Новата сливова градина на „Винпром Троян“

* На площ от 380 дка са засадени 25 хил. дръвчета * Ярослав Буркарт:
 „С нетърпение очакваме да опитаме плодовете от положения труд под формата на чаша Троянска сливова ракия, създадена и отгледана в нашата собствена сливова градина!“
Инвестиции
Троянският Винпром („Винпром Троян“ АД, част от чешката група „Рудолф Йеленек“) – лидерът в производството на плодови алкохолни напитки у нас и притежател на емблематичната марка „Троянска сливова“ – прави нова голяма сливова градина край с. Дебнево, най-голямата в района ни за последните 30-40 години. Това научихме от фирменото издание „Троянска бъклица“ и в края на миналата година препечатахме статията по темата на Радослав Рачев (виж „Най-голямата сливова градина“ – бел. ред.). В новия брой на „Троянска бъклица“ изпълнителният директор на „Винпром Троян“ Ярослав Буркарт дава допълнителна информация за новата сливова градина – очаквани добиви, финансиране, заетост, техническа осигуреност, технологични особености. По-долу ви представяме материала на г-н Буркарт, заедно с неговото откровено и много силно обръщение на сбогуване след пет години начело на троянското предприятие.  
Т21

Поглед отвисоко към новата сливова градина на "Винпром Троян" АД край с. Дебнево
УВАЖАЕМИ почитатели на троянската ракия, позволете ми да споделя своята радост от завършването на нашата инвестиция в село Дебнево. На площ от почти 380 декара  в  този момент довършваме засаждането на приблизително 25 000 сливови дръвчета, които ще започнат да раждат след 2-3 години, а след около 5 години ще достигнат  възрастта на най-продуктивното плододаване. Троянският район от край време е известен с отглеждането на сливи, но за съжаление напоследък рядко се създават нови  сливови градини. Затова съм изключително щастлив, че именно „Винпром Троян” АД може да възобнови тази традиция и се надявам да вдъхновим и други земеделци и производители да последват нашия пример. 

В НАШАТА градина, която е половин километър широка и почти километър и половина дълга, ще бъдат назначени на работа най-малко петима души. От нея ще добиваме  минимално 500 тона сливи всяка година. Дръвчетата са посадени така, че плодовете да могат да се берат с помощта на комбайн. В рамките на субсидията, която спечелихме по европейската Програмата за развитие на селските райони, ще бъде купена техника за поддръжка на терена между дръвчетата, за резитба и пръскане. Предстои ни още много работа в градината преди да се родят първите плодове.

Градината е с 25 000 сливови дръвчета на площ почти 380 дка
КАКТО повечето от Вас вероятно знаят, земеделската година започва в края на февруари с резитба на дръвчетата и свършва през октомври с беритба на узрелите плодове. През ноември е подходящо време за подмяна на изсъхнали или повредени дръвчета с нови. През вегетационния период от ноември до февруари е времето, в което е възможно да се изкоренят старите дървета. Така че едно е сигурно – овощарите никога не скучаят.

С НЕТЪРПЕНИЕ очакваме да опитаме плодовете от положения труд под формата на  чаша Троянска сливова ракия, създадена и отгледана в нашата собствена сливова градина!

Ярослав Буркарт, „Винпром Троян“ АД
 

Ярослав Буркхарт

Най-много ме радва промяната на ситуацията в България!

* „Виждам, че вече главният стремеж на българина не е как да излъже държавата, а как да помогне“

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ, изминаха почти 5 години, откакто постъпих като изпълнителен директор във „Винпром Троян” АД и щом погледна назад, осъзнавам, че за това време се случиха наистина много неща. Нашата най-голяма инвестиция е градината в село Дебнево, за която ще Ви разкажем по-подробно. За новата дестилационна колона Ви разказахме в миналия брой (на „Троянска бъклица“) и тук е мястото да благодаря на Михал Капоун – новия изпълнителен директор, без когото инсталацията на новата колона нямаше да бъде възможна!

ТРЯБВА да призная, че най-много ме радва промяната на ситуацията в България! Преди 5 години беше немислимо осъществяването на толкова строги проверки спрямо всички производители на алкохол така, че нито капка алкохол на черно да не изтича нерегламентирано. „Винпром Троян” премина тази проверка без никакъв проблем така, както винаги го е правил, и се радваме, че заедно с нас бяха проверени и останалите производители. Както знаете, при някои от тях бяха установени сериозни нарушения. Нашата фирма и ръководството на цялата ни група винаги са се водили от принципа, че всички данъци се плащат според законодателството на съответната държава. Не съществуват черни каси, черни пари за заплати или практики за неплащане на социални и здравни осигуровки. Така, както не съществува възможност да добавяме захар в кашата, нито спирт в нашите продукти – винаги действаме прозрачно, честно и смирено.

ЗАБЕЛЯЗВАМ, че такова поведение започват да приемат все повече български фирми, а това е точно моментът, в който се променя и мисленето на цялото общество. Виждам, че вече главният стремеж на българина не е как да излъже държавата, а как да помогне. И когато всички започнат да помагат и политиците започнат да работят в полза на държавата, а не в полза на собствения си джоб, на всички ще им бъде по-добре. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи, защото отнема много време и се изисква много търпение и енергия! Не знам дали за съжаление или слава богу, но за това ще се жертва едно поколение в полза на следващото.

ВИЖДАМ, че сегашното поколение иска да се жертва в полза на своите деца и следващите поколения, а за това са нужни много сили и смелост. И аз самият съм дете, в чиято полза са се жертвали неговите родителите и в още по-голяма степен ценя това, което днес се случва в България. Така, както днес аз съм благодарен на своите родители, благодаря и на Вас, съвременните българи, че градите един по-добър свят за своите собствени деца, които се надявам да оценят това подобаващо! Благодаря на всички Вас!
Ярослав Буркарт,
изпълнителен директор на „Винпром Троян” АД
Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Хубавата сливова се правеше от кюстендилската слива - така наречените "обикновени сливи", които поколения наред са отглеждали преди да я застигне болеста да капят зелени. Сегашните сортове нямат тези качества и дори смея да твърдя че заради пръскането и поддържането им са пълни с химия. Хубава ракия става най-вече от хубав материал и после е останалото!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |