Свети Климент беше почетен подобаващо

 * Татяна Младенова: „Климентовите дни са запазен знак на нашето училище, който ни прави разпознаваеми не само в общината,
 а и в областта“

Климентови дни 2016

И ТАЗИ ГОДИНА в СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) месец ноември премина под знака на Климентовите дни, организирани за 12-та поредна година в чест на патронния празник. На 23 ноември в актовата зала на училището бяха наградени участниците в множеството състезания и инициативи. В словото си Татяна Младенова, изпълняваща длъжността директор на СУ „Св. Климент Охридски“, подчерта, че за тия 12 години Климентовите дни са се превърнали в „запазен знак на нашето училище, който ни прави разпознаваеми не само в общината, а и в областта“.

Момент от демонстрационния дебат на училищния клуб "Дебати"
УЧИЛИЩЕТО за пореден път получи подкрепа от традиционните си спонсори и да връчат награди бяха дошли Марин Радевски (собственик на фирма „Калинел“ и училищен настоятел), Валентин Бечев (собственик на фирма „ТрансСофт“ и представител на Ротари клуб - Троян), Васил Радойчевски (управител на КТ „Спринт“) и д-р Цветомила Дудевска (представител на сдружение „Българка - Троян“).

КАЛЕНДАРЪТ на Климентови дни 2016 говори и за опитност, и за въображение у  организаторите. Общинското състезание по математика, което реално положи началото на Дните преди 12 години по идея на математика Стоян Борджуков, тази година събра 141 ученици от 4-ти, 7-ми и 12-ти клас. Мащабно беше и друго традиционно състезание – това по информационни технологии. 90 ученици от – 5-ти до 12-ти клас от Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Черни Осъм и Борима, разпределени в четири възрастови групи, работиха съответно върху: рисунка в Paint на тема „Есенна картина“, тест, текстов документ, оформен като илюстрована книжка на приказката „Дядо вади ряпа“, доклад за годишен успех на ученици с използване на електронна таблица с данни, брошура на тема „Безопасен интернет“.

Състезанието по математика, от него преди 12 години тръгнаха Климентовите дни
СЪСТЕЗАНИЕТО по природни науки и екология „Мисли и действай“, със своите 130 участници от троянските училища, напомни за други мащабни и нетрадиционни еко инициативи на училището през годините. Обхващащо всички ученически възрасти, организирано от запалени за идеята 10-класници и в партньорство с ИПЖЗ и Община Троян, то превърна училищните коридори в работни площадки. Организаторите бяха написали приказка за връзката между Слънцето и гората, която малките участници представиха на постери. Големите се състезаваха в два кръга - първият беше свързан с глобални екологичните проблеми, а вторият, озаглавен „Промени Троян“, предостави на вниманието им занемарени и плачещи за промяна места в града. „Това състезание беше най-красивото и истинско приключение, случило ни се досега“, възторжено написа една от организаторките.

Ентусиазирани участници в състезанието "Мисли и действай"
ЗА ТРЕТА поредна година се проведе състезание по английски език за учениците от профилираните паралелки в два кръга – писане на есе и дискусия. Участниците в дискусията изразиха становищата си по въпроси като: трябва ли учителите да общуват с учениците си чрез социалните мрежи, по-добри условия за учене ли дават еднополовите училища, униформите подобряват ли училищната среда, трябва ли да има задължително сексуално образование в училище, трябва ли родителите да посещават курсове за родители. Състезанието потвърди високото ниво на чуждоезиковото обучение в СУ „Св. Климент Охридски“. По мнението на ученичка от публиката „тази дискусия дава големи възможности на участниците за развитие. Видя се, че са израснали през годините и са надградили знанията си, развили са уменията си да говорят свободно чуждия език“.

Дискусията на английски език - съдържателна и на добър английски
УЧИЛИЩНИЯТ клуб „Дебати“ изнесе пореден демонстрационен дебат в залата на общинския Културно-информационен център. Темата на „дебатьорски жаргон“ звучеше така: „Това правителство ще издаде комикси по творбите на българската литературна класика“. Според една ученическа оценка за събитието „успехът на един открит дебат не се определя само от това какво сме чули, а дали то ни е накарало да си зададем някои въпроси и по-важното - да намерим отговорите им. След края на дебата публиката оживено обсъждаше спора“.

И ОБРАЗОВАТЕЛНАТА игра за петокласници „Училищни нещотърсачи“ заложи на общуване между различни възрасти. Отборите обикаляха определени училищни обекти - библиотеката, галерията, дирекцията, изложбената зала, фоайето с табла за свети Климент Охридски, двора с информационния кът, - където ги посрещаха техните домакини от 9-ти и 10-ти клас и им поставяха различни задачи. ,,Можем да научим много от училище – не само от учителите, а и от самото училище, от изложбите в него“, усетиха петокласниците по време на своите състезателни обиколки.

"Нещотърсачи" в училищната галерия - една от гордостите на СУ "Св. Климент Охридски"
ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ беше подготвено интердисциплинарно състезание за първокласници и състезание по български език и литература за четвъртокласници. В инициативата ,,Аз рисувам с теб, ти рисуваш с мен" се включиха настоящи и бивши възпитаници на училищната подготвителната група (ПГ) и така отбелязаха пет години ПГ в СУ ,,Св. Климент Охридски". Климентовите дни включиха, разбира се, и спортни състезания – по тенис на маса, волейбол и плуване в училищния плувен басейн, отново работещ след едногодишно прекъсване. А училищната изложбена зала се обогати с изработени от ученици постери, посветени на патрона св. Климент Охридски. Церемонията по награждаване на участниците в Климентови дни 2016 беше дебют на новите малки училищни мажоретки (7-8 годишни момичета). Те се показаха като достойни заместнички на вече порасналите момичета от първия мажоретен състав на училището, който от своя страна готви следващи изненади за публиката.

НА 24 НОЕМВРИ, ден преди датата, на която Българската православна църква отдава почит на св. Климент Охридски, в двора на училището беше тържественото честване на училищния патрон. Гости на тържеството бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, зам.-кметът Поля Димова и председателят на Общинския съвет Николай Тодоров. В словото си г-жа Младенова напомни, че през 2016 г. отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, и каза: „Светът сега изживява трудни моменти и знанието, завещано ни от него, е онова оръжие, което ни е дадено, за да почувстваме прелестта на този дар да живееш със смисъл“. В речта си г-жа Михайлова подчерта, че СУ „Св. Климент Охридски“ има основания да посреща с гордост празника си – реализирало е по-голям прием на ученици, възпитаниците му се представят успешно на националните външни оценявания, множество извънкласни дейности обогатяват училищния и градския културен календар.

Със запалени факли пред паметника на патрона св. Климент в двора на училището
ПРЕД ПАМЕТНИКА на св. Климент Охридски, до който стояха ученици със запалени факли, бяха поднесени цветя. Церемонията в училищния двор беше завършек на дългата поредица събития, с които училището почита своя патрон по най-подходящия начин – като предоставя на учениците допълнителни възможности да проверят, докажат и развият свои знания и умения.

Нели Генкова-Маринова
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |