, обща стойност 6,9 млн. лв.

• Изпълнени са няколко проекта в социалната сфера, в резултат на които: месечно топъл обяд получават около 60 човека, 7 деца са настанени в приемни семейства, осигурена е заетост на 73-ма безработни, 81 лични асистенти, домашни помощници и социални асистенти са обслужвали 113 нуждаещи се лица; бюджет общо 2,4 млн. лв.

НОВАТА 2019 Г. също е много важна. Защото продължават дейностите по текущи проекти на обща стойност 6,9 млн. лв., свързани с: управлението на отпадъците, изграждане на Дневен център за деца с увреждания и техните семейства, осигуряване на социалните услуги „Топъл обяд“, „Приеми ме“ и „Заетост и обучение“. И защото ще се договарят за финансиране последните проекти за настоящия програмен период (2014/2020 г.) – по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с които бе кандидатствано през 2018 г.

Проектът, включващ и ул. „Стефан Караджа“, вече е одобрен за за финансиране
ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕ, че троянският проект по ОПРР за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Полицията и на две жилищни кооперации (с общо 28 апартамента) е класиран на първо място в конкурентния избор на проекти от страната и се очаква подписване на договора (вчера, 20 февруари, Общината е била поканена да подпише договора – бел. ред.); стойността на този проект е 2 млн. лв. С добри позиции и шансове да получат финансиране са и петте ни проекта по ПРСС на обща стойност 3 млн. лв. – за реконструкция на улиците „Стефан Караджа“ и „Захари Зограф“ в Троян, саниране на Кметството в с. Голяма Желязна, ремонт на Читалището в с. Орешак, обновяване и развитие на зелени площи в Троян (парк „Лъгът“, градинките пред бившето кино и при НУПИ, алеите на Къпинчо) и на площадното пространство и детската площадка в с. Старо село.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |