Да се напънем, ще успеем!

* „Нека после, като идем в Ловеч на техните кръгови и светофари, да им покажем как точно се прави! Благодаря предварително!“
Взето назаем
Кръговото при Вила "Ванна" в действие, 30 ноември 2016 г., 17:00 ч.
     Новото кръгово кръстовище при Вила „Ванна“ на ул. „Христо Ботев“ в Троян тръгна – и е перфектно, по моето скромно мнение на шофьор и ежедневен ползвател на този „култов“ троянски пътен участък. И функционално, и като естетика. Браво! Още едно браво за светофарите на другото „култово“ кръстовище на същата ул. „Христо Ботев“ – под болницата. Два типа организация на движението, които са лесни (за шофьорите), доказали се по белия свят, ефективни, безспорни. Но? Има един грамаден проблем и на него е посветен блестящият коментар, който ви предлагаме по-долу; коментарът е от фейсбук, от страницата на известен троянски бизнесмен и го пускаме със съгласието на автора, който обаче държи името му да не се споменава. Грамадният проблем е със „софтуера“ в троянските ни кратуни и, да ме прощавате, с троянската ни простотия и селяния. Четете, струва си.

Генадий Маринов 
***

УВАЖАЕМИ ТРОЯНЦИ, скъпи съграждани, предвид това, че съвсем скоро в нашия град бяха пуснати две прекрасни кръстовища - едното със светофар, другото - кръгово, които решиха многобройните проблеми с трафика в пиковите часове, искам да напомня някои неща, свързани с Правилника за движение по пътищата. Които ми изникнаха последните дни, наблюдавайки какво се случва на въпросните места.

• ЗНАМ, ЧЕ ТОВА е първият светофар в града, но пак да напомня, че на зелено се тръгва, а на червено се спира. Ние, троянците, сме с твърд характер и трудно някакви шарени лампи ще ни казват кога да тръгваме и кога да спираме, но дори и с накърнено самочувствие е редно да преглътнем този факт и да спазваме правилата. Знам, че „броячът“ на светофара е много удобен да се почувстваме като пилоти от F1 и когато видим 8, 7, 6, 5..., да се опитаме да запалим гумите още преди да е светнала зелената светлина. Но да не забравяме, че ако нямаме късмет и „перпендиликулярната“ колона още не е освободила пътя, рискуваме да си разбием носа и да ходим по автотенекеджии после, пък и доста по-сериозни неща.

• НА КРЪГОВО се „въртим“ винаги обратно на часовниковата стрелка. Който има електронен часовник и не знае какво точно значи това, да запомни, че трябва да обикаля колелото (кръстовището) наляво. Ляво е посоката, откъм която ви е лостчето за мигачите. Дясно е посоката, откъм която ви е радиото. Демек се въртим покрай лостчето за мигачите.

• ТОЗИ, КОЙТО вече е влязъл в кръговото кръстовище, винаги е с предимство (на конкретното кръстовище) и ако той знае това, всякакви опити да го финтирате ще доведат до смачкани ламарини и други (по-)неприятни последици. Когато се излиза от кръговото, винаги се подава мигач. Мигачите вече уточнихме, че се командват от ляво на волана, а в случая се подава мигачът откъм радиото - десният.

1968 г., Стокхолм, Швеция, първият ден, в който шведите преминават от шофиране с дясна дирекция (както е в Англия) към шофиране с лява дирекция (както е в Европа и у нас)
И ТАКА, скъпи съграждани, знам, че самочувствието ни с тези „нови“ за нашия скромен град правила и закони е поставено на карта, но да се напънем. Ще успеем! Нека после, като идем в Ловеч на техните кръгови и светофари, да им покажем как точно се прави! Благодаря предварително!

Коментар във фейсбук, 29 ноември 2016 г.

62 коментара:

Анонимен каза...

Напълно излишно е това кръгово,да бяха разширили тротоара големи мошеници ама ГОЛЕМИ,крадци генчооо когооо хвалишш вее бастунн,каде ще са пешеходните пътеки вътре в кръговото лии,гламарииии,в грат Троян кръгови кръстовища са 101% излишни.

Анонимен каза...

Влизаш в кръговото кръстовище и спираш вътре в него,за да дадеш предимство на пешеходците стъпили и крачешти по пшаходната патека,птостооо пълнии бесмислиции

troyan21 каза...

До №1: Коментарът ти наистина ме убеди, че в граТ като Троян и светофари, и кръгови са 101% излишни!!!

Анонимен каза...

Тоя "бизнесмен" е много умен. Май повече се подиграва на съселяните си.
Ами ако колата е с десен волан какво правим, бе умник???
А защо до вчера все още седяха знаците, че има обход, че кръстовището е в ремонт и как е забранено да се влиза в кръстовището, а патрулката и куп други коли вече си ползваха кръстовището?
А защо пък на новият светофар вече едната зелена светлина прави "блиц" ефекти?

Анонимен каза...

Всъщност, в кръгово наистина се върти обратно на часовниковата стрелка, но явно авторът не знае как се дава "на заден" стрелката, защото винаги завиваме на дясно при включване в кръговото движение :D
Ето и доказателство, за който не е ходил по-далеч от Ловеч: http://www.spik-bg.org/doc/articles/roundabouts_traffic_man2.pdf

Анонимен каза...

Ами излишни са да,101% анти логика са и светофара и кръговото имаше много по лесно и бързо решение,и за 2 те кръстовища и на 101% с много по малко парични средства на данъкоплатците

Николай Стойчев каза...

Скъпи съграждани , като давате мнения , акъл пишете си ИМЕНАТАААААА .А що се отнася до светофарите и кръговото проблема е на тези които не могат да ги използват.
P.S :г-н Маринов , не пускайте коментари с анонимен каза, защото анонимният нищо не може да каже.

Анонимен каза...

Какъвто и коментар да напиша, ЦЕНЗОРИТЕ борджуков и Г.Маринов ще го изтрият.
Тук е смазана Свободата на словото! Тук е един цензуриран сайт, в който се трият поголовно всички коментари срещу представителите на комунистическата власт в Троян.
Тук е цензуриран сайт, който получава огромни пари от нашите данъци, които комунистката Михайлова най-нагло ги раздава, за да и правят евтин ПиАр и за да ТРИЯТ и ЦЕНЗУРИРАТ неудобните срещу нея коментари.

Анонимен каза...

Тапациййй колкото аз пъттт съм видяллл 7 живота още да живеете няма да видите толкова,кви светофари кви кръгови ве.

Анонимен каза...

тъпаци ама с А тапациййй

HAL9000 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Имаше допитване и най-много хора искахме кръгово и светофар. Какъв ви е проблема? Най-лесно е да се плюе и да се недоволства. Винаги ще се намерят хора, които да плюят когато нещо се прави както трябва.Какъв ви е проблема? И двете кръстовища бяха много проблемни и това е най-добрият вариант за тях. Кръстовището на Вила Вана вече няма да е толкова проблемно както до този момент, светофарите под болницата бяха нужни(въпреки че все още има глупави хора, които си минават както си знаят, когато няма движение). Във всяка добре свършена работа търсите под вола теле. Не защитавам Донка Михайлова, но наблюдавайки предишни мошеници-кметове, то тя видимо работи в полза на града през последните години. И тука не става въпрос дали е червена или синя, важното е че върши работа.

Анонимен каза...

Уважаеми троянци!Най-накрая спрете с безвкусните си критики.Защо не искате да приемете новото? Защо сте толкова задръстени? В крайна сметка имаше допитване. Дойдоха минимум троянци! Останалите къде бяхте? Или сте на принципа- да пречим, може да е хубаво, ама да пречим. Пречете колкото си искате!Който копае гроб,сам влиза в него. Извинете ме за последното! И вземете научете правилника за Закона по пътищата!

Анонимен каза...

13-тии, толкова много трафик ли преминава през това пусто крАстовище, че му трябваше кръгово?????
Голямата работа, че ако около 17ч искаш да направиш ляв завой от пътя без предимство ще се наложи да почакаш 2-3мин.
Голям проблем, голям трафик.
Айде сега гледай как всеки ден ще има
катастрофи там.

Анонимен каза...

Масово не се спазват правилата за движение.Всеки си кара по негови правила.Некадърници с голямо самочувствие и никакви Възможности!Проблема не са кръговото и светофара Проблема е че не знаем как да ги ползваме!

Анонимен каза...

Това кръгово трябваше да намали скоростта на идващите по "Ботев" и да реши проблема с липсата на видимост като създаде завой за тях, от който те да се виждат откъм "Вила Ванна". Но, понеже е изместено на една страна, за идващите по "Ботев" се явява права отсечка и скоростта пак не се намаля. Пак по същата причина видимост пак няма. Просто кръговото трябваше да е с 3-4 метра по близко към "Вила Ванна".
Сега ползата от него е НУЛЕВА.

Анонимен каза...

Предложение към админа: Защо не направите нещо като тест за интелигентност , или подобен такъв , и когато желаещият малоумник например №1 иска да се изкаже , още на теста да бъде отхвърлен , да не му се позволява да публикува и да не се налага да четем простотия. А иначе за кръговото ПОЗДРАВЛЕНИЯ много по-добре се минава във всички посоки и по-безопасно. Който каквото иска да пише доказано кръговото е по-безопасно! Това ,че има пилоти без мозък е друг въпрос.
P.S. За светофара под болницата ,дали има гаранция ,че тази сутрин ми направи впечатление , зеленото посока Ботев към Ловеч премигва?

Анонимен каза...

За 1 и 2-ри който е един и същ просто нямам думи!!! А 14-ти като му се стои 2-3 минути на кръстовището, да отиде и да стои прав там. Боже колко тъпотия има по тоя свят!!!

Анонимен каза...

Кръогово или със светофари, пак е по-добре отколкото беше. Нямаше никаква видимост там. Според мен обаче и с по един легнал полицай на Ботев преди навлизане щеше да се реши проблема.

Анонимен каза...

Докато нямаше кръгово ми пречеше, че няма. Сега ми пречи, че има. Извод? Няма извод, аз съм си тЕй.
Не знам какво искам, но няма да оставя другите, докато не га постигна.

Анонимен каза...

Да напомниш на част от пишещите, които тогава не са били родени и няма от къде да знаят, че в Троян имаше светофари. Да! Последно светнаха преди 30 години, но ги имаше ! Тогава,преди 30 години, когато трафикът бе значително по-слаб, а хората все още не полудели от скотщина и комплекси.
Навсякъде по света и в България има светофари и кръгови движения.Само в Троян нямаше, а резултатите бяха повече от очевадни и плачевни!
Подкрепям поста на Георги Радковски, и призовавам да се мисли(който може разбира се) !
Троян е една шепа град, и никой за никъде не бърза, та да се оправдава с бързане или бавене!
Бъдете толерантни, бъдете джентълмени, мислете за пешеходците, и не забравяйте, че всеки човешки живот е по-важен от всичко друго !

Анонимен каза...

20-ти, не си прав. Като се прави нещо с голямо обществено значение, трябва да се направи качествено и обмислено, а не през пръсти. Особено пък като се харчат общински пари.

Анонимен каза...

22 кое не е обмислено???

Анонимен каза...

23-ти, виж написаното от № 16. Ето това не е обмислено.

Анонимен каза...

Да виждам го и пак питам защо трябва да намаля скоростта кръговото ,това не му е функция! Няма как да спреш простотията на простака и да се измести кръговото малко нагоре пак ще се минава бързо , може би (не съм специалист като Вас само предлагам и не критикувам направеното) трябва да има легнали полицай преди или на самите пешеходни пътеки , но да ограничаваш скоростта с кръгово нарочно направено да пречи не съм виждал (може и да има но аз не съм виждал) кръгово се прави за да се избегне пресичането на потока, и се прави така ,че на всички входове да има най-плавно сливане на потока.

Анонимен каза...

25-ти: Защото принудителното намаляне на скоростта е втората най-важна функция на всяко кръгово. Ако не се намали (принудително), няма как да се спази предимството и да се гарантират еднакви права на всички входове в кръговото. Намалянето дава равноправие. Не забравяйъте и другото важно: принудително да се даде ъгъл на входа в кръговото, с което всъщност се създава повече видимост.

Анонимен каза...

27-ми, никой не спори, че промяната на кръстовищата са били нужни. Разбира се, нужни бяха. Но проектът на кръговото е сгрешен.

Анонимен каза...

Ти говориш само за входа от към Вила Вана гледаш само от твоята камбанария ако изместиш нагоре кръговото тези по Ботев посока Ловеч ще минават бързо! Кръговото е много добре направено винаги ще има някой на който да не му е добре. Ако си излизал от BG например в Австрия съм виждал кръгови на по-големи и натоварени кръстовища с много по-малък кръг за въртене там от всички входове на кръговото могат да карат направо , но там шофьорите имат култура и не си позволяват да карат бързо в града , защо ли? Защото има полиция , която да следи за спазването на закона и глобите са много големи.

Анонимен каза...

Моля Ви прочетете №17 или поне помислете.

Анонимен каза...

Само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Цитати от Алберт Айнщайн

Хората направиха светофари Вие пак недоволни , сега направиха кръгово Вие пак недоволни , бил сгрешен проекта ха ха. Как го установи ,че ми е интересно? И кой, че ми е още по интересно?

Анонимен каза...

28-ми, можеше кръговото да е по-широко, така че за никоя посока да не бъде права отсечка. Иначе е вярно, че из Европа има кръгови с по-малък диаметър, има и с по-голям, зависи от поставената цел. Но ако от всички входове могат да карат направо, то се обезсмисля, защото целта е никой да не кара направо.

Анонимен каза...

Цитат: ..защото целта е никой да не кара направо.
Това не е вярно!!!

Анонимен каза...

Да се напънем, ще успеем....
Какво?
Да изтряскаме някой тъпанар?
Да преминем без да ни ударят?
Да се окъкаме?
Иначе както един попита - Да, светофара има гаранция, ама доставчика си е платил и няма да го потърсят за една глупава крушка да идва от някъде си.
Ще бъде пак от нашите пари ремонтирано.
Честити светофари. Мноооого още да светят и мигат.

Анонимен каза...

Още една подкрепа за забележката на 16ти.И на мен това ми направи веднага впечатление още като качиха първите снимки на новото кръгово със кметицата и зам.кмета и другите около тях.От кьм Ботев нагоре почти не се прави чупка през кръговото и не се намаля скороста и мисля,че точно там джигитите ще направят първата катастрофа.Дано не съм прав.

Анонимен каза...

Пешеходни пътеки непосредствено на изходи от кръговото са тъпизъм. Да, зная че на запад станаха модерни от едно 4-5 години, което обаче не означава, че "софтуера" на изобретателите е наред.

Анонимен каза...

32-ри, вярно е. Втората най-важна функция на всяко кръгово е да намали скоростта и с това да се изравнят условията на всеки вход. Това е кръгово от типа Roundabout. А ако трябва някой от входовете да минава транзитно, тогава има друг тип кръгови от типа Troughabout. Прочети малко по темата

Анонимен каза...

Верно е имаше светофари,не се задържаха дълго за съжаление.Иначе Троян е отврат като улици,движение,паркиране,каруци ,които не бяха спряни да влизат в града.За тротоарите да не споменавам ,че и пред къщата на кметицата са ,като след война ....

Анонимен каза...

Само да вметна, че един от възхваляващите изпълнението на кръговото е Ангел Мамин( с неясня дейност в общината, с ясни изразени партийни корени), който през работно време разцъква из мрежата, и хули всеки изразил мнение различно от помазване на Най-Успешната !

Анонимен каза...

36 първо прочети какво е написано ,а после пиши!!!

целта е никой да не кара направо. Между намали и никой да не кара направо има ГОЛЯМА разлика!

Анонимен каза...

Това,че едната улица минава по-направо от другите ,не означава ,че минават транзитно. Има знаци ,но няма май кой да ги гледа и като видиш по прав участък и газ. Говориш за кръгово с предимство в него, и за кръгово с предимство на определен вход/изход. Тук не става въпрос за това, тук ясно е отрегулирано с пътни знаци. Няма нужда да чета по-темата , аз не съм от тези , който се образоват в интернет когато е трябвало съм чел в училище , и продължавам да уча ,но не и от нета.

Анонимен каза...

39-ти, или наистина не разбираш, или просто се заяждаш. Факт е, че кръговото е изместено встрани и идващите от "Ботев" минават през него без да намалят, с което се създава риск от ПТП и се компрометира равнопоставеността на всички входове. Очевадно е сгрешено. Това е половинчата работа, недомислица, общинарски калпазанлък. Дано да съм лош пророк, но очаквам катастрофи там именно по тази причина и скоро ще се наложи да го преправят като преместят кръга на изток или го разширят. От мен толкова!

Анонимен каза...

На запад, не на изток. Сори!

Анонимен каза...

Май ти се отмяташ, ти каза ,че кръговото има за цел никой да не кара направо! Аз се опитвам да обясня , че няма това за цел. А дали е сгрешено или не е е въпрос за доказване , затова и под № 30 попитах как е установена грешката и кой е установил? Нали така написахте по-горе. Или просто си приказвате празни приказки и ваши разсъждения и мнения. Ако е ваше мнение го напишете ,че е ваше мнение и така никой не е длъжен да се съобразява с анонимно ваше мнение ,в противен случай е клевета , защото такава грешка никой не е установил. И все пак имайте уважение към труда на някой който е направил нещо , а не само да мърморите , ако Вие направите по добър проект без грешка тогава говорете. Но да стойте пред компа и да плюете е много лесно.

Анонимен каза...

43-ти, аз имам зад гърба си десетки проекти, далеч по-мащабни и по-сериозни от това кръстовище. И ако това е критерий кой има право да говори, значи аз имам.
Казваш да имам уважение към някого, който бил направил нещо. Това е проблемът, че е само "нещо", а не каквото трябва. Но когато засягаш интереса на цял град и харчиш десетки хиляди общински пари, не може просто да направиш "нещо си там". Не, в такивае случаи трябва да е обмислено и качествено, а не просто "нещо".
Ако си ме разбрала, добре. Ако не, да си! Аз повече няма да говоря.

P.S. Умишлено те слагам в женски род, защото си.

Анонимен каза...

Голяма работа сте анонимковци десетки проекти ??? По-големи??? Ако си колега никога няма да оплюваш така!!! Просто си поредния мишок който фантазира пред компа. Да жена съм и какво? Какво значение има?

Анонимен каза...

До последните ербапи: Оставете темата на кой кое му е по-голямо. Избягахте от темата на автора. А на 5-ти искам да кажа, че вярно ЗАВИВАМЕ надясно на всяко кръгово, но авторът е написал, че ВЪРТИМ наляво, което е различно. Поздравления на автора за намерената тънка, характерна за троянеца особеност и описана толкова елегантно и точно!

Анонимен каза...

Единствения коментар на номер 16 !

Анонимен каза...

Абсолютно ,единствения смислен коментар е на 16ти.Най невралгичната точка на това кръстовище беше ,че слизащите от Вила Ванна нямат видимост и докато е намерят се натресват пред идващите на скорост по Ботев .За жалост сега си остава същото положение ,защото тези ,които и преди не са спазвали ограничението по Ботев и са карали като луди и сега ще карат така ,защото това кръгово с нищо не ги ограничава.Ще има със сигурност много катастрофи точно от слизащите от към Вила Ванна ,които ще си мислят ,че са с предимство и състезателите идващи отдолу по Ботев.

Красимир каза...

Съгласен съм с анонимния автор на статията. Само ще вметна една незначителна но понякога важна бележка. Не винаги, когато си в кръговото си с предимство. Да едно 80-90% са направени да са с предимство но преди да навлезете се огледайте за пътните знаци. Пример ще ви дам кръговото в гр. Търговище (всеки може да го види в Google maps) Там си с 50% предимство. Друг пример е в съседен Ловеч, където едното кръгово не е регулирано (ако не е променено)и там дясностоящия е с предимство. Така че гледайте знаците.

Анонимен каза...

И двете кръстовища са добре направени и със сигурност ще намалят ПТП тата,а на всички е ясно, че винаги ще има хора, които не са на ясно с правилата за движение и затова аз ще винаги ще внимавам когато минавам там.

Анонимен каза...

Повярвайте ми там ще има мноооого катастрофи.
Много повече от от преди - с пътните знаци.
И жертви ще има.
Само почакайте.

Анонимен каза...

Много сте черногледи

Изуменият! каза...

Говорейки за ,,процентите" на предимсто, запомнете едно от мен. Като човек, който шофира в милионен град опитът ми показа, че когато шофирам в Троян имам 0,01% предимство. В този град е пълно с некомпетентни шофьори, самонадеяни пилоти, пияни ентусиасти, състезатели с коли по 500лв. Влезнете ли в гр. Троян без значение дали от горния или долния край на града, скъсайте закона за движение по пътищата. Затегнете здраво коланите на гащите, на седалките, на багажника и се дръжте с две ръце за волана. Забелязал съм, че по- опитните макар и малко такива шофьори в Троян дори на път с предимство спират. Защото и те като мен знаят, че макар и по- закон да имат предимство, законите на троянските трапери са, че то им се полага само ако се извоюва. Пълно е с келеши, които за съжаление са на възраст от 18 до 80г. и нагоре. Пешеходците пресичат като подплашени кошути, а на малък пазар пресичат като зайци, които са на поле с марули. Нито една велоалея!!! Велосипедистите в Троян са вписани в зелената книга на България. Майките с колички са по- добри офроудъри дори от серсемите, които съсипват горите и природата, а след това правят триумфални обиколки из града за да покажат, качеството на почвата, която носят от далечния баир. Всички ние първо газим в калната агломерация докато е влажно и мокро, а когато засъхне гордо вдишваме с белите си дробчета прахоляците. Хубаво е да се живее в Троян, но само при едно условия. Ако си прочел алманаха за оцеляване в ТроянЪТ. Не гледаш лошо, не даваш предимство, не поздравяваш, завиждаш на съседа си, завиждаш на себе си, завиждаш на тези, които нямат нищо, защото нямат проблеми за разлика от теб. И прочие и прочие.

Анонимен каза...

Искам само да попитам ,къде прочетохте това :''ТОЗИ, КОЙТО вече е влязъл в кръговото кръстовище, винаги е с предимство (на конкретното кръстовище) ''Кой е казал на троянци ,че като са в кръговото вече са с предимство?

Анонимен каза...

54-ти, на конкретното кръгово, а и на другото кръгово е така. Който е вътре, той е шефа. Другите отвън седят и чакат.
Хубаво би било и вътре в кръговото да се направи маркировка, въпреки че то е само с една лента и няма място двама едновременно да се "въртят".

Анонимен каза...

да 55 ама да си видял някъде знак за път с предимство?

Анонимен каза...

56 май нямаш книжка?

Анонимен каза...

56 ти ако имаш книжка , не си ли учил защо знаци например номер Б2 "Спри" или Б1 "Пропусни движещите се по пътя с предимство" са със специална форма. Не е задължително да има знак вътре в кръговото за предимство.
P.S. Смята се ,че всички участници в движението са УЧИЛИ преди да вземат книжка.

Анонимен каза...

Четири нови производствени предприятия ще бъдат изградени в страната през следващите няколко месеца. Те са на обща стойност 57.28 млн. лв. и ще доведат до разкриването на над 1000 работни места. През следващата година ще заработят заводите на германската "Осрам" край Пловдив и турската "Са-ба България" край Димитровград. Българските компании "Би Ем Ес продъкшън" и "Бетелгиус" пък ще изградят производствените си центрове в държавната индустриална зона в Божурище."

В Троян кога ?

Анонимен каза...

57,58 да сте чували за правилото на дясностоящия.Я се загледайте в знаците и като имате книжки помислете малко

Анонимен каза...

60 -ти Правилото на дясно стоящия се прилага,когато кръстовището не е регулирано със знаци ,или има равни знаци! Тук има ЯСНИ знаци! И ти ще спреш в кръговото да пуснеш дясностоящия??? Ако имаш книжка , сигурно е купена ,или си малоумен!!! От такива като теб ме е най страх по пътя!

Анонимен каза...

Моля Ви прочете това!

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/C0ACA3F9-5635-4D15-BC56-8887EE27CAB6/0/PPZDVP_BG.pdf

Хубаво е и тези които нямат книжки да го прочетат за обща култура нпр. 56 и 60 , поне ще разберат ,че НЕ ВИНАГИ са с предимство на пешеходна пътека , има едно червено и едно зелено човече , и други ситуации които е хубаво да се знаят от пешеходците. Там ясно пише какво се прави в такова кръгово.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |