„По стъпките на Левски“ – за 11-ти път

* Сняг, студ и притеснения у организаторите в предишните дни; слънце, чудесно време и над 250 на старта в деня на кроса * Участниците – пъстри, от близо и далеч, елитни спортисти, любители, малки и големи
Традиции
Кметът Донка Михайлова и общинският председател инж. Петко Пенков поздравиха участниците
Стартът е даден
СНЯГ и студ в предишните дни и притеснения у организаторите – СКО „Хемус“ (Троян) с подкрепата на Община Троян и местния комитет „Васил Левски“, че от заявените 200 участници ще има отказали се. И слънце, чудесно време и над 250 участници от всички краища на страната (15 бяха само моряците от Военноморското училище във Варна, големи групи имаше от Сливен, Търговище, Габрово, Русе, Велико Търново, също от Плевен, Ямбол, Козлодуй, Тетевен, Севлиево и, разбира се, от Троян и общината); и в крайна сметка – великолепен спортен празник, 16 февруари, събота. Така бе на 11-тия пореден (началото бе поставено през 2009 г.) троянски крос „По стъпките на Левски“, минаващ по маршрут, по който неведнъж е вървял и великият Апостол на свободата, идвал над десет пъти в Троян – от мястото, където някога е бил ханът на комитетския човек Василчо Спасов, в който е отсядал и Левски през мах. Райковска, Дрянската махала (където Левски е играл ръченица в хана на Аким Дренски) и финал в Троянската света обител „Успение Богородично“, където Апостола е имал верни съмишленици и също е пребивавал неведнъж.

Част от голямата група от Сливен
Секретарят на БФО Константин Койнов помагаше технически
Съперници и приятели – Лимона и Николай Тодоров
ЗА ПЕРФЕКТНАТА организация, дело на ентусиастите от СКО „Хемус“, са поредните ни адмирации. Ще добавим само, че подготовката на такова мащабно състезание (по няколко маршрута – 12 км за елита, 8 км и 3 км за най-малките и любителите) никак не е лесна работа и изисква много предварителен труд, време и професионализъм. Поредно браво на всички от клуба – от председателя Мариан Данчев и всеотдайния треньор и мотор на събитието от самото му начало Венелин Иванов до всички редови помагачи. Браво и на отговорника за спорта в общинската администрация Тодор Комитов – работяга и винаги готов да помага, на игумена дядо Сионий, посрещнал гостоприемно и съпричастно кросистите в манастира, на хората от комитета „Васил Левски“ с председател адв. Венелин Ангелов и на всички, оказали подкрепа, сред тях за пореден път бе и секретарят на Българската федерация по ориентиране (БФО) Константин Койнов.

Награждаването пред входа на Троянския манастир, вдясно – нашият Борислав Цеков-Фачо
Финишира комендантът майор Дочо Николов
Георги и Декстър
Стартът на 3 км на най-малките
И НАКРАЯ, но първо по важност, да кажем няколко думи за участниците. Както винаги – пъстри, от близо и далеч, елитни спортисти, любители, малки и големи. И отново за слава на Т21 сред най-атрактивните и оглавяващ възрастовата класация бе спортният ни коментатор Стефан Генков-Лимона, минал наскоро 72, който подобри миналогодишното си постижение по 8-километровото трасе (репортажа му „от мястото на събитието“ публикуваме отделно – бел. ред.). Сред бегачите за поредна година бяха общинският съветник и бивш председател на местния троянски парламент Николай Тодоров, известният състезател по джудо и самбо Борислав Цеков-Фачо, завърнал се наскоро от Англия, студентката по медицина във Варна и име в троянското ориентиране Виктория Комитова, военният комендант на Ловешка област и активист на троянския клуб на „Традиция“ майор Дочо Николов... За големите групи от други градове вече казахме. Нещо като традиция е станало на всеки крос да има и „необикновен“ участник/ци – този път погледите събираха троянецът Георги и неговото огромно бяло куче Декстър, които се пуснаха по 8-дилометровия маршрут. Имаше и семейни участия – забелязахме известния троянски керамик Румен Георгиев и съпругата му Стела, които бягаха в компанията на сина си Нед, доскоро студент в Холандия. И т. н., и т. н., казахме – над 250. До догодина!

Т21
Снимки: Мариян Каридов и Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |