Троянка стана посланик

* Мария Ковачева - 10-класничка от троянското СУ „Св. Климент Охридски“, е сред победителите в конкурса „Посланик за един ден“, организиран от Британското посолство
Отличници
Посланик Мария Ковачева и нейната дипломатическа карта
10-КЛАСНИЧКАТА в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Мария Ковачева е сред победителките в момичешкия конкурс „Посланик за един ден“, организиран от Посолството на Великобритания у нас по случай Международния ден на жената 8 март, научихме от училищния сайт. И още – конкурсът, който се провежда за втори път, е за възрастовата група 15-19 години и има за цел да окуражи младите дами в ангажирането им с обществено значими каузи. Участничките трябвало да напишат есе на тема „Как бихте използвали своите индивидуални умения и своето влияние като посланик, за да предизвикате положителна промяна в обществото?“, а най-добрите получават възможност да станат „посланик за един ден“, т. е. да работят редом до ръководителя на някоя от чуждите дипломатически мисии в София и едновременно с това да си партнират с ръководител/ка на неправителствена организация.

Колежката от Израел – Нейно превъзходителство Ирит Лилиан
РЕЗУЛТАТЪТ за Мария вече е факт – тя получила покана от посланичката на Израел Нейно превъзходителство Ирит Лилиан да й гостува в посолството, а след срещата двете заедно посетили центъра „Аутизъм днес“. На троянската „посланичка за един ден“ й предстои и нова визита в Израелското посолство, тъй като има задача с помощта на посолството да организира изложба. А вече е подготвила и втората си дипломатическа инициатива – съгласувано с ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ ще търси партньорство с училище в Израел. Тържественото закриване на британската инициатива „Посланик за един ден“ ще е на 7 март с участието на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Обявата за тазгодишния конкурс "Посланик за един ден"
МАРИЯ научила за конкурса от преподавателката си по литература Ани Владова и избрала да напише есето си на английски, също работен език за конкурса наред с българския. Припомняме, че тийнеджърката от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ (същото, което през новата учебна година иска да разкрие профилирана хуманитарна паралелка, но се натъква на необясним чиновнически отпор от РУО-то в Ловеч – бел. ред.) печели със свой текст пореден сериозен конкурс; през м. февруари 2018 г. Мария посети Брюксел и Европейския парламент като втора в националния конкурс за есе на тема „Европа в България“, обявен от Министерството на образованието. По-долу публикуваме „посланическото“ й есе в неин превод на български език.

Т21
 

Обувките на века

КОЛКО често чувате „Нищо не знаеш! Не си живял по мое време!" или осъзнавате, че отговорът на всеки въпрос е "Просто ще видя в Google"? Това са изреченията, които бих променила, ако имах влиянието на посланик. Защото младите и възрастните стават все по-раздалечени и им е все по-трудно да намират общи теми.

ЗА ДА ГИ НАКАРАМ да разберат другия по-добре, ще накарам тези две групи да излязат от зоната на комфорт на тяхното столетие и да разменят методите си на извършване на дейности, като организирам събитие, наречено „Обувките на века“ във всяко училище. Участниците ще бъдат разделени на две групи: 14-20-годишни и над 50-годишни. Те ще трябва да работят над проект относно начините на комуникация, после да го представят пред другата група и да обсъждат идеите си. Това, което прави събитието уникално, е, че младите ще трябва да използват книги, а възрастните ще трябва да използват смартфони и таблети, за да получат нужната информация и да изпълнят задачата си. Двете групи ще получат бърз урок как да използват устройствата, които са им предоставени.

ХУБАВОТО на това събитие е, че тийнейджърите ще оставят телефоните си за ден, докато обикалят из света на книгите, а възрастните ще се докоснат до технологията и ще се почувстват обновени, като прекарат време с млади хора. Двете групи ще имат полза от размяната на методите си на учене, защото ще им е по-лесно да стъпят в обувките на другия. Обществото ще има полза, защото млади и стари ще комуникират по-лесно. Ако имах влиянието на посланик за повече от ден, бих превърнала това събитие в традиция.

Мария Ковачева, 10. клас
СУ „Св. Климент Охридски“, Троян
 
Още от същия автор:

1 Коментара:

Unknown каза...

Браво на талантливите деца от "Климент Охридски"! Дано отрезнеят главите на ловчанските " мъдреци" и вземат правилното решение каква паралелка да се сформира там!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |