Тържеството на наглата безскрупулност над глупавата доверчивост продължава

* Още два случая на ужилени от ало бандитите възрастни троянци –
 в два поредни дни 75-годишен олекна с 10 бона,
 а 79-годишен „само“ с 2900 лв.
Крими
ТЪРЖЕСТВОТО на наглата безскрупулност над глупавата доверчивост продължава с пълна сила. Доказателството – нови два случая от последните дни на яко ужилени от телефонните измамници възрастни троянци. На 26 ноември посред бял ден, около 14:30 ч., 75-годишен жител на Троян олекнал с крупната сума от 10 000 лв. – мошениците го прилъгали по телефона, че парите са за „доказателство“ в провеждана в момента полицейска спецакция за задържане на… телефонни измамници. На следващия ден, 27 ноември, около 18:00 ч. привечер, 79-годишен троянец „сътрудничил“ на „полицията“ по същия начин и нагушил ало бандитите с 2900 лв. И двамата потърпевши в един по-късен момент се усетили каква са я свършили и алармирали РУ на МВР - Троян, но както се казва – след дъжд качулка***. По случаите са образувани досъдебни производства.

ПРЕДИ коледните и новогодишните празници се забелязва зачестяване на телефонните измами на територията на Ловешка област, предупреждават от Областната дирекция на МВР - Ловеч. И за кой ли път дебело подчертават, че служители на полицията никога и по никакъв повод няма да поискат „да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор“. Поредното предупреждение, което едва ли ще бъде чуто и най-вероятно отново ще бъде заглушено от глупавата доверчивост и отсъствието на здрав разум.

С други думи – без думи

И ПАК да припомним черната хроника, ще я пипомняме всеки път, та дано хване ред. Преди има-няма седмица, на 23 ноември 2018 г., на 81-годишна троянка й бе наредено по телефона да съдейства на акция срещу телефонните измамници и тя предаде на мним „полицай“ 4000 лв. Преди малко повече от два месеца в два последователни дни, 3-4 септември, четири ловчалийки на възраст между 62 и 87 години „сътрудничиха“ на полицията и олекнаха със сериозни суми – 5000 лв., 2290 лв. плюс 200 евро и златни накити, 2830 лв., 2000 лв. На 10 юни 85-годишна жена от Троян бе ужилена от ало бандитите с 10 000 лв. Няма и месец по-рано, на 21 май, по същата схема и също със сериозни суми бяха преметнати 70-годишна жителка на Троян и 77-годишна ловчалийка – съгражданката ни „съдействала“ на полицията с 14 000 лв. плюс 200 евро, а посестримата й от Ловеч „само“ с 1200 лв. и 100 евро. Вече сме правили ретроспекция на подобните измами (по-едрите, дребните чет нямат) в Ловешко и Троянско през 2017 г., но явно няма да е излишно: през м. август в един и същ ден изгърмяха 78-годишна троянка и 77-годишен троянец – съответно с 2800 лв. и 4200 лв., пак през м. август на въдицата се хвана и 69-годишна дама от Ловеч, която се прости с 12 000 лв., 600 евро и неустановено количество златни накити; а през м. януари бе поставен своеобразен рекорд – 74-годишна ловчалийка метна през балкона найлонов плик с 20 000 лв. (13 400 лв., 1552 долара и 1775 евро). Като всичко това се случваше и случва при непрестанните предупреждения по местните и централни медии и редовните разяснителни кампании на МВР. С други думи – без думи!

Т21

*** Бел. ред. Една мисъл около лавината от ало измами в нашия край ни гложди отдавна. Мислите всъщност са две, даже три. Първо – какви са тези нашенски баби и дядовци, дето с лека ръка тъпчат в найлонови пликове и мятат от балконите, закачат по оградите, пъхат под контейнери за смет, предават на непознати „доброжелатели“ и т. н. суми от 2-, 3-, 4-, 5-, 10-, че и 15-20-хиляди лева плюс злато, валута и други ценности?! Второ – ако си събирал с пот на челото бели пари за черни дни и си късал от залъка си за тях, би ли ги харизал по такъв начин, няма ли да ги стискаш до посиняване, да си недоверчив до болка, да мериш не 9, а 99 пъти преди да режеш, т. е. преди да хвърляш?! Накрая, но не по значение – какви са тези нашенски баби и дядовци, дето кътат под дюшеците пачки и хилядарки, сякаш са в пещерата на Али Баба; явно слуховете за изнемогващите от немотия български пенсии са силно преувеличени?! И още нещо – докога ще продължава всичко това??? 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |