„Столът като символ“ си заслужава да се види

* И постигна целта си, показа столът като нещо по-различно – хем битово-утилитарно, хем заредено с артистизъм и културни смисли; която му двойнственост бе схваната и оценена от троянската публика
Култура
Откриването – на микрофона е Валентин Щинков, вляво кметът Донка Михайлова и галеристката Мариела Шошкова, вдясно изкуствоведката Боряна Вълчанова, Троян, 12 февруари 2019 г.
ИЗЛОЖБАТА „Столът като символ“ (12 февруари, галерия „Серяковата къща“) – един необикновен и с голям потенциал проект на столичния галерист и художник Валентин Щинков (галерия „Интро“), подготвен и показан за пръв път при скорошното ни европредседателство, подсказващ чрез стола европейските връзки и влияния в следосвобожденска България, че и до днес и пригоден (не провинциализиран) специално за Троян, с нова част за троянското столарство в миналото и до днес, когато е сред водещите браншове в троянската икономика – направи впечатление. Събра много публика. И постигна целта си, показа стола като нещо по-различно – хем битово-утилитарно, хем заредено с артистизъм, с духовност и културни смисли, подсказващо естетически насоки и цивилизационни връзки; която му двойнственост (битов и арт) бе схваната и оценена от троянската публика.

От изложбата
От изложбата – кметският стол на Троян
РАЗБИРА СЕ, най-любопитното за нас, пък и за външните гости на вернисажа (сред тях художници, колекционери, ценители, производители, забелязахме дори симпатичното телевизионно лице на топ майстора Влади Караджов от предаването „Бригада Нов дом“ по бТВ), бе троянската част. Тук видяхме уникати като внушителния троянски кметски стол (предоставен от нашия Музей на занаятите, важен съучастник в изложбата), на който десетилетия са седели кметовете на Троян (последен е убитият от т. нар. Народен съд през 1945 г. Кинчо Балевски), бутикови виенски столове на днешни троянски производители (от сдружението „Троян Мебел“, основен спонсор на изложбата, сред тях трябва да откроим двамата най-големи – Христо Йовчевски и Владо Хаджийски) и други.

От изложбата
От изложбата
СПЕЦИАЛНО внимание заслужава каталогът за изложбата, също озаглавен „Столът като символ“ – едно полиграфско бижу, с много снимки и сериозен текст, дело на младата изкуствоведка Боряна Вълчанова от София; и още повече с троянската си добавка, подготвена от директорката на троянския музей Елеонора Авджиева. Трябва да кажем и за съпътстващите/допълващите столарската част картини на именити родни художници, сред тях неслучайни творци от Троян, като Иван Хаджийски (който не престана да провокира – и с изложените картини, особено с една от тях, и с държането си на откриването; тук е мястото да подчертаем, че заслугата проектът „Столът като символ“ да дойде в Троян е именно на г-н Хаджийски).

Михаил Пенчев и Стефания Енчевска
СВОЕТО към откриването прибавиха изисканата и ангажирана както винаги водеща – галеристката Мариела Шошкова, и майсторската музика на живо на инструменталното дуо наши съграждани – чудесната флейтистка Стефания Енчевска, която от години живее в чужбина, и талантливия китарист Михаил Пенчев.

От изложбата
ЗАСЛУЖЕНО изложбата бе похвалена от кмета Донка Михайлова в приветствието й към автори и гости, като отчетливо бе заявена подкрепа и очакване за по-нататъшно (троянско) развитие на проекта. Нещо в същата посока каза и г-н Щинков. Известно разочарование обаче бе водещото слово на изкуствоведката г-ца Вълчанова – очаквахме повече културологичност, че и философия, а и артистизъм в думите й, но никак не й се получи; сигурни сме, че не е от неможене и дано не е от подценяване на мястото и публиката. Което не променя общия ни извод – изложбата „Столът като символ“ в троянската галерия „Серяковата къща“ си заслужава да се види (можете да го направите до 12 март), и браво на създателите й.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |