„Столът като символ“ в троянската галерия

* Една необичайна изложба – арт, но и нещо различно, плюс луксозен каталог за европейското влияние върху архитектурата и мебелното производство в България (и Троян) * Откриването:
 12 февруари, вторник, 17:30 ч.

Предстоящо

ИДНИЯ вторник, 12 февруари, в троянската галерия „Серяковата къща“ се открива една необичайна изложба – арт, но и нещо различно, повече. Озаглавена е „Столът като символ“ и ще представи именно чрез стола – тази интериорна необходимост и материалност, която обаче може да е много красива и специална, истинско произведение на изкуството – влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България (и Троян).

ПОСВЕТЕНА е на 150-годишнината от обявяването на Троян за град (която отбелязахме през 2018 г.) и е част от серията изложби, състояли се през м. юни м. г. в София (галерия „Средец“ на Министерството на културата и галерия „Intro”). Новото в троянската експозиция е, че ще има и троянска част, представяща столарството в града ни – от занаятчийството до днешното индустриално производство.

ПРОЕКТЪТ „Столът като символ“ проследява европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство в България, и в частност в град Троян, в периода от Освобождението до края на Първата световна война чрез… стола, тази, както казахме, хем много материална, хем много красива и арт вещ. В луксозния двуезичен каталог (на български и английски език), подготвен за изложбата, също е отделено място на троянското столарско производство през годините. А темата е доразвита/допълнена от картини на значими съвременни български и европейски художници, пресъздаващи заобикалящия ни свят чрез символиката на стола, сред тях са и съгражданите ни Владимир Киров, Светла Кирова, Пламен Петров, Иван Хаджийски.

ИЗЛОЖБАТА ще открие изкуствоведката Боряна Вълчанова от София. Столичанката ще представи и споменатия каталог, чиито текстове (за Троян) са подготвени с любезното съдействие на директорката на троянския Музей на занаятите Елеонора Авджиева и финансовата подкрепа на фирмите производители на столове в Троян. „Столът като символ“ е по инициатива на Община Троян, в партньорство с галерия „Серякова къща”, софийската галерия „Intro” и Сдружението на дървопреработвателите и мебелопроизводителите „Троян Мебел”.

ОТКРИВАНЕТО: 12 февруари, вторник, 17:30 ч., галерия „Серяковата къща“, Троян.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |