Най-голямата сливова градина

* „Винпром Троян“ АД започна изграждането й през миналата година, до края на 2018-та ще е реализиран целият проект на площ от 351 дка * Цветан Спахийски: „Прогнозите са след 3 максимум 4 години
 „Винпром Троян“ да получава по около 700 тона сливи от
собствената си градина“
Отличници
В НАЧАЛОТО, когато през 2007 г. чешката фирма „Рудолф Йеленек“ АД купи „Винпром Троян“, мнозина троянци, сред тях и ние, бяхме притеснени и дори обидени – от това че троянската емблема и гордост Троянската сливова отива в чужди ръце. Притесненията се оказаха напразни, защото чехите не само развиха производството, но можем да кажем по-силна дума – спасиха го. Тук е мястото да споменем заслугата и на една страхотна дама, троянка, г-жа Иванка Станчева, бившата директорка, която запази/спаси завода в предишното размирно десетилетие – годините на масовата приватизация и съсипия.

СЕГА по темата. „Винпром Троян“ АД прави нова голяма сливова градина в района около с. Дебнево, най-голямата за последните четири десетилетия по оценката на агронома Цветан Спахийски. Което връща троянските корени на Троянската сливова (публична тайна е, че от доста време елексирът се произвежда с материал от другаде) и разширява/спасява емблематичния троянски земеделски „жанр“ сливопроизводството. „Такава голяма градина от сливи не е била създавана в последните 35-40 години. Прогнозите са след 3 максимум 4 години „Винпром Троян“ да получава по около 700 тона сливи от собствената си градина“, коментира специалистът.

ПО-ДОЛУ препечатваме статията за създаването на сливовата градина от последния брой на „Троянска бъклица“ – фирменото издание на „Винпром Троян“.
Т21

Новата сливова градина на "Винпром Троян" в местността Маревско гюне, с. Дебнево
ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА 2017 Г. „Винпром Троян” АД започна изграждането на най-голямата сливова градина в района на Троян. Тя се намира между селата Дебнево и Дамяново в местността Маревско гюне. Инвестицията се осъществява посредством дъщерното дружество на фирмата „Винпром Троян градини“ ЕООД. До момента (лятото на 2018 г.) сме извършили засаждането на 15 дка сливови насаждания, а до края на 2018-та планираме да реализираме целия проект, който е на площ от 351 дка.

ОЩЕ ПРЕЗ 2009 Г. „Винпром Троян“ АД започва изкупуването на земеделски земи с цел създаване на собствени градини, но едва сега след положен огромен труд стартира реализирането на това начинание. Изкупихме 225 дка, а 63 дка взехме под аренда. Процесът по изкупуване и арендуване на земите се оказа изключително сложен. Търсенето на подходящи и достатъчно големи като площ парцели, намиращи се на едно място, беше нелека задача. Най-голямата трудност се оказа наличието на множество собственици и наследници на имотите, тъй като за да се сключи договор по покупко-продажба е необходимо съгласие да дадат всички свързани лица. Често попадахме в патови ситуации, в които един от собствениците иска да продава, но друг не е съгласен или живее в чужбина. Много от хората дори не знаеха, че притежават даден имот, а неуредените отношения между наследниците допълнително забавяха постигането на положителен краен резултат. Важно е да отбележим, че въпросните земи представляваха стара сливова градина, за която дълго време никой не се е грижил. Достъпът до нея беше труден, дори невъзможен заради обраслата буйна растителност. С колегите често наричахме градината на шега джунгла. В крайна сметка с търпение и упоритост всичко се постига и за период от 8 години успяхме да се сдобием с голяма част от земеделските парцели, представляващи интерес за „Винпром Троян” АД. През това време сключихме договори с десетки собственици.

Работен момент от създаването на градината
СЛЕД ДЪЛГООЧАКВАНИЯ успех със закупуването на земята предприехме следващата стъпка. Кандидатствахме към Държавен фонд земеделие за европейско финансиране и в края на 2017 г. бяхме одобрени по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще получим европейска субсидия от 364 хил. лева, а частната инвестиция възлиза на стойност 328 хил. лева. В тази сума влизат закупуването на посадъчен материал, два висококачествени трактора, селскостопанско ремарке, челен товарач, косачка, пръскачка, торачка, както и комбайн за бране на костилкови плодове. Насаждението от сини сливи ще бъде от няколко сорта. Най-голям дял сме предвидили за сорта „Стенлей“, който е изключително устойчив както на метеорологични условия, така и на голяма част от болестите, засягащи сливовите дървета. Другите избрани сортове са „Йо-йо“ и „Чачанска лепотица“.

Работен момент от създаването на градината, 351 дка
ЗА НАПРАВАТА на градината получаваме безценни съвети от специалистите от „Рудолф Йелинек“, нашата фирма майка от Чехия, които имат дългогодишен опит в отглеждането на сливови насаждения. Често се обръщаме за съвети и към нашите партньори в България, отглеждащи овошки като по учебник. Тепърва навлизаме в сферата на агрокултурата, но благодарение на огромното си желание и факта, че ни подкрепят хора с много опит и знания, сме убедени, че нашите градини ще достигнат най-добро европейско ниво и ще служат за пример и мотивация на други земеделски производители в страната. До момента сме направили много, но нашата работа не спира до тук. Ще работим за развитието и разширяването на нашите градини и вярваме, че заедно с други ентусиасти в отглеждането на овощни дръвчета ще възвърнем старата слава на Троян и региона като най-голям производител на сливи – синьото злато, от което правим нашата прочута ракия.

Радослав Рачев, „Винпром Троян“ АД

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |